Officieel: Volkswagen Golf facelift zegt awoert tegen downsizing (2024)

Volkswagen Golf facelift 2024 info belgie

Volkswagen neemt met de facelift van de achtste generatie Golf afscheid van de driecilinder. Voortaan zwaaien viercilinders de plak, krijgen de plug-ins een stevige accu en daarnaast wordt er gefocust op een betere gebruikerservaring binnenin. Of hij er ook nog komt met een diesel? Natürlich!

Je kan er je klok op gelijk zetten, is een Volkswagen vier jaar op de markt, dan krijgt die een doorgedreven facelift. Dat was al zo toen de dieren nog konden praten, dat is nog steeds met de achtste generatie Golf. Die krijgt nu zijn "mid cycle facelift" en die pronkt met grotere (instap)motoren, meer bereik voor de plug-in en een nieuw infotainment. Het streelstrookje tekent nog steeds present... maar is voortaan verlicht. Unglaublich!

Passat achterna

Visueel gaat de opgefriste Golf alvast grotere broers Tiguan en Passat achterna. Die gingen recent aan een nieuwe generatie en daarbij hoort een aangepast familiegezicht. De snuit van de Golf krijgt smallere koplampen, een verlicht VW-logo en een smallere koelsleuf in de bumper. Achteraan gaat hij onveranderd door het leven, buiten een nieuwe invulling voor de lichten.

Volkswagen Golf facelift 2024 info belgie

Kortom, de update is subtiel, zoals we dat eigenlijk van een VW-facelift gewend zijn. Zowel vijfdeurs als Variant komen in zes uitvoeringen: een simpelweg "Golf" genoemde basisversie, Life, Style, R-Line, GTE, GTI en R. Er zijn vijf nieuw velgendesigns (tot 19-duim) en vier nieuwe lakkleuren (Crystal Ice Blue Metallic, Blue Metallic, Silver Metallic en Grenadilla Black Metallic). R-Line, GTE en GTI kunnen tenslotte uitgedost worden met een zwart gelakt dak.

Nog steeds strelen

Binnenin kregen VW-ingenieurs eindelijk de kans om wat fouten uit te wissen. Want bij zijn debuut kreeg de achtste generatie Golf de nodige kritiek voor zijn erbarmelijk infotainment en bedieningselementen. Er is goed... en minder goed nieuws. Het slechte nieuws is dat de onhandige streelstrook onderaan het infotainment om klimaat en volume van audio te bedienen nog steeds aanwezig is, al is het tegenwoordig wel verlicht. Het goede nieuws is dat Volkswagen een nieuwe generatie van zijn infotainment lanceert. Dat ook nog eens op betere hardware draait.

Volkswagen Golf facelift 2024 info belgie

Daardoor zou alles net dat stukje vlotter en duidelijker moeten werken. Om dat te vieren krijg je als Golf-eigenaar standaard een 10,4-duims infotaimentscherm dat optioneel groeit tot 12,9-duim. Ook het stuur gaat duchtig onder het mes. Zo komen er terug fysieke knoppen en verdwijnen de haptische exemplaren uit één stuk.

GTE stuk meer vermogen en accu

Onder de motorkap voert Volkswagen ook een revolutie door. Het is te zeggen: de 1-liter driecilinder turbobenzine mag op pensioen. Waardoor je Golf steeds zal uitgerust worden met een viercilinder. Onderaan het gamma staat voortaan de 1.5 TSI viercilinder turbobenzine. Die is 115 pk of 150 pk sterk en komt met een manuele zesbak. Bestel je die motoren als milde hybride (eTSI), dan verandert er niets aan het vermogen maar krijg je wel een zeventraps DSG-automaat. Dieselen kan ook met een 2-liter viercilinder turbodiesel die 115 pk of 150 pk sterk is.

Volkswagen Golf facelift 2024 info belgie

Stappen we over op de topmotor, dan kijken we momenteel naar de 2-liter viercilinder van de GTI. Die is 265 pk sterk en krijgt binnenkort nog gezelschap van de Golf R natuurlijk. Stekkerrijders krijgen twee smaakjes van de plug-inhybride. De eHybrid is 204 pk sterk, de GTE schopt het tot 272 pk. Beide versies gebruiken voortaan de 1.5-liter viercilinder (in plaats van de 1.4) en zien het volume van de accu stijgen tot een stevige 19,7 kWh. Daardoor moet meer dan 100 km elektrisch op één lading mogelijk zijn.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Autofreak 09:40
afbeelding van Autofreak

Uiterlijk veel van hetzelfde,oudbollig.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws