Officieel: Volkswagen ID.3 facelift zit vanbinnen (2023)

Volkswagen ID3 facelift 2023 info belgie

Amper drie jaar na zijn lancering rolt Volkswagen al een opgefriste versie van de elektrische ID.3 uit. Geen dag te vroeg, want de spirituele opvolger van de Golf kreeg de nodige kritiek te verduren. Door te luisteren naar klantenfeedback wil Volkswagen echter een betere ID.3 dan ooit neerzetten. Met meer flair en beter infotainment... maar nog steeds met een onverlicht streelstrookje.

Je moet het Volkswagen wel geven. Want na Dieselgate herpakte het bedrijf zich volledig en wierp het zowat de gehele bedrijfsstructuur overhoop. Niet enkel achter de schermen maar ook qua visie. Want zuinige dieselauto's moesten plaats maken voor een emissievrije toekomst. De ID.3 was het boegbeeld van die overgang. Een auto die - naar VW's woorden - de spirituele opvolger zou worden van de Golf. Net zoals de Golf dat met de Beetle deed. Bij zijn lancering was de reactie echter magertjes. Niet enkel door de verzamelde vakpers maar ook door klanten. Klanten die de ID.3 een emotieloze koelkast op wielen vonden met een bijna onbruikbaar infotainment. Vrees echter niet! Want Volkswagen is nu hier met een stevige opfriskuur. Wat er zoal nieuw is?

Sportiever smoelwerk

Aan de buitenkant veegt Volkswagen alvast één van de vaakst gehoorde klachten weg. Namelijk dat de voorzijde minder emotie uitstraalt dan het Brother FAX-2840 faxtoestel. Door luchtsleuven aan weerszijden van de voorbumper te installeren en de "motorkap" wat scherper te tekenen wint de voorzijde aan flair. Meer nog, de nieuwe voorkant zorgt voor een betere stroomlijn langs de flank. Komen we aan de achterkant, dan merken we geen visuele wijzigingen op. Of toch wel, als het licht uitgaat. De rode strips op de zwarte kofferklep zijn tegenwoordig daadwerkelijk verlicht. Dit was bij het pre-faceliftmodel niet het geval.

Volkswagen ID3 facelift 2023 info belgie

Qua velgendesigns lijkt er niet veel te veranderen, al introduceert Volkswagen wel 3 nieuwe koetswerkkleuren. Naast de al bestaande kleuren komt er nu een nieuw soort zwart, een fris blauw en een modern olijfgroen. Die laatste kleur is meteen ook de lanceringskleur voor deze ID.3 facelift.

Hier draait het om

Dé grote wijzigingen vanaf de facelift zal je echter aan de binnenzijde tegenkomen. Laat ons eerlijk zijn: daar schoot de ID.3 dan ook het hardst tekort. First things first: voortaan zijn de deurpanelen vooraan daadwerkelijk afgewerkt met zachte materialen. Hoezé! Geloof het of niet maar de ID.3 kreeg bij zijn lancering in 2020 simpelweg een gevormd hard plastiek paneel. Die periode ligt nu dus achter ons. Volkswagen heeft naar eigen zeggen serieus werk gestoken in het opwaarderen van de panelen en elementen die je dagelijks aan zal raken. Het stuurwiel is voortaan ook niet meer van écht leder. Beter voor dier en milieu.

Volkswagen ID3 facelift 2023 info belgie

Kijken we naar hét pijnpunt van de ID.3, dan zien we dat Volkswagen haar opperbest heeft gedaan. Zo meet het infotainmentsysteem voortaan 12-duim en werd de software wat opgefrist. Idem voor de digitale instrumentencluster pal voor je neus die meer functies toelaat. Optioneel is er ook een head-updisplay beschikbaar. Wie goed kijkt zal zien dat de haptische knopjes op het stuur en de streelstrook onder het infotainment aanwezig blijven. Ook VW is zich daar van bewust maar was niet op tijd klaar om een compleet nieuwe generatie infotainment in deze ID.3 te bonjouren. Daarop is het hoogstwaarschijnlijk nog een jaartje of twee wachten.

Ook gesleuteld onder de kap?

Volkswagen rept met geen woord over de technische specificaties van de ID.3 facelift. Dat betekent maar één ding natuurlijk: dat er geen technische wijzigingen zijn. Daardoor is de ID.3 nog steeds beschikbaar met een accu van 58 kWh of een indrukwekkende 77 kWh. Via de elektromotor van 204 pk op de achteras zijn deze versies goed voor respectievelijk 426 km en 546 km in de WLTP-cyclus. Net zoals voordien komt de ID.3 er als Pro Life Business2, Pro Business2, Pro Business Premium2 & Pro S Business Premium3. Toegegeven, die namen hebben nog steeds wat weg van een Brother faxmachine.

Volkswagen ID3 facelift 2023 info belgie

Een kleine - maar handige - wijzigingen komen we trouwens tegen bij de versie met grote accu. Die kan voortaan laden aan 170 kW DC in plaats van 135 kW DC. De standaard accu van 58 kWh houdt vast aan 120 kW. Sinds 16 december 2022 neemt Volkswagen bestellingen aan voor deze ID.3 facelift. Waardoor klanten die vanaf dan een ID.3 bestelt hebben, sowieso een faceliftvariant krijgen. Daarvoor moeten ze wel wachten tot eind 2023.


Check hier onze review van de VW ID.3 bij zijn lancering:


Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws