Eerste test + video: Polestar 2 Long Range Single Motor (2021)

Polestar 2 Long Range Single Motor test 2021

De populaire Polestar 2 breidt zijn gamma uit. De bestaande versie krijgt een andere naam en krijgt er twee versies bij die de prijs moeten drukken. Wij maakten al eens kennis met de sweet spot: de Long Range Single Motor.

Hoeven we je de Polestar 2 nog voor te stellen? De elektrische Volvo-splintergroep introduceerde vorige zomer zijn eerste volledig elektrische model op onze markt. Die wist zich geleidelijk aan een steeds hogere plek te veroveren in de inschrijvingscijfers, om begin dit jaar zijn plek te verankeren in de top 5 van populairste elektrische auto’s in ons land.


Bekijk hier onze video:


Timing is alles

Maar de concurrentie zit niet stil natuurlijk, en de timing voor Polestar om nieuwe versies van zijn 2 te introduceren kan dan ook niet beter zijn. Toegegeven: de Zweden hadden vorig jaar al wel aangekondigd dat ze minder krachtige varianten van de Polestar 2 op de planning hadden staan. Maar intussen kreeg zijn grootste concurrent, de Tesla Model 3, een facelift, introduceerde de Volkswagen-groep de VW ID.3 en ID.4 en de Skoda Enyaq iV, en zetten in Zuid-Korea Hyundai en Kia de Ioniq 5 en EV6 in stelling.

Polestar 2 Long Range Single Motor test 2021

Enter daarom de Polestar 2 Long Range Single Motor en Standard Range Single Motor. Twee nieuwe versies waarvan de vlag perfect de lading dekt: de Long Range Single Motor krijgt dezelfde batterij van 78 kWh (75 kWh bruikbaar) als de bestaande versie van de Polestar 2 (die voor het gemak Long Range Dual Motor wordt gedoopt) maar houdt er alleen een elektromotor op de voorwielen op na. De Standard Range Single Motor doet dat ook, maar krijgt een kleinere batterij van 64 kWh (61 kWh bruikbaar).

Zoek de verschillen

Visueel ga je alvast niet zien met welke versie van de Polestar 2 je te maken krijgt. Op één detail na. Of liever: twee. Het eerste is de jaargang. Modeljaar 2022 krijgt standaard een nieuwe vegan zetelbekleding en een zwarte afwerking voor het logo op het stuur in plaats van een glanzende. We geven het maar mee. Het tweede detail is iets belangrijker: alleen de topversie, de Long Range Dual Motor, maakt aanspraak op het Performance-pack met 20-duimsvelgen, goudkleurige accenten, Brembo-remmen en verstelbare Öhlins-dempers. Zie je dus een Polestar 2 met goudkleurige accenten, dan is dat altijd de versie met grootste batterij en twee elektromotoren.

Polestar 2 Long Range Single Motor test 2021

Verder zitten de belangrijkste niet-technische verschillen in de uitrusting. Voordien kreeg je zowat alles standaard, maar betaalde je wel vlot 60.000 euro voor een Polestar 2. Nu leg je voor de Long Range Dual Motor 53.900 euro neer, voor de Long Range Single Motor 49.900 euro en voor de Standard Range Single Motor 45.900 euro. Dat is op of onder het niveau van de Tesla Model 3, al stelt de Californiër daar nog steeds wel betere prestaties en een ruimer rijbereik voor in de plaats.

De technische kant

Keerzijde van die lagere catalogusprijs is dat je voortaan wel moet bijbetalen voor dat spectaculaire glazen dak, een warmtepomp, stuurverwarming, de Harman/Kardon-installatie, enzovoort (Plus Pack, 4.500 euro). Ook dodehoekhulp, een 360-gradencamera, led-mistlichten, de Pilot Assist enzovoort zitten voortaan in een optiepakket (Pilot Pack, 3.500 euro). Stip je dus op de Long Range Dual Motor aan wat je voordien standaard kreeg, dan kom je uit op... een prijsverhoging.

Polestar 2 Long Range Single Motor test 2021

Maar goed, Polestar gaat ervan uit dat klanten voortaan sowieso minder snel geneigd zullen zijn om voor de 408 pk (300 kW) en 660 Nm sterke topversie te kiezen met zijn WLTP-rijbereik van 480 kilometer. De Long Range Single Motor is niet alleen minder duur, maar heeft een elektromotor minder te voeden, en komt daardoor uit op een WLTP-rijbereik van 540 kilometer. Je stelt het dan wel ‘maar’ met 231 pk (170 kW) en 330 Nm. Kies je voor de Standard Range Single Motor, dan brengt diens kleinere batterij je op papier 440 kilometer ver, met 224 pk (165 kW) en eveneens 330 Nm.

In de praktijk

Nog op papier levert dat natuurlijk minder indrukwekkende sprintcijfers op: beide versies sprinten naar 100 km/u in 7,4 seconden en hebben een topsnelheid van 160 km/u. Maar in de praktijk maakt dat mindere vermogen een aangenamere auto van de Polestar 2. Je profiteert immers nog steeds volop van het instantkoppel van de elektromotor, maar het gaspedaal reageert veel gedoseerder en de respons die volgt op je commando is vloeiender.

Polestar 2 Long Range Single Motor test 2021

De goeie balans van de Dual Motor blijft in de Long Range Single Motor grotendeels overeind. Voor meer sportiviteit moest je sowieso uitwijken naar het Performance Pack, maar in de meeste rijomstandigheden biedt dat weinig meerwaarde. Op ‘onze’ Long Range Single Motor hebben we het dan ook geen seconde gemist, temeer omdat de besturing van de Polestar 2 sowieso niet gul is met feedback en de standaard 19-duimsvelgen al groot genoeg zijn. De Single Motor is daardoor weer net wat comfortabeler.

Polestar 2 Long Range Single Motor test 2021

Het enige wat de Long Range Single Motor nog steeds niet weggewerkt krijgt, is het overtollige gewicht van de Polestar 2. De extra elektromotor moet ruim 100 kilogram besparen, maar ons testexemplaar liet alweer vlot 2,2 ton op de weegschaal zetten. Dat is gewicht dat je tijdens het rijden voelt, al blijft het zwaartepunt laag, en dat zich ook vertaalt in het verbruik. Met vooral secundaire wegen in de mix is bij mooi weer een gemiddelde van minder dan 19 kWh/100 km perfect mogelijk, met meer snelweg en in koude omstandigheden stijgt het zo weer boven 20 kWh/100 km.

Conclusie

Daardoor mag je het rijbereik van de Polestar 2 Long Range Single Motor in de praktijk eerder bijstellen naar zo’n 400 kilometer. Maar dat neemt niet weg dat deze Long Range Single Motor de interessantste Polestar 2 van de drie is. Hij is comfortabeler dan een versie met Performance-pakket, legt een lager verbruik voor dan de Dual Motor en een ruimer rijbereik dan de Standard Range. Succes verzekerd in de verkoopcijfers dus, al zal de concurrentiestrijd dit jaar pas echt volop losbarsten met de komst van enkele stevige kleppers...

Specificaties

Motor

Elektromotor

Vermogen

231pk

Koppel

330 Nm

Overbrenging

Automaat (vaste overbrengingsverhouding)

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 994 kg

Topsnelheid

160 km/u

Prijs testwagen

€ 55 400.00

Prijs basismodel

€ 49 900.00

0 tot 100 km/u

7.40 sec

Min. kofferinhoud

405 L

CO2-uitstoot

0 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie