Autonieuws: Fun

Deze heerlijke Peugeot 208 Racing smaakt naar meer

Peugeot heeft een nieuwe versie van zijn 208 onthuld en dat is er niet zomaar eentje. De hatchback krijgt flink wat gewichtsverlaging en een dosis extra power, samen met een stoere bestickering. Het resultaat is deze 208 Racing maar zoals de naam al doet vermoeden, is er een “maar”.

Er was een tijd waarin Peugeot bekend stond om zijn hothatches, en die tijd duurde zelfs nog best lang. Zo hadden ze in de jaren ’80 één van de meest iconische snelle hatchbacks in het aanbod in de vorm van de Peugeot 205 GTi, die logischerwijs navolging kreeg in een 206 GTi, een 207 GTi en een 208 GTi. Toen kwam echter de tweede generatie 208 zoals we die vandaag kennen en hoewel die in z’n standaardvorm al best strak stuurt, kreeg die plots géén sportieve variant meer… Tot nu dus.

En nu een échte Rallye, graag

Dit is namelijk de Peugeot 208 Racing en dat hoefden we je er vast niet bij te vertellen. Die naam pronkt namelijk in koeien van letters op zijn voorzijde, zijn achterzijde en zijn flanken samen met wat andere gifgroene stickers. Het belangrijkste verschil met een standaard-208 ligt echter onderhuids want daar vind je nog steeds een 1.2-liter driecilinder benzinemotor, al werd die hier wel opgevoerd tot 145 pk. Dat is dus zomaar even 45 pk meer dan gewoonlijk en bovendien krijg je een handgeschakelde zesversnellingsbak met kortere verhoudingen mee. Ook de ophanging en het remsysteem werden aangepast terwijl het gewicht beperkt werd tot amper 1.050 kilogram, en voor dat alles ging Peugeot zijn licht opsteken bij een aantal professionele racepiloten.

Image
Peugeot 208 Racing 2024

Dat laatste is natuurlijk geen toeval want zoals de naam al doet vermoeden, is deze 208 Racing niet bedoeld voor de openbare weg. In de plaats daarvan wil Peugeot de racerij ermee toegankelijk maken dankzij een prijskaartje van amper 38.900 euro. Dit speelgoedje is dan wel enkel geschikt voor de nieuwe FR6 Trophy die volgend jaar van start gaat in Frankrijk, al brengt dit ons natuurlijk wel op ideeën. Zo had er in Zwitserland al één dealer een nieuwe Rallye-versie van de 208 ontwikkeld maar daar bleef de 1.2-litermotor gewoon onaangepast. Stel je dus eens voor dat Peugeot deze twee concepten zou samensmelten, en een échte 208 Rallye voor de straat zou ontwikkelen met 145 pk’tjes onder de kap… We kunnen maar dromen.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen