Rijtest

Rijtest + video: BMW 3 Reeks Berline (2019)

Het is de meest verkochte auto in de geschiedenis van BMW en hij staat op ieders leasing-verlanglijstje: de 3 Reeks. De overpopulaire Duitser gaat nu aan zijn zevende generatie. Doet hij zijn voorgangers eer aan? We gaan op pad met de 320d xDrive Berline.

Wat de Golf is voor Volkswagen is de 3 Reeks voor BMW. Een absoluut verkoopsucces dat samen met 5 Reeks en 7 Reeks het gehele imperium van BMW draagt. Drie pijlers van het gamma waar gretig afgeleiden van worden geconcipieerd. Toch doen die afgeleiden geen afbreuk aan het succes van de 3 Reeks. Zelfs in België waren er momenten dat hij deel uit wist te maken van de top drie meest verkochte auto's. De Belg is dus verknocht aan zijn Drie, moet hij dat ook nog zijn bij generatie 7?

Groeispurt

Onmiskenbaar 3 Reeks vanaf de eerste aanblik. Toch is de evolutie bij een nadere blik groter dan gedacht. Kijk maar even naar die 3D-achterlichten die zo van een Lexus kunnen komen (sorry, BMW). En wat te denken van de Hoffmeister-knik langszij die in een modern jasje werd gestoken? Vooraan dan weer een naar de koplampen gegroeide grille én afscheid van de immens populaire Angel Eyes. Nee, de 3 Reeks moet duidelijk maken dat BMW klaar is voor de digitale revolutie die ons staat te wachten.

Daarvoor hanteert BMW het nieuwe CLAR-platform. Een fundament dat de 3 Berline maar liefst 7 centimeter langer maakt dan zijn voorganger en bijna 2 centimeter breder. Centimeters die het silhouet ten goede komen. Kijk eens naar de lange motorkap en ver naar achteren geplaatste cabine. Deze Duitser schreeuwt dynamisme uit. Een bewuste keuze van BMW. Want de klant ziet zo'n 3 Reeks nog steeds als de sportiefste van de Duitse premium-klas.

Focus op comfort

Het subtiel herverdelen van de proporties heeft alvast weinig impact op de binnenzijde. Meer nog, inzittenden achterin krijgen fors meer beenruimte en rondom valt er meer schouderruimte te rapen. Niet dat je plaats te kort kwam in de vorige 3 maar het geeft de nieuwe generatie toch weer extra comfort voor de langere ritten.

Image
BMW 3 Reeks rijtest 320d G20 2019

Dat comfort wil BMW de hoogte instuwen door een sterk herwerkte luchtstroom over het karkas. Minder windgeluiden moeten daardoor de cabine komen. Al helpt de (optionele) akoestische beglazing ook een heel 'end natuurlijk. De A-stijl kreeg dan weer extra geluidsisolatie en de luchtstroom in de cabine via de ventilatiemonden werd zelfs herwerkt. Het resultaat? De 3 Reeks blaast stiller om de cabine op temperatuur te houden. Net zoals bij nieuwe grote broer 5 Reeks draait het bij de nieuwe 3 om comfort.

Uitgekiend sportief

Maar wacht, een 3 Reeks hoort toch in de eerste plaats sportief te zijn? Klopt. Maar wie zegt dat sportiviteit niet valt te verzoenen met comfort? Met een nog steeds 50/50-gewichtsverdeling, afgenomen gewicht en stijver chassis beschikt de Berline alvast over de juiste ingrediënten. Grenzen verleggen doet 'ie echter niet meer in zijn segment. Daarvoor hebben we tegenwoordig dynamische wonderen zoals de Kia Stinger (echt waar) en de Alfa Romeo Giulia. Auto's die qua puur rijgevoel deze 3 Reeks in zijn onderbroek zetten.

Image
BMW 3 Reeks rijtest 320d G20 2019

Toch is het daardoor geen teleurstelling, deze nieuwe. Want wat vooral opvalt is dat hij sportieve prestaties op een ten alle tijden comfortabele manier weet neer te zetten. Je merkt dat de ingenieurs uit München weten hoe een chassis af te stellen. De diepgang is dan ook indrukwekkend. Al zeker dankzij het bredere spoor vooraan die stabiliteit ten goede komt. Toegegeven, onze testversie met de xDrive-vierwielaandrijving wisselde vuurwerk evenwel in voor zekerheid. Niets mis mee natuurlijk op dagelijks niveau.

Wonderkind ZF

Wat laat ons eerlijk zijn, het gros van de 3 Reeksen die in België over de toonbank vliegen zullen niet met xDrive worden uitgerust. Meer nog, het aantal (leasing)klanten dat kan opteren voor de 190 pk sterke versie van de 2-liter turbodiesel zal eerder beperkt zijn. Het is dan ook niet onlogisch dat BMW naast de 320d met 190 pk ook nog een versie met 163 pk voorziet. Daaronder is er trouwens nog een derivaat met 150 pk maar daar moet je 318d tegen zeggen. Niet dat er één leasingrijder is die de motorenbadge achterop zijn auto laat.

Image
BMW 3 Reeks rijtest 320d G20 2019

Ongeacht welke motor je nu uiteindelijk voorin mag planten van je fleetmanager, zorg dat je 3 Reeks over de ZF-automaat met acht trappen beschikt. Want een groter pareltje vind je bijna niet in het moderne autolandschap. Boterzoet, uitermate alert en extreem goed ingespeeld op de viercilinder diesel. Een diesel die enkel onder zware belasting nog een rochel de cabine durft binnen werpen. Het zou wat oneerbiedig zijn voor BMW om te stellen dat 50% van het rijplezier in de nieuwe 3 Reeks het gevolg is van de opgewaardeerde ZF 8HP-automaat maar we kunnen moeilijk anders.

Hey BMW!

Een auto die klaar is voor de digitale revolutie haalden we eerder aan. Maar wat wil dit juist zeggen? Wel, uiteraard krijgt deze middenklasser BMW's nieuwste besturingssysteem in de cabine. Dat systeem (ID7 gedoopt) strooit zich over twee schermen in het interieur. Pal voor de neus van de chauffeur kan je (optioneel) beschikken over een digitaal scherm à la Audi en Mercedes, daarnaast prijkt uiteraard het infotainmentscherm. Het gehele systeem kan je bedienen via de centrale knop, via het aanraakscherm of... via je stem.

Image
BMW 3 Reeks rijtest 320d G20 2019

Want jawel, ook deze 3 Reeks krijgt een persoonlijke assistent aan boord. Even "Hey BMW" zeggen en je kan een salvo aan commando's richting de assistent sturen. Van: "rij mij naar xxx" tot "hoe is de bandenspanning?" Ook Mercedes pakt hiermee groots uit in haar nieuwe modellen (momenteel nog niet op de C-Klasse). Bij het merk met de ster werkt dat systeem, MBUX genaamd, nog net iets vlotter en logischer naar ons gevoel. Al leren deze systemen continu bij natuurlijk. Temeer omdat deze 3 Reeks zich automatisch update via de lucht. Kijk, Tesla heeft weer iets minder om over te stoefen.

Prijslijst

De prijs van de nieuwe 3 Berline, is dat eigenlijk relevant? Want voor veel klanten is het gewoon een kwestie van "staat hij in mijn keuzelijst of niet". Nu, voor de volledigheid; minimaal 35.950 euro ben je kwijt voor de 318d Berline. Het door ons getest exemplaar (320d xDrive Berline) klokte af op 61.500 euro. Net niet het dubbele van de prijs, waardoor het ook bij de nieuwe 3 duidelijk is dat je gretig in de optielijst aan kan vinken. Het Business Pack Plus van dik 5.000 euro bevat echter de belangrijkste snufjes die je kan gebruiken op je nieuwe 3. Al moet je nog steeds betalen voor zaken zoals parkeersensoren en getinte ramen. Was het geen tijd voor die digitale revolutie, BMW?

Image
BMW 3 Reeks rijtest 320d G20 2019

Turen we over de haag, dan zien we uiteraard de Audi A4 en Mercedes C-Klasse als gedoodverfde concurrenten. Onderschat echter ook niet alternatieven zoals de BMW X3, Audi Q5 of Mercedes GLC. Want steeds meer klanten maken de opstap naar die SUV's. Wij zouden alvast wachten op de Touring (stationwagen) en misschien meer nog; op de plug-inhybride. Die 330e zal later dit jaar de markt op rijden en fiscaal zeer aantrekkelijk voor de dag komen. BMW verwacht zoveel van die 3 met stekker dat het niet bezig is met milde hybrides.

Conclusie

Terug wat sportiever dan zijn voorganger maar al lang niet meer het scheurijzer in zijn klasse. Hoeft dat echter? De 3 Reeks blijft namelijk bij de klant te boek staan als dé sportieveling van het segment maar onbewust kopen ze een uitermate gebalanceerde, comfortabele middenklasser met een hint van sportiviteit. Perceptie is alles, dat bewijst deze nieuwe 3 Reeks.

Image
BMW 3 Reeks rijtest 320d G20 2019

Specificaties

Vermogen190 pk
Overbrenging8-trapsautomaat
Aandrijvingvierwiel
Gewicht1 515 kg
Topsnelheid233 km/u
Prijs basismodel€ 35 950
0 tot 100 km/u6.90 sec
Gemiddeld testverbruik6.20L/100km
Max. kofferinhoud480 L
CO2-uitstoot118 g/km
Rijtaks0

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen