Wat is dit?
De Volvo XC90 staat al twee decennia te boek als de ultieme gezins-SUV. Met een pure focus op comfort en veiligheid, in plaats van pseudo-sportiviteit. De EX90 laat de potige SUV kennis maken met een volstrekt elektrische aandrijflijn.
Pros
- Rijcomfort
- Binnenruimte
- Veiligheid
Cons
- Software
- Software
- Software
Maak kennis met een primeur in Volvo-land. Nee, niet omdat de EX90 elektrisch is (EX30, EX40 en EC40 gingen 'm al voor), wel is de EX90 de eerste "software-defined" auto van het merk, waarbij de software belangrijker is dan de hardware. Een boude uitspraak die toont dat het Zweedse merk wat weg aan het varen is van zijn originele identiteit.
Is dit dan geen échte Volvo meer?
Dat hangt er natuurlijk vanaf hoe je het bekijkt. Volvo is natuurlijk al even in Chinese handen en dat heeft heus zijn invloed op hoe nieuwe Volvo's worden ontwikkeld. Anderzijds zijn ze bij Geely opvallend waakzaam om merken in hun eigenwaarde te laten. Visueel is deze EX90 gelukkig exact wat je verwacht van een grote Volvo SUV. De "A" in Volvo staat tenslotte voor "Aerodynamica" en deze EX90 is net zoals de XC90 een baksteen op wielen - en zo zien we onze Volvo's graag.

De snuit is uiteraard dichtgetimmerd zoals het een elektrische SUV betaamt, maar het Volvo-logo blijft centraal. Ook het Thor-lichtsignatuur tekent present, maar bestaat tegenwoordig uit twee aparte clusters. Verder kan je natuurlijk niet rond die bobbel bovenop het dak. Dat is de LiDAR...
Li-watte?
Een LiDAR! Je weet wel, een "Light Detection And Ranging" ofte: een rader die een lasersignaal uitstuurt om zo de afstand tot een object of oppervlakte te meten. Op die manier kan de EX90 de omgeving digitaal in kaart brengen, om zo informatie naar de veiligheidssystemen te sturen.

Enfin... dat is toch de bedoeling, want op dit moment wordt de LiDAR nog niet actief gebruikt door de veiligheidssystemen en verzamelt hij enkel data voor de Volvo-ingenieurs. Waardoor we 'm op dit moment vooral liefkozend de taxi-bobbel noemen.
Klinkt fancy! Maar is er ook nog wat ruimte in de EX90?
Geen paniek! Ben je voorbij die bobbel op het dak, dan zal je ontdekken dat de EX90 een ruimtewonder op wielen is. Niet dat dit verbaast, want met 5 meter in lengte is de EX90 geen kleintje. Meer nog, Volvo levert de EX90 in België standaard met 7 zitplaatsen. Nu ja, 5 volwaardige zitplaatsen en 2 noodzitjes.

De afwerking en het gebruiksgemak is waar deze EX90 schittert. Fraaie materialen, zacht meubilair en een ongelooflijk bedieningsgemak om stoelen te verplaatsen en kantelen. De mythe gaat dat je de middelste en achterste zitrij volledig moet kunnen moduleren met een slapende baby in je éne hand en eerlijk: je zou het zo kunnen! Ook de koffer is een toonbeeld van gemak. Doordat de EX90 geen greintje coupé-allures heeft, heb je riant veel ruimte. Met alle stoelen recht spreek je over 310 liter, gooi de twee noodzitjes plat en je hebt al 655 liter. Leg dan nog eens de middelste zitrij neer en je krijgt 1.915 liter. Da's op het niveau van een Renault Kangoo!
Oef... en het infotainment van de EX90?
Ach, waarom moest je daar nu naar vragen?! In één woord? Ruk. Nee, echt. De EX90 is een software-defined auto maar stelt nét daar teleur. Net zoals ook de EX30 daar de bal liet vallen bij zijn lancering. Zaken lopen vast, er zijn glitches op het scherm, Waze viel niet te koppelen, er was geen Android Auto of Apple Carplay en in sommige menu's was de taal een mix van Frans, Engels en Nederlands door elkaar. Dit is een auto waarvan de software nog in z'n "Alpha"-release zit.

Het goede nieuws? Volvo belooft beterschap via Over The Air-updates. Al is dat maar het halve verhaal. Want de Zweden hebben nu al toegegeven dat de EX90 binnenkort een update krijgt waarbij hij de hard- en software van de gisteren voorgestelde ES90 aan boord krijgt. Waardoor de EX90 van het eerste productiejaar eigenlijk een kneusje zal worden. Denk je dat we nu overdreven kritisch zijn? Een interne bron van Volvo liet ons weten dat 80% van de dealermeetings gaan over de problemen die ze hebben met de EX90. Nou.
Dat klinkt... problematisch?
En dat is het ook! Al wensen we ergens te geloven dat Volvo het gros van de problemen wel weg weet te vagen. Dit is simpelweg een auto die té snel richting klanten ging (ook al werd hij jaren uitgesteld). Het is des te vervelender dat puur qua rijden de EX90 een plaatje is. De Ultra Twin Motor doet perfect wat je verwacht van een grote Volvo: moeiteloos km’s vreten. Het rijcomfort is door de luchtvering van een torenhoog niveau, de geluidsisolatie is puik en ook het zicht rondom is opvallend goed.

Het voordeel van een Volvo is natuurlijk dat niemand sportieve prestaties verwacht, dus de ingenieurs moeten hun tijd niet verdoen met het creëren van een pseudo sportieve afstelling. Er zijn zelfs geen verschillende rijmodi. Gewoon kiezen tussen one pedal driving of geen one Pedal Driving en kiezen of je continu vierwielaandrijving wil. That’s it! Puur qua binnenruimte en rijcomfort is dit misschien wel dé ultieme elektrische SUV op de markt.
Geraak je ergens met deze Volvo EX90?
Volgens Volvo alvast 585 km, al heb je dan wel ideale omstandigheden nodig. Wij reden de EX90 Twin Motor tijdens een relatief koude periode en kregen de gigant moeilijk onder de 25 kWh/100 km. Waardoor je met de accu van 107 kWh netto eerder genoegen moet nemen met 428 km. Ach, range maakt geen knijt uit als je snel kan laden natuurlijk. De EX90 pakt alvast uit met 11 kW AC en 250 KW DC. Vooral dat laatste kan interessant zijn op lange ritten.

Tijdens onze laadsessies (bij temperaturen rond het vriespunt) kregen we de EX90 evenwel niet boven de 84 kW DC. Weerom is dat vooral een softwarematige issue, want in dezelfde week hingen we technisch broertje Polestar 3 aan de snellader en die kwam zelfs niet boven de 63 kW DC. We zouden het geen Chinese budgetbak vergeven, dus we kunnen het ook moeilijk deze EX90 vergeven. Al zeker omdat hij start aan 86.000 euro en vlot over de 100.000 euro gaat na opties.
Conclusie
Elke vezel in ons lichaam wil fan zijn van deze EX90. Hij is extreem praktisch, indrukwekkend, comfortabel en kwalitatief afgewerkt. Alleen kent hij zoveel softwarematige gremlins, dat we er hoofdpijn van krijgen. Volvo belooft beterschap via OTA-updates, maar tot dan kunnen we 'm enkel maar delibereren tot een tweede zit. volgend jaar nog eens proberen met de EX90 MY2026, Volvo?
Meer EV’s in de gratis EV-Gids
Wil je het complete marktoverzicht van alle EV’s ontdekken? Klik dan door naar de Autofans EV-Gids 2024 of blader hieronder meteen door het magazine!
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen