Autonieuws: Concept cars

Renault Emblème blikt vooruit op toekomst Franse merk

Binnen twee weken speelt Renault een thuismatch op het autosalon van Parijs. Daar pakt het merk uit met een hoop nieuwigheden (4 E-Tech, Alpine A390 B, Twingo Concept) en deze Emblème. Die maakt zijn naam waar, want deze Emblème moet de toekomst van Renault tonen, waterstof incluis!

Afhankelijk van aan wie je het vraagt wordt waterstof de toekomst. Gezien de gigantische investeringen die verschillende automerken zoals Toyota, Hyundai, BMW en Renault doen om de technologie van de grond te krijgen, lijkt het er alvast op dat waterstof op z'n minst een deel van de energiemix uit zal gaan maken in autoland. Met de Emblème wil het Franse merk extra onderstrepen dat het werk maakt van CO2-vriendelijkere auto's en... waterstof.

90% Minder CO2

Renault gebruikt de Emblème alvast om een belangrijk statement te maken; de Fransen vinden namelijk dat de CO2-uitstoot van een auto van productie tot sloop 90% lager moet liggen dan dat dit nu het geval is. Deze Emblème toont alvast dat het kan, met in zijn volledige levenscyclus een uitstoot van 5 ton CO2. Dat klinkt veel, maar als je weet dat de gemiddelde auto al zo'n 4,5 ton CO2 produceert puur door rond te rijden, dan is dat een gigantisch verschil!

 

Image
Renault Embleme concept 2024

Hoe Renault de uitstoot drastisch naar beneden krijgt? Via de gebruikelijke trucjes; CO2-neutrale fabrieken, gerecycleerde materialen en een elektrische aandrijflijn. Al komt die laatste met een twist. Want ja, deze Emblème is elektrisch, maar hij puurt zijn energie wel uit waterstof. Een FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) dus, zoals de Hyundai Nexo of Toyota Mirai. Naast een accu van 40 kWh zit er dus ook nog een waterstoftank van 2.8 kg in deze Emblème. Daardoor is een range van zo'n 1.000 km mogelijk en kan je in amper 5 minuten tanken.

Toekomstige designtaal

Moest je trouwens de memo hebben gemist, Gilles Vidal, de ex-designbaas van Peugeot zwaait tegenwoordig de plak bij Renault en deze Emblème is zijn visitekaartje om aan te tonen hoe hij vindt dat toekomstige auto's van "La Régie er uit moeten zien. Scherpe lijnen maken plaats voor stevige rondingen en ook de flank laat zich typeren door een diepe afgeronde snede op de deuren.

 

Image
Renault Embleme concept 2024

Vooral aan de achterkant moeten we nog wennen, want die is zo atypisch Renault dat we naar een Cupra lijken te kijken. Verwacht morgen nog geen Renaults met dit design, binnen een jaartje of 5 kan je de eerste modellen gaan verwachten. Vanaf 14 oktober staat deze Emblème in vol ornaat te blinken op het autosalon van Parijs.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen