Autonieuws: Officieel

Autofans.be voortaan helemaal in het nieuw

Het heeft ons bloed, zweet, tranen en geld gekost, maar de nieuwe website van Autofans.be is eindelijk gelanceerd. Na vier jaar is dit onze derde vernieuwing en noemen we dit niet verrassend Autofans 3.0. Tijd om even stil te staan bij de ontwikkelingen ervan en wat de gevolgen juist zijn.

Gebruiksvriendelijkheid en design staan centraal

Goed een jaar geleden werden de plannen om de website te vernieuwen relatief concreet. We hadden binnen de redactie de eerste vergaderingen achter de rug en wisten waar we naar toe wilden. Tegen de winterperiode contacteerden we een vijftiental vaste bezoekers, bezoekers die zich lieten horen door vaak te reageren doorheen de jaren. Een belangrijk publiek gezien onze doelstelling, een gebruiksvriendelijke en design-technisch erg sterke site bouwen. Het is dan ook tijdens die online discussie dat heel duidelijk naar voor kwam dat het algemene concept van de vorige website aansloeg. Een erg rustgevend design, duidelijke opbouw en geen storende elementen die afleiden van tekst of foto's. Met diezelfde omschrijving hebben we dan ook de designer aan het werk gezet. Het resultaat liegt er niet om, hier is rekening gehouden met de wensen en bevindingen van de bezoekers. De hoofdkleuren blijven grijs- en witwaarden om de rustiek te behouden, als accentkleur werd er gekozen voor fel blauw om het geheel op te frissen, meteen ook de kleuren van ons opgefrist logo. De tekstblok komt smaller uit dan voordien en ook het lettertype werd gewijzigd, opnieuw allemaal met het doel de leesbaarheid danig te verhogen.

Hier blijft het niet bij

Tijdens de gesprekken met onze IT-partners bleek al snel dat de vorige website technisch uit zijn voegen barstte. Dat uitte zich in spamberichten, die jullie ongetwijfeld zullen hebben opgemerkt, maar ook technische beperkingen naar uitbreiding toe. Op basis daarvan werd beslist de website van nul op te bouwen. Autofans 2.0 is figuurlijk de vuilbak in gegooid en Autofans 3.0 is opgebouwd beginnende met een leeg blad. Een gevolg van die beslissing is dat de features die initieel gepland stonden voor Autofans 3.0 uiteindelijk om budgetaire redenen nog niet werden ontwikkeld. Gelukkig zijn die features reeds doordacht en ontworpen en is het kwestie van ontwikkelen, we hopen die zaken dan ook op termijn te kunnen implementeren. Ook belangrijk om mee te geven is dat de zoekfunctie momenteel nog achter blijft. We zouden de standaard zoekmodule kunnen implementeren, maar die trekt op niets en dan doen we het liever niet. Aan half werk doen we niet mee.

Responsive design

Een ander aspect dat uit de gesprekken met onze bezoekers snel naar voor kwam is het aanpassen van de reactieformulieren. Reageren op een reactie en zo een stamboomstructuur aanhouden. Your wish was our command, die functie zit er dus in. Verder zullen artikels op de homepage steeds aangeduid worden met een blauwe "badge", die badge zal steeds de categorie tonen waarbinnen het artikel valt. Daarmee zou het voor jullie gemakkelijker moeten zijn om sneller content door te nemen. Let ook even op de nieuwe galerij waar je nu de foto's in hi-res kan bekijken en downloaden. Hetzelfde geldt voor onze nieuwe videopagina. Onze redactie zal video's als apart content-type kunnen aanmaken zonder daar persé een artikel rond te hoeven schrijven.

Mooiste feature aan Autofans 3.0 is het responsive design. Voor de mensen die het nu in Keulen horen donderen, dat wil zeggen dat de site zich automatisch herbouwt naar de grootte van uw scherm. Dat toont zich erg duidelijk als je het venster van je browser even kleiner maakt. Je zal duidelijk zien dat sommige blokken van de site verspringen of wegvallen. Naar het einde toe zal ook de menu anders worden weergegeven. Belangrijkste voordeel hieraan is dat Autofans.be op elk moment en op élk scherm a-l-t-i-j-d leesbaar is, welke gsm, tablet of toestel dan ook. En we gaan er niet om liegen, we zijn de eerste autowebsite in België die dat kan aanbieden. Olé.

Jullie mening

We stellen voor dat jullie zelf rustig de hele site doornemen. Wat jullie van het resultaat vinden mogen jullie massaal in de reacties zetten, daar kijken wij en onze technische medewerkers enorm naar uit...

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen