Nieuw snelheidsrecord SSC Tuatara staat al ter discussie

SSC Tuatara snelheid record verkeerd

Eerder deze maand verbrak het Amerikaanse SSC weer eens het snelheidsrecord voor productieauto’s, met een indrukwekkende 508,73 km/u. Maar met het beeldmateriaal dat SSC vrijgaf, bleken allerlei dingen niet te kloppen.

Op een afgezet stuk weg in het Amerikaanse Nevada haalde de SSC Tuatara een snelheid van 484,53 km/u. Bij een tweede poging werd er 532,93 km/u gehaald. Omdat de metingen volgens de correcte procedures verliepen, werd er een officiële snelheid gehaald van 508,73 km/u. Beeldmateriaal verscheen nadien op YouTube, onder meer via Top Gear.

Maar enkele schrandere kijkers merkten al snel op dat er zaken in het beeldmateriaal niet klopten. Zo bleken herkenningspunten en wegmarkeringen op beeld minder snel te passeren dan de snelheid zou aangeven, bleek er met de telemetrie het een en ander niet in de haak, en klopten ook de schakelpunten niet. Op de koop toe liet Dewetron, het bedrijf dat de sensoren en GPS-apparatuur voor de snelheidsmeting leverde, weten dat het niet aanwezig was bij de recordpoging en ook geen meetgegevens heeft gevalideerd.

In een reactie laat Jerod Shelby, de oprichter van SSC North America, weten dat de hypercar wel degelijk het snelheidsrecord heeft behaald. De video die SSC verspreidde bleek echter “substantieel onjuist”, aldus Shelby. “Het is misgelopen bij de montage, en er zijn blijkbaar twee verschillende cockpitvideo’s vrijgegeven. Dat hebben we helaas te laat vastgesteld”. SSC wil binnenkort een juiste video vrijgeven en heeft alle meetgegevens doorgegeven om door Dewetron te laten valideren.

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws