Rijtest + video: BMW 3 Reeks Berline (2019)

BMW 3 Reeks rijtest 320d G20 2019

Het is de meest verkochte auto in de geschiedenis van BMW en hij staat op ieders leasing-verlanglijstje: de 3 Reeks. De overpopulaire Duitser gaat nu aan zijn zevende generatie. Doet hij zijn voorgangers eer aan? We gaan op pad met de 320d xDrive Berline.

Wat de Golf is voor Volkswagen is de 3 Reeks voor BMW. Een absoluut verkoopsucces dat samen met 5 Reeks en 7 Reeks het gehele imperium van BMW draagt. Drie pijlers van het gamma waar gretig afgeleiden van worden geconcipieerd. Toch doen die afgeleiden geen afbreuk aan het succes van de 3 Reeks. Zelfs in België waren er momenten dat hij deel uit wist te maken van de top drie meest verkochte auto's. De Belg is dus verknocht aan zijn Drie, moet hij dat ook nog zijn bij generatie 7?

Groeispurt

Onmiskenbaar 3 Reeks vanaf de eerste aanblik. Toch is de evolutie bij een nadere blik groter dan gedacht. Kijk maar even naar die 3D-achterlichten die zo van een Lexus kunnen komen (sorry, BMW). En wat te denken van de Hoffmeister-knik langszij die in een modern jasje werd gestoken? Vooraan dan weer een naar de koplampen gegroeide grille én afscheid van de immens populaire Angel Eyes. Nee, de 3 Reeks moet duidelijk maken dat BMW klaar is voor de digitale revolutie die ons staat te wachten.

Daarvoor hanteert BMW het nieuwe CLAR-platform. Een fundament dat de 3 Berline maar liefst 7 centimeter langer maakt dan zijn voorganger en bijna 2 centimeter breder. Centimeters die het silhouet ten goede komen. Kijk eens naar de lange motorkap en ver naar achteren geplaatste cabine. Deze Duitser schreeuwt dynamisme uit. Een bewuste keuze van BMW. Want de klant ziet zo'n 3 Reeks nog steeds als de sportiefste van de Duitse premium-klas.

Focus op comfort

Het subtiel herverdelen van de proporties heeft alvast weinig impact op de binnenzijde. Meer nog, inzittenden achterin krijgen fors meer beenruimte en rondom valt er meer schouderruimte te rapen. Niet dat je plaats te kort kwam in de vorige 3 maar het geeft de nieuwe generatie toch weer extra comfort voor de langere ritten.

BMW 3 Reeks rijtest 320d G20 2019

Dat comfort wil BMW de hoogte instuwen door een sterk herwerkte luchtstroom over het karkas. Minder windgeluiden moeten daardoor de cabine komen. Al helpt de (optionele) akoestische beglazing ook een heel 'end natuurlijk. De A-stijl kreeg dan weer extra geluidsisolatie en de luchtstroom in de cabine via de ventilatiemonden werd zelfs herwerkt. Het resultaat? De 3 Reeks blaast stiller om de cabine op temperatuur te houden. Net zoals bij nieuwe grote broer 5 Reeks draait het bij de nieuwe 3 om comfort.

Uitgekiend sportief

Maar wacht, een 3 Reeks hoort toch in de eerste plaats sportief te zijn? Klopt. Maar wie zegt dat sportiviteit niet valt te verzoenen met comfort? Met een nog steeds 50/50-gewichtsverdeling, afgenomen gewicht en stijver chassis beschikt de Berline alvast over de juiste ingrediënten. Grenzen verleggen doet 'ie echter niet meer in zijn segment. Daarvoor hebben we tegenwoordig dynamische wonderen zoals de Kia Stinger (echt waar) en de Alfa Romeo Giulia. Auto's die qua puur rijgevoel deze 3 Reeks in zijn onderbroek zetten.

BMW 3 Reeks rijtest 320d G20 2019

Toch is het daardoor geen teleurstelling, deze nieuwe. Want wat vooral opvalt is dat hij sportieve prestaties op een ten alle tijden comfortabele manier weet neer te zetten. Je merkt dat de ingenieurs uit München weten hoe een chassis af te stellen. De diepgang is dan ook indrukwekkend. Al zeker dankzij het bredere spoor vooraan die stabiliteit ten goede komt. Toegegeven, onze testversie met de xDrive-vierwielaandrijving wisselde vuurwerk evenwel in voor zekerheid. Niets mis mee natuurlijk op dagelijks niveau.

Wonderkind ZF

Wat laat ons eerlijk zijn, het gros van de 3 Reeksen die in België over de toonbank vliegen zullen niet met xDrive worden uitgerust. Meer nog, het aantal (leasing)klanten dat kan opteren voor de 190 pk sterke versie van de 2-liter turbodiesel zal eerder beperkt zijn. Het is dan ook niet onlogisch dat BMW naast de 320d met 190 pk ook nog een versie met 163 pk voorziet. Daaronder is er trouwens nog een derivaat met 150 pk maar daar moet je 318d tegen zeggen. Niet dat er één leasingrijder is die de motorenbadge achterop zijn auto laat.

BMW 3 Reeks rijtest 320d G20 2019

Ongeacht welke motor je nu uiteindelijk voorin mag planten van je fleetmanager, zorg dat je 3 Reeks over de ZF-automaat met acht trappen beschikt. Want een groter pareltje vind je bijna niet in het moderne autolandschap. Boterzoet, uitermate alert en extreem goed ingespeeld op de viercilinder diesel. Een diesel die enkel onder zware belasting nog een rochel de cabine durft binnen werpen. Het zou wat oneerbiedig zijn voor BMW om te stellen dat 50% van het rijplezier in de nieuwe 3 Reeks het gevolg is van de opgewaardeerde ZF 8HP-automaat maar we kunnen moeilijk anders.

Hey BMW!

Een auto die klaar is voor de digitale revolutie haalden we eerder aan. Maar wat wil dit juist zeggen? Wel, uiteraard krijgt deze middenklasser BMW's nieuwste besturingssysteem in de cabine. Dat systeem (ID7 gedoopt) strooit zich over twee schermen in het interieur. Pal voor de neus van de chauffeur kan je (optioneel) beschikken over een digitaal scherm à la Audi en Mercedes, daarnaast prijkt uiteraard het infotainmentscherm. Het gehele systeem kan je bedienen via de centrale knop, via het aanraakscherm of... via je stem.

BMW 3 Reeks rijtest 320d G20 2019

Want jawel, ook deze 3 Reeks krijgt een persoonlijke assistent aan boord. Even "Hey BMW" zeggen en je kan een salvo aan commando's richting de assistent sturen. Van: "rij mij naar xxx" tot "hoe is de bandenspanning?" Ook Mercedes pakt hiermee groots uit in haar nieuwe modellen (momenteel nog niet op de C-Klasse). Bij het merk met de ster werkt dat systeem, MBUX genaamd, nog net iets vlotter en logischer naar ons gevoel. Al leren deze systemen continu bij natuurlijk. Temeer omdat deze 3 Reeks zich automatisch update via de lucht. Kijk, Tesla heeft weer iets minder om over te stoefen.

Prijslijst

De prijs van de nieuwe 3 Berline, is dat eigenlijk relevant? Want voor veel klanten is het gewoon een kwestie van "staat hij in mijn keuzelijst of niet". Nu, voor de volledigheid; minimaal 35.950 euro ben je kwijt voor de 318d Berline. Het door ons getest exemplaar (320d xDrive Berline) klokte af op 61.500 euro. Net niet het dubbele van de prijs, waardoor het ook bij de nieuwe 3 duidelijk is dat je gretig in de optielijst aan kan vinken. Het Business Pack Plus van dik 5.000 euro bevat echter de belangrijkste snufjes die je kan gebruiken op je nieuwe 3. Al moet je nog steeds betalen voor zaken zoals parkeersensoren en getinte ramen. Was het geen tijd voor die digitale revolutie, BMW?

BMW 3 Reeks rijtest 320d G20 2019

Turen we over de haag, dan zien we uiteraard de Audi A4 en Mercedes C-Klasse als gedoodverfde concurrenten. Onderschat echter ook niet alternatieven zoals de BMW X3, Audi Q5 of Mercedes GLC. Want steeds meer klanten maken de opstap naar die SUV's. Wij zouden alvast wachten op de Touring (stationwagen) en misschien meer nog; op de plug-inhybride. Die 330e zal later dit jaar de markt op rijden en fiscaal zeer aantrekkelijk voor de dag komen. BMW verwacht zoveel van die 3 met stekker dat het niet bezig is met milde hybrides.

Conclusie

Terug wat sportiever dan zijn voorganger maar al lang niet meer het scheurijzer in zijn klasse. Hoeft dat echter? De 3 Reeks blijft namelijk bij de klant te boek staan als dé sportieveling van het segment maar onbewust kopen ze een uitermate gebalanceerde, comfortabele middenklasser met een hint van sportiviteit. Perceptie is alles, dat bewijst deze nieuwe 3 Reeks.

BMW 3 Reeks rijtest 320d G20 2019

Specificaties

Motor

2.0 turbodiesel, vier-in-lijn

Vermogen

190pk

Koppel

400 Nm

Overbrenging

8-trapsautomaat

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

1 515 kg

Topsnelheid

233 km/u

Prijs basismodel

€ 35 950.00

0 tot 100 km/u

6.90 sec

Gemiddeld testverbruik

6.20 L/100km

Max. kofferinhoud

480 L

CO2-uitstoot

118 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties (17)

Plaats een reactie
buske 18:16
afbeelding van buske

Ik ben blij dat ik niet de enige ben dat in de achterkant een Lexus ziet.

Witloof 19:11
afbeelding van Witloof

Meer dan 61000 € en dan zwarte plastic T-stukken in de bumpers, het moet niet gekker worden.

andre123 08:44
afbeelding van andre123

als optie kan je altijd opteren voor een spuitbus originele lak om het zwart weg te werken.lol

Stephan Schepens 06:37
afbeelding van Stephan Schepens

Ik heb 4 jaar met een drie gereden
Zeer tevreden
Doch koos ik voor een zeel volwaardige concurrent als opvolger
Ik twijfelde tussen XF jaguar en alfa romeo Giulia
Het erf ddt Giulia
Wat jammer dat deze 2 concurrenten niet worden vernoemd!

Yvesw 09:41
afbeelding van Yvesw

Stephan, Wax: Ik begrijp jullie punt. Moeten we echter alle concurrenten opsommen, dan moeten we minstens drie paragrafen toevoegen. Want waar trek je de lijn? Rakkers zoals Stinger en Guilia worden trouwens kort aangehaald.

Om je een idee te geven; op dit moment is voor mij de Mazda6 prijs/kwaliteit onklopbaar in dit segment. Alleen... hebben leaserijders het moeilijk om hun Duitse badge in te wisselen. Laat staan dat ze naar een Japanner trekken. De mens is een raar beestje. Zo is de kans groot dat als je ooit iemand een Peugeot 308 benzine aanraadt, ze met een Range Rover Evoque diesel aan komen rijden...

Yvesw 11:39
afbeelding van Yvesw

@Wax: Waar is de grens echter van de tabel? Moet een stationwagen 3 Reeks er ook bij staan? En wat met de X3? Want dat is eigenlijk een SUV. Enkel sedans dan maar? Oké. Maar kijken we dan ook naar de prijs? Want een Dacia Logan doet ook wat deze 3 Reeks doet (van A naar B rijden). Om maar te zeggen; we willen dit al lang vanuit de redactie (zo'n tool) maar zijn er zelf nog niet uit.

Het enige wat ik tot nu toe kan doen is mensen doorverwijzen naar HIER, een opsomming van de door ons geteste sedans. :-)

Jensd 06:58
afbeelding van Jensd

Bekijk de website groenlicht.be eens. Daar staat bij de meeste rijtesten een paragraafje met mogelijke alternatieven. Is best wel duidelijk en handig

John 11:01
afbeelding van John

Zwaar teleurgesteld in Yves met deze video. Zo je eigenheid verloochenen om wat kijkers en lezers te paaien .... (Hihi :-D)

Mathieu 12:37
afbeelding van Mathieu

Ik ben geen leaserijder (jaja, echt waar) dus sabel me hier niet neer als ik het fout heb, maar werken de meeste bedrijven niet met een "lijst" waarin de gelukkige werknemers mogen kiezen? En komt de Giullia daar dan niet weinig in voor? Om bij dit voorbeeld te blijven.
En voor zover ik weet zijn de meeste IT bedrijven sowieso al "Duits" gezind.
Neem de leasingmarkt hier weg, en de Duitse markt zakt in België in elkaar. De Golf zal misschien nog stand houden.

GLENN 08:19
afbeelding van GLENN

Klopt dat er vaak lijsten zijn. Buiten restwaarde is er nog 1 factor die zwaar doorweegt: korting. Mazda geeft met moeite 10% terwijl de Duitsers (en Volvo) vlot 20% en meer geven aan grote afnemers. Dan is het snel beslist wat er wordt gekozen.

Michel 21:36
afbeelding van Michel

Heb 4 jaar met de vorige 320ED gereden, was er heel tevreden over. Heb nu ook de G20 320D 190pk, gestest. Is nog stukken beter.

Chase Patat 23:42
afbeelding van Chase Patat

Overgestapt van 525d toung naar de G20 320d. Eigenlijk blind besteld begin november 2018. Zeer tevreden van, doet niet onder voor de huidige 5. Comfortabel, snedig snel, excellente auto voor lange afstanden, biedt een goed optiepakket en hopen rijplezier. Steptronic is nu toch wel een must. Treed bij dat in de fleet markt Japanse merken niet in aanmerking komen en jammer genoeg Alfa ook niet meer meegenomen wordt (was ooit anders met de 156). Wordt volledig gedreven door restwaarde en vraag op de tweedehands markt.

De Doncker Kris 22:33
afbeelding van De Doncker Kris

Ik ben geen BMW hater hoor. Maar ik vind deze nieuwe 3 niet spectaculair. Ik vind het een mix van stijlelementen van verscheidene andere merken. Hij heeft precies wat weg van een nissan primera achteraan. Excuseer mij hiervoor. dus niet zo bijzonder.

Benny 23:25
afbeelding van Benny

Rijd al bijna heel mijn leven met een 3 serie.
Ben zeer tevreden over al mijn 3 series, gaan de van 316,320 en nu 320d.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws