Pros
- Prijs
- Ruimte
- 5 jaar garantie (8 op batterij)
Cons
- Trilling op kasseien
- Geen Android Auto/ Apple Carplay
- Standaard banden
Wat is dit?
Weerom een prijskraker van importeur OneAutomotive, vers uit China. Dit is een ruime gezins-SUV met zeven zitplaatsen, die standaard full option komt en een potente plug-inhybridemotor onder de kap krijgt. En dat voor zo'n 35.000 euro.
Weer een nieuw merk uit China?
Niet helemaal. Want DFSK wordt al langer geïmporteerd door het Geelse OneAutomotive, naast merken BAIC, BAW, JAC, Livan, SWM, Forthing en Seres. Om maar te zeggen dat OneAutomotive de markt van tamelijk onbekende merken stevig in handen heeft. Eerlijk is eerlijk: daar zit een hoop meuk bij. Echter zijn er ook wat pareltjes bij de importeur te vinden. Zoals de Forthing U-Tour, Forthing EVO en de BAIC X55 die het in 2023 zelfs nog schopte tot VAB gezinswagen van het jaar!

Deze DFSK E5 PHEV mag zich per direct ook in dat lijstje nestelen. Want hoewel je waarschijnlijk nog nooit gehoord hebt van deze E5, brengt hij schande over plug-inhybrides die twee keer zo veel kosten én eigenlijk ook over elke crossover die je voor 35.000 euro kan kopen.
Ho maar, dit kan toch niet beter zijn dan een Volkswagen Tiguan?
Wel, om te beginnen koop je geen Volkswagen Tiguan meer voor 35.000 euro. Die kost je tegenwoordig op z'n minst 39.000 euro en gaat mét vloermatjes eerder richting de 50.000 euro. Dus dat vergelijk gaat al niet op. Niet enkel op prijsvlak. Want de E5 heeft ook nog eens 2 zitplaatsen meer (voor zeven in totaal), een plug-inaandrijflijn onder de kap én hij komt met houtinleg in het interieur voor dat toefje decadentie.

Daarenboven helpt het dat de E5 PHEV er ook nog eens niet onaardig uit ziet. Oké, het is geen Italiaanse schone, maar hij valt bezwaarlijk moeilijk op het netvlies. De proporties zijn in balans, de snuit is imposant en de derrière is... nu ja... die van een Chinese Audi Q7. De 19-duims velgen krijgen zelfs aerodynamische inserts à la Mercedes om de range te verhogen.
Juist ja, die range. Wat ziet er onder de kap?
Hoewel zijn naam anders impliceert is de E5 geen EV, dat maakt het PHEV-suffix duidelijk. Onder de kap vind je een 1.5-liter atmosferische viercilinder benzine van 108 pk die mag sparren met een elektromotor die het vermogen richting de 177 pk en 300 Nm koppel tilt. Dankzij een accu van 16 kWh (netto) geraakt de E5 PHEV theoretisch tot 87 km ver op één lading.

Van nature combineert de E5 PHEV liever beide motoren om te werken als een échte hybride. Zo kwamen we bij een uitgebreide rangetest op een verbruik van 7.3 kWh/100 km elektriciteit en 5,7 l/100 km benzine. Met een tankinhoud van 58 liter spreken de cijfers voor zich: dit is een plug-inhybride waarmee je net geen 1.000 km ver geraakt voor je moet gaan laden/ tanken.
Dit is dus een soort van Hybrid+?
Inderdaad! Maar zeg dat alvast niet te luid in de buurt van een MG-garage, want dan heb je waarschijnlijk een proces aan je broek. Daarenboven: hoewel de E5 PHEV zich vooral gedraagt als een hybride die je toevallig kan opladen aan het stopcontact, zorgt die vrij riante elektrische range natuurlijk voor een lage CO2-uitstoot. Amper 28 g/km noteert deze E5 PHEV, waardoor de BIV en jaarlijkse verkeersbelasting een absoluut lachertje zijn (lees: +/- €50 BIV en €150 rijtaks).

Neem daar ook nog de prijs van 35.490 euro bij en je hebt een statement op vier wielen. Om je een idee te geven: de tweede goedkoopste plug-in op onze markt is de Kia XCeed met een startprijs van 37.990 euro. Een Opel Astra PHEV kost je 44.100 euro en de goedkoopste VW Golf plug-in zelfs 46.880 euro! En geloof ons, in geen enkele van die drie voorbeelden krijg je zeven personen kwijt.
Is de DFSK E5 PHEV dan écht zo ruim?
Euhm... ja. Want niet zo gek is gezien zijn hoekige proporties. Als opstelling gaat de E5 voor 2+3+2. Of in mensentaal: achterin de koffer van de E5 zitten nog twee extra wegklapbare zitjes. Hoewel élke plaats in deze zevenzitter breed genoeg zit, kom je wel tot wat geruzie over knieruimte als je met zeven volwassenen op pad zou gaan. Dat komt natuurlijk omdat deze E5 geen 5 meter lang is zoals een BMW X7. Aan de andere kant krijg je deze E5 daardoor nog geparkeerd in het vak van de lokale Iidaldi. Zou deze auto nog beter zijn met schuifdeuren? Ja. Maar klanten willen anno 2024 nu eenmaal een SUV en geen monovolume.

Turen we even in de koffer, dan hangt veel natuurlijk af van hoeveel stoelen je recht hebt staan. Daardoor varieert het volume tussen de 400 tot 2.000 liter. Dat is - moest dit je nougatbollen zeggen - riant. Je zal dus enkel klagen over de kofferklep die nét niet hoog genoeg open gaat en meer dan eens nader contact zal maken met je voorhoofd. Een euvel dat we wel vaker zien bij Chinese auto's. Of de gemiddelde lengte van een Chinees daar voor iets tussen zit? Dat laten we in het midden.
Ach kom, er moeten toch negatieve punten zijn aan deze E5?
We alleen maar lyrisch zijn over het interieur van de E5 Phev. Er hangt een zweem van vorige generatie Mercedes binnenin. Neem dat eerder op als een compliment dan als kritiek, want tegenwoordig focust het Duitse merk zo stevig op digitalisatie dat ze misschien beter even terug naar het dashboard van deze E5 zouden kijken; chroom, houtinleg, zachte lijnen, fysieke knoppen voor de klimaatcontrole en twee digitale schermen die de aandacht niet willen opeisen. Kijk, zo kan het ook!

Moeten we dan toch zeuren, dan begrijpen we niet dat een stereo-installatie met 12 (!) luidsprekers zo hol kan klinken. Een gemiste kans om de premium indruk te verhogen. Idem voor de afwezigheid van Android Auto en Apple Carplay. Ook het rijcomfort op kasseiwegen is ondermaats, want de gehele carrosserie gaat dan aan het trillen. Tenslotte begrijpen we niet waarom importeur OneAutomotive zijn auto's de deur uit laat gaan op de standaard Chinese banden. Die horen eerder thuis op het speelgoedautootje dat je zoonlief gewonnen heeft op de kermis dan op een 35.000 euro kostende SUV.
Rijdt de DFSK E5 PHEV dan zo slecht?
Dat is het 'm net, helemaal niet! De aandrijflijn met CVT kwijt zich in alle stilte van zijn taak, het geluidscomfort is boven verwachting en de ophanging moffelt de Belgische oneffenheden weg (behalve de kasseien). Het is dan ook spijtig dat de banden ab-so-luut de kracht van de aandrijflijn niet kwijt geraken op de vooras. Bij gewoon gebruik loopt de E5 Phev daardoor niet tegen de lamp, maar de eerste keer dat je wat sneller weg moet geraken op een kruispunt of aan het stoplicht, word je getrakteerd op onaangenaam doorschuiven van de voorwielen.

Iets zegt ons dat deze E5 PHEV op een setje Michelins of Dunlops helemaal transformeert. Zowel bij sportiever gebruik als bij dagelijks gebruik. Anderzijds kan je natuurlijk stellen dat met het geld dat je uitspaart - tegenover een andere PHEV - je bijna maandelijks de banden op je E5 Phev kan vervangen.
Besluit
Kan je voorbij de onbekende naam zien van de DFSK E5 PHEV, dan kijk je naar een ongelooflijk praktische plug-inhybride voor het gehele gezin die tot de nok vol steekt met snufjes (ook op veiligheidsvlak). En dat voor de prijs van een kale Fransman/ Duitser/ Japanner met petieterige benzinemotor...
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen