Rolls Royce’s mascotte krijgt facelift voor betere aerodynamica (2022)

Rolls-Royce Spirit of Ecstasy 2022 Update

Om auto’s — en vooral elektrische auto’s — zo efficiënt mogelijk te maken moet hun koetswerk zo glad als een aal zijn. Dat weten ze ook bij Rolls-Royce, al nemen ze daarom nog geen afscheid van hun mascotte op de motorkap. De ‘Spirit of Ecstasy’ wordt wel strakgetrokken voor minder luchtweerstand.

Als het op elektrische auto’s aankomt is aerodynamica belangrijker dan ooit. Kijk maar naar de Mercedes-Benz EQS die met zijn luchtweerstandscoëfficiënt van 0.20 iedere andere productiewagen inhaalt. Alleen Mercedes’ eigen studiemodel, de EQXX, doet het nog beter dan die elektrische luxesloep met een cijfer van amper 0.17. Als je de koetswerken van die auto’s erop nakijkt, dan merk je meteen dat die bijna geen oneffenheden zoals uitstekende deurgrepen of — we zeggen zo maar iets — ornamenten op de motorkap vertonen. Een Rolls-Royce, die heeft dat laatste normaal gezien wel…

Diepere buiging

En dat zal ook zo blijven wanneer het merk met elektrische auto’s op de proppen komt, dat beloven de Britten op de 111ste verjaardag van hun mascotte. Die ‘Spirit of Ecstasy’ siert namelijk al de grilles van Rolls-Royces sinds 6 februari 1911, en kende sindsdien al een paar kleine updates. Nu komt daar nog een aanzienlijke aanpassing bij want het ornament wordt een beetje aerodynamischer. Zo buigt de dame voortaan iets dieper door de knieën om haar hoogte te beperken tot 82,72 millimeter in plaats van de 100,01 millimeter van voorheen. Daarnaast zijn de ‘vleugels’ van de Spirit of Ecstasy — die eigenlijk de uiteinden van haar jurk moeten voorstellen — iets korter geworden, want wie heeft er nog baat bij twee wind vangende zeiltjes voorop een EV.

Rolls-Royce Spirit of Ecstasy 2022 Update

Onder meer dankzij dergelijke kleine ingrepen moet de Spectre, Rolls-Royce’s eerste elektrische auto, hun meest aerodynamische product ooit worden. De constructeur pronkt nu al met een luchtweerstandscoëfficiënt van 0.26 voor de preproductiemodellen. De EV maakt zijn opwachting in 2023, maar vermoedelijk moeten we zo lang niet wachten om de nieuwe Spirit of Ecstasy in actie te zien. Rolls-Royce belooft deze nieuwe dame namelijk ook op het front van zijn andere modellen te gaan plaatsen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws