Autonieuws: Varia

Alpine gaat een supercar bouwen… ten koste van de Formule 1

Maak je klaar voor een nieuw model van Alpine — en nee, dat wordt deze keer geen opgewarmde Renault 5. Wel integendeel: de Fransen beloven een heuse supercar te gaan ontwikkelen en voor het geval je dat niet serieus neemt: ze bouwen er hun voormalige fabriek voor Formule 1-motoren voor om.

Sta ons toe om even een zijsprongetje te maken in de wereld van de motorsport. Alpine is daar vandaag namelijk actief in wat men wel eens de koningsklasse noemt: de Formule 1. Dat doen ze met eigen ontwikkelde motoren — of meer specifiek: door Renault ontwikkelde motoren. Daarin komt echter verandering want vanaf 2025 stopt Renault met F1-motoren en moet het Alpine-team op zoek naar een andere krachtbron… Maar wat gaan de Fransen dan doen met die piekfijne, hoogtechnologische fabriek waar ze die motoren voorheen bouwden?

Supercar met solid state-batterij?

Daar hebben ze gewoon al een oplossing voor klaar want maak kennis met het nagelnieuwe ‘Hypertech Alpine’. Onder die noemer zal de site in Viry-Châtillon vanaf eind dit jaar dienst doen als ontwikkelingscentrum voor de toekomstige technologieën van de Renault Group. Klinkt best vaag, dus Alpine is zo vriendelijk om een paar voorbeeldjes mee te geven. Zo willen ze er nieuwe batterijtechnologie en innovatieve elektromotoren gaan ontwikkelen terwijl ze de ondersteuning voor andere motorsportactiviteiten blijven bieden zoals de Formule E. Voor de Formule 1 wordt dan weer een “waakcel” opgericht om de boel daar in de gaten te blijven houden, voor het geval ze ooit terug motoren willen voorzien.

Image
Alpine Alpenglow Concept 2024

De interessantste activiteit van ‘Hypertech Alpine’ moet dan echter nog komen want het merk belooft er ook zijn “toekomstige supersportwagen” te gaan bouwen. Dat doet dus meteen denken aan de Alpenglow Concept die we eerder al te zien kregen want daar sloot Alpine productieplannen niet uit. Die deed het toen wel met een verbrandingsmotor op waterstof maar aangezien de Fransen onder andere solid state-batterijen willen ontwikkelen in Viry-Châtillon, zou de uiteindelijke supercar ook wel eens elektrisch kunnen worden. Wanneer we het ding op de markt mogen verwachten, verklapt Alpine nog niet.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen