Het klinkt als een tegenstrijdig idee maar toch willen heel wat mensen er eentje: de coupé-SUV. De nieuwe carrosserievorm lijkt echter veelal voorbehouden aan klanten met diepe zakken en grote ego’s, of niet? Wij gingen op zoek naar vijf bescheiden hoogpotigen met een lage daklijn.

De BMW X6 en Mercedes GLE Coupé zijn er de meest traditionele voorbeelden van, maar sinds kort mag de club der coupé-SUV’s ook Audi’s, Porsches en zelfs Lamborghini’s onder zijn leden rekenen. Daarmee lijkt dit soort auto enkel weggelegd voor de welgestelden van deze wereld — want wie kan zich anders zoveel auto met zo weinig kofferruimte veroorloven. Dat is echter niet helemaal waar, want de afgeplatte SUV dringt hoe langer hoe meer door tot in de lagere prijsklassen. Kijk maar naar deze vijf voorbeelden.

Toyota C-HR

Image
Toyota C-HR C-Lub

Want hoe zou je de C-HR anders omschrijven? De Compact High Rider — want zo noemt Toyota hem zelf — beantwoordt dan ook aan alle kenmerken van de coupé-SUV: hij staat hoog op zijn poten, heeft een sterk aflopende, lage daklijn en biedt minder bruikbare kofferruimte dan je zou verwachten. Anderzijds vertoont hij wel een unieke stijl die we bij zijn lancering in 2016 misschien niet helemaal konden plaatsen wegens een gebrek aan andere coupé-SUV’s in zijn prijsklasse. Zo betaal je voor goedkoopste C-HR 28.960 euro en krijg je er meteen Toyota’s iconische hybride aandrijflijn bij.

Nissan Juke

Image
Nissan Juke 2021

Ook Nissan was er als de kippen bij om een SUV met een wat meer speelse daklijn op de markt te brengen. De Juke is inmiddels zelfs al aan zijn tweede generatie toe, en die ruilt de controversiële looks van zijn oermodel in voor een iets meer toegankelijke uitstraling — of staan wij er tegenwoordig gewoon meer voor open? De aparte Nissan is meteen ook de goedkoopste coupé-SUV van deze lijst: je betaalt er amper 22.520 euro voor. Op motorisch vlak heb je echter niet te kiezen: elke Juke krijgt een driecilindertje met 114 pk.

Renault Arkana

Image
Renault Arkana 2021 Belgie

Renault speelt sinds kort eveneens in het segment van zijn coupé-SUV’s met deze Arkana, al reed er wel al iets langer een gelijkaardige auto onder die naam rond in Rusland. Het argument van de beperkte koffer gaat bij deze Fransman echter niet op want de Arkana biedt aanzienlijk meer bagageruimte dan de Captur, waarop hij deels gebaseerd is. De coupé-SUV is echter flink wat langer dan de Captur dus dat mag ook niet verwonderen. De Arkana staat op je oprit vanaf 29.250 euro.

Volkswagen Taigo

Image
Test: Volkswagen Taigo (2021)

Deze Taigo speelt dezelfde kaart als de Arkana want hij is in essentie gewoon een verlengde, verlaagde versie van de Volkswagen T-Cross. Ook deze auto biedt meer interieurruimte dan zijn donorwagen, maar dankt dat dus vooral aan de langere wielbasis. Eveneens net als de Arkana bestaat de Taigo elders al langer: in Brazilië rijdt hij al sinds begin dit jaar rond onder de naam “Nivus”. Je betaalt er bij ons minstens 24.215 euro voor, al liggen de prestaties van zijn driecilindertje dan wel ver onder het verwachtingspatroon van een coupé-SUV.

Cupra Formentor

Image
Cupra Formentor 2020

Mag het toch wat meer kosten en wat beter presteren, dan kan je ook bij Cupra terecht voor een coupé-SUV. De Formentor is vooral bekend voor zijn krachtige (en dure) VZ-versie maar je kan de auto ook met een meer bescheiden 1.5-litermotor met 150 pk bestellen. Dat is nog steeds ruim voldoende vermogen voor de alledag en het fijne rijgedrag blijft verder wel behouden. In zijn basisversie betaal je voor deze Cupra 34.830 euro.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen

Uitlaat

Dacia viert LPG-succes, maar is het ook een aanrader?

Dacia is één van de weinige constructeurs die ‘af fabriek’ een LPG-optie biedt op het volledige gamma. Met meer dan 1 miljoen verkochte modellen sinds 2010 (feest!) houdt het merk ook resoluut vast aan dat aanbod. Maar moet je het ook overwegen?

avatar
door William Meerschaut
5 dagen geleden

Column: Waarom de Hyundai Ioniq 5N het EV-landschap voorgoed verandert

Er wordt nogal makkelijk gestrooid met woorden als pionier, trendsetter, voortrekker of disruptor. Maar voor de Ioniq 5N is het hele arsenaal van toepassing. En wel hierom.

avatar
door William Meerschaut
9 dagen geleden

Busjesfans: 7 nieuwigheden van IAA bedrijfswagensalon die je moet gezien hebben! (2024)

Momenteel nog op het busjessalon in Hannover, binnenkort in je binnenspiegel op het linkse rijvak van de snelweg! Dit zijn de belangrijkste nieuwe bestelwagens vanop de IAA.

avatar
door Joram Van Acker
11 dagen geleden

Dieselalternatief? Dit verbruikt een zelfopladende hybride tijdens een langere rit

Diesel is dood, leve de benzine… Of liever: de hybride, want die wordt vaak aangeduid als dé manier om een dieselverbruik te halen zonder dat ‘sap van de duivel’ te verstoken. Wat gebeurt er echter wanneer je zo’n zelfopladende hybride blootstelt aan een langere rit? Wij zochten het uit met de Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid.

avatar
door Joram Van Acker
15 dagen geleden

Opinie: Vlaanderen, stop met het pesten van weggebruikers

Op voorwaarde beticht te worden van gratuit volksmennerij, moet mij toch iets van het hart, 'o dierbaar Vlaanderen. Want het pestgedrag jegens de weggebruiker heeft de voorbije jaren een absoluut dieptepunt bereikt. Genoeg is genoeg.

avatar
door Yves Wouters
24 dagen geleden

Interview Frank Van Gool, Febiac: “We zijn voorstander van belasting op autogebruik in plaats van bezit.”

Sinds 1 juli heeft Febiac, de overkoepelende federatie van automerken, een nieuwe CEO. Frank Van Gool start als voormalige topman van Renta (federatie van voertuigenverhuurders) en als gedelegeerd bestuurder van Mobia (de koepelorganisatie van de sectorfederaties FEBIAC, Renta en TRAXIO) met een pak automotive bagage aan zijn nieuwe opdracht. Autofans peilde naar zijn visie en opinies, en kreeg duidelijke antwoorden.

avatar
door William Meerschaut
26 dagen geleden

Groep Gregoir diversifieert, voegt lifestyle toe naast de verkoop van auto’s, en heeft daar goede redenen voor

Het lijkt misschien een *fait divers*, maar als een gevestigde groep als Gregoir zich niet langer exclusief focust op de verkoop van wagens en motoren, dan is daar een goede reden voor. Wij gingen vragen stellen aan CEO Hervé Gregoir, die ons ontving in zijn nieuw aangekocht kasteel. En laat dat meteen de kapstok zijn van zijn nieuwe business.

avatar
door William Meerschaut
27 dagen geleden

Opinie: Zit er dan toch leven in Smart?

Ik moet iets bekennen. Sinds de heropstanding van ‘het nieuwe Smart’ met de ‘hastag 1’ (wie verzint zo’n naam ook?), was ik niet bepaald omvergeblazen door het design en de filosofie van de nieuwe modellen. Maar die mening ga ik nu bijstellen.

avatar
door William Meerschaut
30 dagen geleden

Tweedehands - De goedkoopste Polestar 1 vind je gewoon in… België

Zeven. Meer aanbiedingen vind je niet terug in Europa als je de gekende websites afschuimt naar een gebruikte Polestar 1 (althans toch op het moment dat we deze lijnen schrijven). Met prijzen tot 175.000 euro komen ze ook niet goedkoop. Maar de meest bereikbare Polestar 1 vind je terug bij Van Mossel in Antwerpen, voor een bedrag dat al een pak aantrekkelijker wordt.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Tesla kijkt tegen een steeds groter wordend probleem aan… Elon Musk

Hoewel de inschrijvingscijfers in ons land nog positief zijn [(dank u, Vlaamse EV-premie)](https://autofans.be/nieuws/advies/53644-de-vlaamse-ev-premie-er-dit-zijn-de-voorwaarden-en-de-aanvraagprocedure-2024), heeft Tesla het wereldwijd moeilijk om haar ambitieuze doelstellingen te bereiken. Het merk krijgt bovendien steeds meer te lijden onder de strapatsen van eigenaar Elon Musk, die niet bepaald bekend staat om zijn smetteloos en onkreukbaar imago.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden