
Zweden?
Iedereen is vrij om Polestar een Chinees merk te noemen. Wat ons betreft zijn ze echter net zo Chinees als Jaguar-Land Rover Indisch is (JLR is in handen van het Indische TATA) of MINI een Duits paspoort heeft. Uiteraard wordt er vanuit Hangzhou meegekeken, maar Polestar vaart gewoon een eigen koers onder de Geely groep met een Europees R&D center.

Dat was snel duidelijk toen we werden ontvangen door vier enthousiaste Zweedse ingenieurs. Een Zweed enthousiast krijgen is niet vanzelfsprekend, laat staat een Zweed met "ing." in zijn titel. De heren en dames hadden dan ook iets leuk in petto, iets waar ze (terecht, zo bleek) heel trots op waren.
Porschestar
Polestar mag dan van bescheiden komaf zijn - ooit waren ze immers het tuningmerk van Volvo - hun ambities liggen misschien wel een stuk hoger dan de grote broer. Wanneer je vol zelfvertrouwen Porsche neemt als benchmark voor de rijdynamiek van je merk, dan kan je maar best de juiste mensen vinden.
Papa Polestar
Wij spraken met Joakim Rydholm, "Head of Driving Dynamics". Joakim is een typische Zweed, m.a.w. een rustige ziel met een gezonde portie droge humor. Zet ing. Rydholm echter in één van zijn creaties op een bevroren meer, en de man transformeert in ADHD-Odin met een rallylicentie. Eén rit met de snelle Zweed had genoeg geweest om de boodschap over te maken. Toch was het aan ons om zelf een oordeel te vellen, in de daarvoor speciaal ingerichte "Joakimring"

2, 3, 4...go
Het is niet onze eerste keer op Laps ijs. Wel de eerste keer met een Polestar. Van de 3 weten we dat die een reputatie heeft als fijn sturende SUV. Dat mag ook wel, want helaas heeft die laatste wat vertraging opgelopen bij de ontwikkeling, waardoor de 3 en de kleinere 4 quasi op hetzelfde tijdstip bij ons werden gelanceerd. Ook de Polestar 2 is van de partij. Die 2 is de oudgediende van het merk kreeg in 2023 een grondige update. Vanbuiten ziet hij er trouwens nog net zo futuristisch uit als in 2020. Ook de 3 en 4 hebben best een vooruitstrevend smoelwerk, al is het uiterlijk van de 4 veel meer in balans dan de 3. Binnen is het bij alle drie Scandinavisch design zoals het moet zijn. Minimalistisch, mooie materialen en toch functioneel.
Smiles per slide
We zijn hier natuurlijk niet om het interieur te bewonderen. Wij zijn hier om te bewijzen dat de heer Joakim zijn werk goed heeft gedaan zodat ook mindere goden op het ijs kunnen rijden. De "minst" krachtige Polestar hier, de 2 Dual Motor Performance, heeft bijna 500 pk en 740 Nm koppel. Aan de andere kant is de 2, met twee ton, veruit de lichtste van de drie. In tegenstelling tot wat je zou denken, is het echter de 3 Dual Motor Performance die ons net dat tikkeltje meer smiles per slide geeft. Met meer dan 500 pk en 910 Nm heeft de grote SUV niet veel nodig om zijwaarts te gaan. Ook voor de 2 en 4 is er weinig aan. Gewoon het ESP is sportmodus zetten en alle drie de Polestars gaan heel gecontroleerd dwars.

Na 4 komt?
In de sneeuw zijn de Polestars zonder meer fijn sturende, hyper snelle, luxe EVs. Hun Porsche claim is misschien nog niet zo vergezocht. Meer nog, onze gastheren hadden de grootste moeite om geheime info te verzwijgen rond hun nieuw vlaggenschip. De Polestar 5 wordt volgens hun dé auto die het meest hun merk uitdraagt. De 5 is een grote vierdeurs sedan/GT, een beetje zoals de Taycan dus. De preview drie jaar geleden zag er alvast veelbelovend uit. Na onze Laplandreis zijn we nu wel heel benieuwd. Lang gaan we niet moeten wachten, want zoals de naam aangeeft, komt hij uit in 2025.
Een belangrijk jaar dus voor het merk. Met de recente komst van de 3 én de 4 lijkt Polestar in onze contreien eindelijk helemaal vertrokken. In België komen er ook meer en meer verkooppunten bij. Dat gaat nodig zijn, als de nieuwe Polestar 5 de hoge verwachtingen weet in te lossen, aan Joakim zal het alvast niet liggen.

Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen