Rijtest + video: Audi S3 Sportback (2020)

Audi S3 rijtest video Autofans

Wie na de S4, SQ5, S6 enzovoort vreesde dat Audi al zijn S-modellen zou laten switchen naar diesel, mag op beide oren slapen. De kleinere Audi’s rijden nog steeds loodvrij. Zoals de onlangs vernieuwde SQ2 en deze nieuwe S3.

De intussen alweer vierde generatie van de Audi S3 volgt amper enkele maanden na het debuut van de eveneens vierde generatie Audi A3. En net als de meer burgerlijke varianten kun je deze nieuwe S3 beschouwen als een stevige doorontwikkeling van de vorige generatie in plaats van een model dat tot in zijn fundamenten is veranderd.


BEKIJK HIER ONZE VIDEOREVIEW:


Wellicht omdat de concurrentie van de S3 talrijker is dan de uitdagers voor de grotere S-modellen, die daardoor gerust op diesel konden overstappen. Maar haal je het lijstje erbij en noteer je de BMW M135i, Mercedes-AMG A 35, Honda Civic Type R, en zelfs modellen als de Hyundai i30 N en Ford Focus ST, dan loert er om elke hoek een concurrent. Zelfs binnen eigen huis, met de Cupra Leon en niet in het minst de nieuwe Volkswagen Golf R.

Audi S3 rijtest video Autofans

Oude bekende

Deze vierde generatie Audi S3 kiest dus voor een voorzichtige evolutie. Onder de motorkap zit dus nog steeds het EA888-blok van de Volkswagen-groep, net als zijn voorganger. Dat blok wordt gretig gedeeld binnen de groep: het huist al dan niet met 10 pk meer of minder onder meer ook in de Audi SQ2, de Cupra Leon, Formentor en Ateca, en de nieuwe VW Golf R. In een ‘bravere’ variant vormt het uiteraard ook de basis voor de Golf GTI en Skoda Octavia RS.

In de nieuwe S3 werd het blok efficiënter en schoner gemaakt, en is het opnieuw goed voor 310 pk en 400 Nm. Vierwielaandrijving is nog steeds standaard. Dat heet uiteraard Quattro bij Audi, en geeft in de S3 de voorkeur aan de voorwielen tot die in de problemen komen of wanneer je er een sportievere rijstijl op nahoudt. De S Tronic-versnellingsbak met dubbele koppeling telt zeven verzetten.

Audi S3 rijtest video Autofans

Te voorspelbaar?

Het risico dat de Volkswagen-groep neemt met dat EA888-blok is dat je op den duur kunt voorspellen hoe de auto in kwestie zal rijden. Dat is bij deze nieuwe Audi S3 jammer genoeg niet anders. Acceleraties? Lineair. Weggedrag? Hyperefficiënt. Hotel? Trivago. Je weet dus dat de S3 zijn sprint naar 100 km/u in 4,8 seconden zal waarmaken, en dat hij zal blijven doorstomen tot zijn begrensde topsnelheid van 250 km/u.

Maar verwacht dus geen tweede adem hoger in de toeren, geen volstrekt ander karakter in de Dynamic-rijmodus, en dus geen Quattro-systeem dat de S3 in die rijmodus omtovert tot een heuse speelvogel. De vierpitter heeft hoger in de toeren al het beste van zichzelf gegeven, speelt met een digitale en kunstmatige versterking van het geluid – want de partikelfilters en katalysatoren versmoren de sound van buitenaf – en laat zijn vierwielaandrijving zo efficiënt werken dat wanneer je effectief grip verliest, je met hoogst illegale bochtensnelheden bezig bent. Of in het decor belandt.

Audi S3 rijtest video Autofans

Comfort primeert

Je kunt hier uiteraard snel en hard mee gaan, maar dat gebeurt steeds rationeel en beheerst. En bovendien in meer dan behoorlijk comfort. De standaard sportophanging legt het koetswerk van de S3 15 millimeter lager, de adaptieve ophanging doet hetzelfde maar varieert dan nog eens de hardheid in de verschillende rijmodi. Maar zelfs dan overheerst het comfort en gebruiksgemak.

In het interieur moet je bovendien twee keer kijken of dit wel degelijk een S-model is, omdat je met de juiste kruisjes op de optielijst je 30 TFSI dezelfde S Line-aankleding kunt geven. Maar gelukkig zitten de sportzetels wel uitstekend, en staan ze laag genoeg ingeplant. Al blijven we het kleine pookje dat zijn intrede heeft gedaan met het MQB Evo-platform van de nieuwe Audi A3 (en VW Golf en Seat Leon) jammer vinden: wil je zelf schakelen, dan ben je nu steeds op de schakelpeddels aangewezen.

Audi S3 rijtest video Autofans

Prijzen

Wat je tot slot betaalt voor het hele pakket? Minstens 47.520 euro, of 48.620 euro als je je S3 liever als Berline hebt. Daarmee blijft de Audi een kleine 5.000 euro onder de prijs van de Mercedes-AMG A 35 (52.514 euro) en een kleine 2.000 euro onder die van de BMW M135i (49.500 euro). Opmerkelijk: zelfs de nieuwe VW Golf R zit met 50.830 euro boven de prijs van de Audi S3.

Audi S3 rijtest video Autofans

Conclusie

De nieuwe Audi S3 is opnieuw een supersnelle hatchback geworden, die voortborduurt op zijn voorgangers. Alleen gaan de snelheid en het vermogen recht evenredig omhoog met de efficiëntie, waardoor de zintuiglijke ervaring achterwege blijft. De bruggenbouwer tussen de gewone A3 en de toekomstige RS 3 doet vooral uitkijken naar die laatste.

Audi S3 rijtest video Autofans

Specificaties

Motor

2.0 turbobenzine, vier-in-lijn

Vermogen

310pk

Koppel

400 Nm

Overbrenging

7-traps, dubbele koppeling

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

1 575 kg

Topsnelheid

250 km/u

Prijs basismodel

€ 47 520.00

0 tot 100 km/u

4.80 sec

Gemiddeld testverbruik

7.80 L/100km

CO2-uitstoot

169 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws