Autonieuws

Particuliere inschrijvingen elektrische wagens verzesvoudigd

Sinds begin dit jaar zijn zes keer zoveel elektrische voertuigen ingeschreven als in heel het voorbije jaar. Dat mag veel lijken, een cijfer van 497 exemplaren tempert de feestvreugde alvast wat.

Begin dit jaar heeft de Vlaamse regering gesleuteld aan de verkeersfiscaliteit. Elektrische wagens werden bevoordeeld, zware benzine- en dieselwagens krijgen de wind van voren. In de eerste maanden gold een extra premie voor wie een elektrische wagen koopt en wiens auto op de aankoopbon 0 gram CO2 uitstoot betaalt tot 2020 geen verkeersbelasting. Dat kon tot nog toe 497 particuliere kopers overtuigen om een elektrisch voertuig in te schrijven en een premie aan te vragen. Geen torenhoog cijfer, maar wel een heel pak meer dan de 75 stuks die in 2015 particulier werden aangekocht.

Kijken we naar de inschrijvingscijfers van Febiac, dan zien we dat 1.197 elektrische voertuigen werden ingeschreven in het eerste halfjaar van 2016, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Leafjes van Tesla's

De wagens tussen 31.000 en 41.000 euro waren daarbij het populairst, modellen als de Nissan LEAF dus. De kleinere elektrische voertuigen tot 31.000 euro volgen op de voet. Elektrische voertuigen boven de 61.000 werden een pak minder verkocht (20 stuks) maar aangezien tesla daar nog altijd zowat het monopolie heeft, is het niet verwonderlijk dat je zoveel Model S'en ziet rijden. Tegelijk komen de Tesla's minder voor in de statistiek, omdat dit soort wagens door bedrijven wordt aangekocht of geleased en die niet voorkomen in de premieaanvragen voor particulieren.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen