Rijtest

Test nieuwe BMW 1-reeks – Consultant upgrade (2024)

In 2004 toverde BMW voor het eerst een klein model onder de 3-Reeks uit de hoed, en dat bleek een goede zet. Twintig jaar later staat nu de 4e generatie in de showroom te blinken. Maar is hij wel tot volle wasdom gekomen? Autofans zocht het uit.

Het is eigen aan elke modelwissel, dus natuurlijk groeit de nieuwe BMW 1, maar is het voldoende? Laten we die olifant maar meteen uit de kamer jagen. Size does matter wil er op de achterbank sprake zijn van enig comfort, en dat blijkt nog steeds een precair punt bij de kleinste BMW. De nieuwe generatie 1-Reeks groeit een dikke 4 cm tot 4,36 meter, maar ondanks deze groeischeut blijft het plaatsaanbod binnenin eerder beperkt. Voor volwassenen is niet alleen het instappen door de kleine deuropening een acrobatische uitdaging, eens gezeten is er simpelweg te weinig beenruimte om langere ritten aangenaam te maken. Voor (kleine) kinderen biedt de 1 achterin wel soelaas, maar wie ook regelmatig volwassen mensen aan boord heeft, kan beter naar de X1 kijken.

PWC, Deloitted, EY

Nu zijn gezinnen met grote kinderen wellicht niet de grootste doelgroep van de nieuwe 1-Reeks. Wat we hier doelgroepgewijs vooral moeten uitzoeken is hoe de jonge en hippe consultant zich voelt als hij of zij de sleutels krijgt van z’n eerste company car. Gaat die Junior Consultant dan spontaan blij worden van zo’n 1-Reeks, of zou het hart misschien net iets sneller slaan als er ook een (nieuwe) Mini kan gekozen worden?

Image

Nochtans zullen ook de instapmotoren geen afbreuk doen aan de homogeniteit en het premium-gehalte van het model. Maar ze zullen ook de mindere aspecten van de BMW 1 niet wegwerken. Zo blijft de ruimte op de achterbank ontoereikend en moet je natuurlijk ook rekening houden met een prijsstelling die op BMW-niveau staat. Zo betaal je voor de saaie 116i al minstens 32.580 euro, voor een 120i 36.800 euro, en voor de lekkere M135 xDrive maar liefst 56.450 euro. Zonder opties wel te verstaan. Misschien dan toch maar een Mini Countryman, beste consultant?

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen