Nieuw bazen, nieuwe wetten. In het geval van een regering mag je dat letterlijk nemen. De Regering Wever I is een feit en die durft heilige huisjes te slopen als het aankomt op de transitie naar de elektrische auto. Want hoewel de voorgaande regering van de EV een verplicht nummertje maakte bij de zakelijke rijder/ salariswagen-rijder, geeft de nieuwe regering - letterlijk - tegengas.
Wat is er beslist?
Laten we meteen met een vervelende deur in huis vallen: op dit moment staat er eigenlijk nog niets vast. Wel is er een federaal regeerakkoord van de Arizona-coalitie (N-VA, MR, CD&V, Les Engagés en Vooruit) waaruit definitieve wetteksten moeten vloeien. In dat regeerakkoord staat momenteel volgende passage (op pagina 37, voor de liefhebbers) te lezen :
Een elektrische bedrijfswagen is niet voor iedereen een optie. Vooral in een stedelijke context, aan appartementsgebouwen, in afgelegen landelijk gebied en voor lage inkomens is een elektrisch model nog steeds geen optie. Daarom zal de regering voorzien in een ruimere overgangsperiode voor hybride wagens.
Hoewel het regeerakkoord gewag maakt van "hybrides", gaat het wel degelijk over plug-inhybrides. Althans, dat wordt duidelijk wat verder in het akkoord:
De regering zal het maximale aftrekpercentage voor hybrides op 75% behouden tot eind 2027. Het zal vervolgens dalen naar 65% in 2028 en 57,5% in 2029 (gelijktijdig met de daling voor elektrische wagens). Deze aftrekpercentages zijn van toepassing voor de gehele gebruiksduur van het voertuig door dezelfde eigenaar/huurder. De brandstofkosten van hybrides blijven 50% aftrekbaar tot eind 2027. De elektrische verbruikskosten van hybrides krijgen dezelfde aftrekbaarheid als die voor elektrische modellen.De regering zal een uitzondering voorzien op deze beperkte aftrekbaarheid voor hybride auto’s met een uitstoot van maximaal 50 gram/km. Indien het percentage volgens de aftrekformule hoger is dan 75%, mag tot eind 2027 het hogere percentage worden toegepast.
Wat dat wil zeggen in mensentaal, dat las je natuurlijk HIER al, maar hoe reageert de autosector op het nieuws? We vroegen het na bij enkele grote spelers in België.
De EV-omschakeling is een marathon, geen race
Als eerste passeren we bij Mercedes, hét merk bij uitstek als het op plug-in's aankomt. In die zin dat het merk met de ster een uitermate grote line-up naar voren schuift, van A-Klasse tot S-Klasse kan je plug-in's krijgen met benzine- of dieselmotoren. Bastien Van Den Moortel PR van het merk, tempert meteen de verwachtingen: "Bij Mercedes bieden we een omvangrijk gamma aan van motorisaties, daar zitten ook plug-in's bij voor het gehele gamma. Echter verwachten we dat de grote vloten in België de overgang naar elektrificatie al hebben gemaakt en niet plots terug gaan keren. Het prijsverschil tussen plug-in's en EV's is daarenboven relatief klein. Voor kleine KMO's en zelfstandigen kan de markt wel veranderen."

Ook bij D'Ieteren, importeur van onder andere Volkswagen, Audi, Skoda, Porsche en Cupra zien ze dit eerder als een fait divers. Jean-Marc Ponteville, hoofd van de persafdeling van D'Ieteren, ligt toe: "We bekijken zulke zaken steevast vanuit een helikopter. Als we naar het wereldwijde klimaat kijken, is het zaak om zo snel mogelijk over te schakelen naar EV’s. Daardoor kan je beter nu al beginnen aan de transitie. De omschakeling naar full electric is een marathon waar je voor moet trainen, des te langer je wacht, des te moeilijker het wordt om op tijd klaar te zijn."
Wat vindt BMW, het grootste merk van België?
Uiteraard leggen we ook ons oor te luisteren bij BMW - tenslotte hét grootste automerk van België. Daar zijn ze ook eerder nuchter. Want zolang de spelregels door de nieuwe Belgische regering niet haarfijn worden uitgelegd, zijn er ook nog de nodige vraagtekens. Jeroen Lissens, hoofd communicatie BMW Group Belux, is anderzijds blij dat de Belgische regering met deze maatregel voor een pragmatische oplossing gaat.

"BMW is altijd een voorstander geweest van keuze qua motorisaties en ook de plug-in's hebben een belangrijke rol in onze line-up. Zo creëerden we eerder al in 10 grote steden in België een EV-zone waarbij plug-in's automatisch (via geofencing) overschakelen op hun elektrische modus. De plug-in heeft dus zeker zijn overgangsrol, al geloven we dat de toekomst op langere termijn voor BMW 100% elektrisch is", aldus Lissens.
Een Leapmotor op elke hoek van de straat?
Tenslotte trekken we nog richting Stellantis, het mega-concern dat plots een uitermate interessante auto in zijn aanbod heeft. Dan hebben we het over geen model van Peugeot, Fiat, Citroën of één van de andere 11 bekende merken. Nee, dan hebben we het over Leapmotor, een kersvers in de portefeuille opgenomen Chinees automerk dat met de C10 REEV een ruime SUV plug-inhybride met 145 km range weet aan te bieden, voor amper 37.400 euro!

Wim Verloy, Pr-verantwoordelijke voor een rist merken binnen de groep, kijkt alvast tevreden naar de keuze van de regering: "De plug-inhybride heeft eigenlijk nooit de kans gehad die het verdiende en kreeg een slechte naam door eigenaars die nooit de stekker in staken. Moderne PHEV's rijden verder, zijn zuiniger dan ooit en bieden een interessant pakket. Dit is dus een mooie kans voor de plug-in om zijn naam te zuiveren. Binnen Stellantis blijven we evenwel volledige elektrificatie voorop zetten."
Domineert de PHEV binnenkort de inschrijvingen?
Of de plug-in de komende jaren de verkoop van de elektrische auto zal marginaliseren kan enkel de tijd uitwijzen. Wel is het nu al duidelijk dat een plug-in fiscaal gezien nog steeds minder interessant is dan een elektrische auto. Wel geeft de Belgische overheid werknemers of zakelijke rijders nu terug een keuze, net zoals je voordien een diesel of benzine kon kiezen (met elk hun eigen aftrekbaarheid berekende op de motor).

Net zoals destijds het gros voor een leasingdiesel ging, is de kans reëel dat de elektrische auto de zakelijke markt blijft domineren. De grootste kop van jut met deze gehele beslissing is de leasingsector, die met de handen in het haar zit qua restwaarde voor elektrische auto's en plug-inhybrides.
Reacties
door FLP
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen