Uitlaat: Varia

Fotospecial: 4x4 bezoek Ferme auberge de Soiry (Inor, Frankrijk)

Autofans had in April de kans om een offroadweekend in het noorden van Frankrijk mee te maken. We waren wel eens benieuwd wat er zo leuk kon zijn aan kleverige modder, steile hellingen en diepe waterpoelen. We trokken onze laarzen aan en trokken met onze camera in aanslag richting Inor om dit offraodgebeuren van dichter bij te gaan onderzoeken. Onze werkpaarden van dienst waren een Land Rover Defender G4 challenge en een Toyota Land Cruiser 100 V8.

Image
Land Rover Defender G4

Ferme auberge de Soiry is een terrein gelegen in Inor, een klein gehucht in het Noorden van Frankrijk. Je bereikt het terrein vanuit Antwerpen na ongeveer 2 uur en 45 minuten rijden, vanuit Brussel is de trip iets korter, namelijk 2 uur en 25 minuten. Het is een zeer uitgestrekt terrein (180 hectare) dat vele verscheidene uitdagingen biedt. Je kan er  de strijd aangaan met dichte bossen, steile hellingen, zware modderpaden, vochtige grasvelden, droge zandwegen en diepe waterpoelen. Het is dus een parcours waar je je zeker niet snel zal vervelen. We moeten er misschien wel bij vermelden dat het een terrein is met een zekere moeilijkheidsgraad, goede voorbereidingen zijn  dus essentieel.

Image
Toyota Land Cruiser

Wij hadden het geluk dat we gebruik konden maken van twee rasechte offroaders: Een Land Rover Defender G4 Challenge uit 2007 en een Toyota Land Cruiser 100 V8 met aangepaste veren. De Land Rover kon over modderbanden beschikken, wat zeker geen overbodige luxe is wanneer het terrein vochtig is. De Land Cruiser loste het gebrek aan deze moddersloffen op door een stevige dosis V8 kracht. Beide wagens waren uitgerust met een winch, dit is een apparaat dat aan de voorkant van de wagen vastzit en wordt gebruikt om de wagen los te trekken uit benarde situaties. We hebben het nut van deze apparaten aan de lijven kunnen ondervinden wanneer de Toyota op een bepaald moment tot aan de deuren vast zat in zeer dikke en kleverige modder. We hebben de twee winchen en de kracht van de motoren nodig gehad om de auto te kunnen bevrijden. De kennis en ervaring van de eigenaren waren in zulke situaties ook altijd van goudwaarde. We waren blij dat ze een deel van hun expertise op het gebied van differentiëlen en korte versnellingen op ons hebben overgebracht.

Image
Winch

Na een dag hard te hebben gewerkt in onze vierwielaangedreven auto's trokken we naar het kasteel van Sedan om te overnachten. Op de weg door deze prachtige streek nabij Bouilllon viel onze mond meer dan eens open bij het zien van de prachtige landschappen waar we doorheen zoefden. Wanneer we uiteindelijk aan het kasteel kwamen was het echter vrijwel onmogelijk om ongezien te arriveren op de binnenplaats van dit pittoreske gebouw met onze besmeurde offroadmonsters. Na te hebben genoten van de overheerlijke franse keuken gingen we op tijd slapen om goed uitgerust te zijn voor dag twee van ons avontuur.

Image
Kasteel Sedan

Tijdens de tweede dag van ons 4x4 uitstapje trokken we naar de andere kant van het offroadterrein. Hier vonden we een parcours dat op een zeer steile heuvel was genesteld. U mag ons op ons woord geloven dat het een erg eigenaardig gevoel is om zonder te mogen remmen en enkel op motorrem een glibberig pad naar beneden te rijden. Hiervoor moet je volledig vertrouwen hebben in de machine en mag je zeker niet in paniek schieten. Na nog enkele uren verder spelen op de steile helling was het weer tijd om huiswaarts te trekken. De conclusie van twee dagen in de modder te rijden was zeer positief. Offroadrijden is echt een heel leuk uitdaging en een mooie kans om met wagenbeheersing bezig te zijn. De streek rond Inor is prachtig en zeker een aanrader voor de echte offroadfans. We hebben onderaan in de galerij nog een selectie van leuke foto's geplaatst om nog een beetje meer een idee te geven van hoe het er allemaal uitzag.

Image
Land Rover Defender G4 Challenger

Image
Land Rover Defender G4

Tekst: Cristof Van Laer
Foto's: Cristof Van Laer & William De Vos

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen

Uitlaat

Dacia viert LPG-succes, maar is het ook een aanrader?

Dacia is één van de weinige constructeurs die ‘af fabriek’ een LPG-optie biedt op het volledige gamma. Met meer dan 1 miljoen verkochte modellen sinds 2010 (feest!) houdt het merk ook resoluut vast aan dat aanbod. Maar moet je het ook overwegen?

avatar
door William Meerschaut
9 dagen geleden

Column: Waarom de Hyundai Ioniq 5N het EV-landschap voorgoed verandert

Er wordt nogal makkelijk gestrooid met woorden als pionier, trendsetter, voortrekker of disruptor. Maar voor de Ioniq 5N is het hele arsenaal van toepassing. En wel hierom.

avatar
door William Meerschaut
13 dagen geleden

Busjesfans: 7 nieuwigheden van IAA bedrijfswagensalon die je moet gezien hebben! (2024)

Momenteel nog op het busjessalon in Hannover, binnenkort in je binnenspiegel op het linkse rijvak van de snelweg! Dit zijn de belangrijkste nieuwe bestelwagens vanop de IAA.

avatar
door Joram Van Acker
15 dagen geleden

Dieselalternatief? Dit verbruikt een zelfopladende hybride tijdens een langere rit

Diesel is dood, leve de benzine… Of liever: de hybride, want die wordt vaak aangeduid als dé manier om een dieselverbruik te halen zonder dat ‘sap van de duivel’ te verstoken. Wat gebeurt er echter wanneer je zo’n zelfopladende hybride blootstelt aan een langere rit? Wij zochten het uit met de Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid.

avatar
door Joram Van Acker
20 dagen geleden

Opinie: Vlaanderen, stop met het pesten van weggebruikers

Op voorwaarde beticht te worden van gratuit volksmennerij, moet mij toch iets van het hart, 'o dierbaar Vlaanderen. Want het pestgedrag jegens de weggebruiker heeft de voorbije jaren een absoluut dieptepunt bereikt. Genoeg is genoeg.

avatar
door Yves Wouters
29 dagen geleden

Interview Frank Van Gool, Febiac: “We zijn voorstander van belasting op autogebruik in plaats van bezit.”

Sinds 1 juli heeft Febiac, de overkoepelende federatie van automerken, een nieuwe CEO. Frank Van Gool start als voormalige topman van Renta (federatie van voertuigenverhuurders) en als gedelegeerd bestuurder van Mobia (de koepelorganisatie van de sectorfederaties FEBIAC, Renta en TRAXIO) met een pak automotive bagage aan zijn nieuwe opdracht. Autofans peilde naar zijn visie en opinies, en kreeg duidelijke antwoorden.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Groep Gregoir diversifieert, voegt lifestyle toe naast de verkoop van auto’s, en heeft daar goede redenen voor

Het lijkt misschien een fait divers, maar als een gevestigde groep als Gregoir zich niet langer exclusief focust op de verkoop van wagens en motoren, dan is daar een goede reden voor. Wij gingen vragen stellen aan CEO Hervé Gregoir, die ons ontving in zijn nieuw aangekocht kasteel. En laat dat meteen de kapstok zijn van zijn nieuwe business.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Zit er dan toch leven in Smart?

Ik moet iets bekennen. Sinds de heropstanding van ‘het nieuwe Smart’ met de ‘hastag 1’ (wie verzint zo’n naam ook?), was ik niet bepaald omvergeblazen door het design en de filosofie van de nieuwe modellen. Maar die mening ga ik nu bijstellen.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Tweedehands - De goedkoopste Polestar 1 vind je gewoon in… België

Zeven. Meer aanbiedingen vind je niet terug in Europa als je de gekende websites afschuimt naar een gebruikte Polestar 1 (althans toch op het moment dat we deze lijnen schrijven). Met prijzen tot 175.000 euro komen ze ook niet goedkoop. Maar de meest bereikbare Polestar 1 vind je terug bij Van Mossel in Antwerpen, voor een bedrag dat al een pak aantrekkelijker wordt.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Tesla kijkt tegen een steeds groter wordend probleem aan… Elon Musk

Hoewel de inschrijvingscijfers in ons land nog positief zijn (dank u, Vlaamse EV-premie), heeft Tesla het wereldwijd moeilijk om haar ambitieuze doelstellingen te bereiken. Het merk krijgt bovendien steeds meer te lijden onder de strapatsen van eigenaar Elon Musk, die niet bepaald bekend staat om zijn smetteloos en onkreukbaar imago.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden