Wat is dit?
De vierde generatie Citroën C3 is hier en het compacte stadskarretje komt er voor het eerst ook met een elektrische aandrijfijn. In dat geval spreek je over de ë-C3 die zich meteen ook in de top 5 mag zetten van goedkoopste nieuwe EV's in België.
Pros
- Ruim interieur
- Ophanging
- Prijs
Cons
- Meerprijs t.o.v. benzine C3
- Budget afwerking
- Range/ laden
Citroën zit in een transitie. Want onder de vleugels van Stellantis wordt het liefelijk verzocht om zich naar voren te schuiven als budgetmerk om zo een vuist te vormen tegen Renaults succes met Dacia. Deze nieuwe generatie C3 is daar een mooi voorbeeld van.
Oli achterna
Visueel rijdt generatie vier dan ook ver weg van zijn voorganger. De speelse looks met airbumps zijn officieel begraven, in de plaats ging Citroën zijn inspiratie halen bij de Oli concept. Van die expressieve conceptauto neemt de C3 niet het dak van verstevigd karton over (geen mop), maar wel het lichtsignatuur, enkele kleine details in het interieur en... tja, dat is het eigenlijk.

Zoals het een hatchback van de nieuwe leerschool betaamt krijgt de C3 pseudo-offroadlooks met dank aan plastic bescherming onderaan de bumpers en rondom de wielbogen - al had zijn voorganger dat ook al. De nieuwe C3 staat voortaan nog eens 6 cm hoger van de grond. Daardoor is er dus eigenlijk geen nood meer aan een C3 Aircross... al is die er wel. Dat is echter geen verhóógde C3 meer, maar wel een verléngde C3 met zeven zitplaatsen. Tijden veranderen....
Techno-warm
Komt de buitenkant je wat "zakelijker" over? Dan zal je hetzelfde gevoel hebben aan de binnenkant. Ook hier maakt de speelsheid van zijn voorganger plaats voor Citroëns nieuwe voertaal. Dat kan je omschrijven als "techno-warm". Zo heb je nog steeds stoffen accenten in plaats van blinkende plastic, zijn de stoelen eerder fauteuils en straalt het gehele interieur iets eigenwijs uit. Het compacte stuurtje à la Peugeot werkt hier ook stukken beter, omdat Citroën geen klassieke instrumentencluster heeft, maar wel een smalle glasplaat waarop de info wordt geprojecteerd. Centraal staat een 10.25-duims infotainmentscherm - dat trouwens niet naar de basisversie komt - en doet wat moet. Je weet wel: Android Auto en Apple Carplay verbinden. De bediening van de klimaatcontrole gaat dan weer via een aparte cluster onderaan. Zoals het moet!

Genoeg over de tech, hoe zit het met de binnenruimte van de C3? Wel, die is er... maar verwacht geen wonderen. De nieuwe generatie is enkele cm's langer en dat zorgt er voor dat je achterin als volwassene plaats kan nemen. Echter, lang ga je daar niet willen zitten. De koffer van 310 liter is dan weer opvallend riant, al zit zijn volume 'm vooral in de diepte. Je krijgt dus een opvallend hoge tildrempel om te overwinnen bij het in en uitlaten. Al is de kans heel klein dat er ooit iets uit je koffer gaat vallen. O ja, een frunk heeft deze ë-C3 trouwens niet. Dommage
Brave cijfers op papier...
Kijk, het is een publiek geheim dat deze ë-C3 zijn genen deelt met een nog goedkoper stadskarretje. We hebben het dan over de gewone C3 met verbrandingsmotor. Beide modellen delen het "Smart Car Platform" dat zowel elektro- als benzinemotoren moet slikken. Combineer dat met een relatief kleine voetafdruk van 4 meter en de ingenieurs waren relatief beperkt in het ontwikkelen van een elektrische aandrijflijn.

Het resultaat is dat de ë-C3 een elektromotor van 113 pk op de vooras krijgt en gebruik maakt van een accu van 44 kWh (netto). Dat zegent de kleine elektroknaap met eerder banale cijfers in EV-land: een sprint van 11.5 seconden naar de honderd, een top van 135 km/u en een WLTP-range van 324 km. Laden kan dan weer aan 7,4 kW AC (optioneel 11 kW) en 100 kW DC.
... kwieke comforthatch in de praktijk
Laat je echter niet vangen aan de toogcijfers. Want die 113 pk voelt pittiger aan dan je denkt, met dank aan het leeggewicht van 1.5 ton. Nee, deze ë-C3 is niet Tesla-snel, maar iets zegt ons dat klanten van een elektrische C3 daar ook niet naar op zoek zijn. Daarenboven komt deze ë-C3 standaard met de Advanced Comfort Suspension met hydraulische bump stops. Die zegenen de ë-C3 met een bovenmatig rijcomfort voor zijn klasse, niet in het minst op kasseien.

Net zoals zijn grotere broers - of de C4 Cactus van weleer - straalt deze ë-C3 dan ook geen greintje sportiviteit uit. Dit is een object met vier wielen dat je van punt A naar B wil brengen met zo weinig mogelijk drama en zo veel mogelijk comfort voor het geld. Met het ontbreken van een warmtepomp (zelfs optioneel) en een winterverbruik van 19 kWh/100 km kan je wel beter zeker zijn dat het punt B niet verder dan 230 km van je verwijdert ligt.
Heb je ë-tje écht nodig?
Daar begint dan ook een schoentje te knellen. Want deze ë-C3 schuift zich naar voren als een relatief emotieloze EV voor budgetbewuste kopers. Echter, hoewel de basisprijs 23.300 euro bedraagt, klokte ons testexemplaar af op zo'n 28.500 euro en dan moet je nog 400 euro extra neerleggen voor de optionele 3-fase lader van 11 kW AC. Da's veel geld voor een compact budgetkarretje.

Niet in het minst omdat je datzelfde budgetbakje ook voor 14.990 euro kan krijgen. In dat geval krijg je de C3 mee met een 100 pk sterke 1.2-liter driecilinder benzinemotor. 8.000 euro extra neerleggen voor een elektrische aandrijflijn is - in dit segment - een serieus pak geld.
Besluit
Wat de Citroën ë-C3 mist qua charme tegenover zijn concurrenten, maakt hij ruimschoots goed met zijn comfortabel rijgedrag en binnenruimte. Kom je dan nog plaats te kort, dan is er ook nog de C3 Aircross. Het prijsverschil tussen benzine en EV maakt wel duidelijk dat een elektrische aandrijflijn nog steeds een serieuze slok meer kost om te produceren.
Meer EV’s in de gratis EV-Gids
Wil je het complete marktoverzicht van alle EV’s ontdekken? Klik dan door naar de Autofans EV-Gids 2024 of blader hieronder meteen door het magazine!
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen