Rij-impressie + video: Skoda Enyaq iV 80 (2021)

Skoda Enyaq iV 80 test 2021

Skoda’s eerste elektrische model, de Citigo e iV, is discreet via de achterdeur verdwenen. De tweede EV uit Tsjechië, deze Skoda Enyaq iV, maakt meteen een flinke sprong voorwaarts. Met dank aan het nieuwe platform.

Als we mogen afgaan op de vragen en reacties uit onze omgeving, dan zijn er geen twee auto’s waar het grote publiek nieuwsgierig naar is – omdat ze van de baas elektrisch moeten rijden of zelf de sprong willen wagen – als de Skoda Enyaq iV en Volkswagen ID.4. Logisch natuurlijk, want met die twee EV’s presenteren de Tsjechen en Duitsers een stekkeralternatief voor de Skoda Octavia, Superb of Kodiaq; en voor de Passat of Tiguan.


Bekijk hier onze video:

Je kunt de ene natuurlijk niet zonder de andere vernoemen. Eveneens logisch, want dat hebben ze te danken aan hun gemeenschappelijke basis. Het MEB-platform, het eerste volledig elektrische platform van de Volkswagen-groep, en voor EV’s hetzelfde als de codenamen MQB en MLB voor het klassieke gamma. Ging de introductie van dat MEB-platform vorig jaar nog met problemen en bugs gepaard, dan lijkt het allemaal nu wat op kruissnelheid te komen.

Skoda Enyaq iV 80 test 2021

Geen doorslagje

En toch is deze Skoda Enyaq iV niet zomaar een doorslagje van de Volkswagen ID.4. Dat zie je in de eerste plaats al aan zijn ontwerp, dat wat het midden houdt tussen een crossover en een monovolume, en dat er opvallend klassieke lijnen op nahoudt. Gaat de ID.4 resoluut voor futurisme, dan zie je op deze Enyaq iV wel nog steeds een klassiek ‘radiatorrooster’ (dat op deze 80 optioneel verlicht is), de kenmerkende Skoda-koplampen (optioneel met matrix-ledtechnologie) en de typische achterlichten (ook hier met ledtechnologie als optie) en het Skoda-woordmerk op de achterklep.

Er is ook een klein verschil in lengte. Met 2,77 meter tussen beide assen is de wielbasis van deze Enyaq iV identiek aan die van de ID.4 (en zelfs de ID.3), maar met 4,65 meter doet de Skoda er 7 centimeter bij vergeleken met de Volkswagen. Dat verschil zit vooral in de achteroverhang, want met 585 liter aan kofferruimte voegt de Skoda Enyaq iV zo’n 40 liter toe aan het volume van de VW ID.4.

Skoda Enyaq iV 80 test 2021

Barok

En jawel, ook binnenin gaat het er anders aan toe. In de eerste plaats kiest de Enyaq iV voor ‘Design Selections’ voor het interieur, complete aankledingspakketten die het materiaal, de kleur en de algehele sfeer van je interieur bepalen. Het maakt dat de Skoda barokker is aangekleed dan de minimalistische ID.4, maar ook dat het ruimtegevoel iets minder royaal lijkt. Dat is vooral een gevoel, want de voorruit staat hier even ver naar voren, en de plaatsen op de achterbank even gastvrij bemeten. Wel straf dat die aankleding een veel betere kwaliteitsindruk nalaat dan die van de ID.4.

Toch is de onderhuidse basis dezelfde. Dat zie je bijvoorbeeld aan het minimalistische instrumentenpaneel van 5,3 duim. Dat mocht wat ons betreft meer informatie bevatten, maar wordt optioneel wel aangevuld door een head-updisplay dat net als in de ID.4 voorzien kan worden van augmented reality. Het 13 duim grote infotainmentscherm is nog zo’n blikvanger en neemt de connectiviteit voor zijn rekening, al mochten er ook hier naar onze smaak wat meer fysieke knoppen overeind blijven. Maar goed, de productie van zo’n touchscreen drijft de prijs natuurlijk minder op dan die van afzonderlijke fysieke knoppen.

Skoda Enyaq iV 80 test 2021

(Geen) basisversie

De Skoda Enyaq iV is er in drie versies: als 50, 60 en 80, met batterij van 55, 62 en 82 kWh. Die eerste en laatste ken je trouwens van de ID.4 (waar ze met hun nettocapaciteit van 52 en 77 kWh worden gelabeld). Alleen voert Skoda bij ons die 50 niet in, omdat hij te dicht aanleunt bij de 60 en het volgens de importeur vooral op rijbereik aankomt. De 60 wordt dus bij ons de basisversie, met nettocapaciteit van 58 kWh en elektromotor van 132 kW (180 pk). De 80 doet daar een klein schepje bovenop, en haalt 150 kW (204 pk) uit zijn elektromotor. Later krijgt die nog het gezelschap van de vierwielaangedreven 80x, en van de krachtige RS.

Vlot en comfortabel

Onze eerste kennismaking gebeurde achter het stuur van de Enyaq iV 80, die in 8,6 seconden naar 100 km/u sprint en een begrensde topsnelheid van 160 km/u haalt. Volledig volgeladen hoopt hij 537 kilometer ver te geraken, en dat is vooral door het meer aerodynamische koetswerk beter dan de ID.4 met zelfde batterij. De sprint is trouwens vlot zonder echt sportief te zijn, maar dat is ook niet de prioriteit van deze Enyaq.

Meer zelfs: met de optionele adaptieve ophanging (een aanrader, in tegenstelling tot de verlaagde sportophanging) leek hij ons zelfs met de grootste velgmaat van 21 duim iets comfortabeler afgesteld te zijn dan de Volkswagen. Hij is nog steeds vlot 2 ton zwaar, en dat merk je, maar verteert alles net iets beter. Dat levert in strakker genomen bochten wel een koetswerk op dat wat meer gaat hangen, maar dat stoort niet.

Fijn is bovendien ook dat je het regeneratieve remmen in drie niveaus kunt instellen met peddels achter het stuur. Niet dat je dat altijd hoeft, want de Skoda heeft een intelligente automatische modus, maar het voegt wat meer betrokkenheid toe. In de B-modus via het knopje op de middenconsole ga je sowieso voor het sterkste niveau.

Skoda Enyaq iV 80 test 2021

Gemiste kans

Voor een uitgebreider idee over rijbereik en verbruik was onze eerste kennismaking te kort, maar we kunnen het wel al over het opladen hebben. Standaard krijgt deze Skoda Enyaq iV een driefasige boordlader van 11 kW mee, en een snellader van 50 kW. Optioneel kun je dat snelladen verhogen naar 100 kW (op de Enyaq iV 60) of 125 kW (op de Enyaq iV 80). Ook voor een warmtepomp, onmisbaar voor de efficiëntie bij gevoelig warmere of koudere temperaturen, is het bijbetalen. Een gemiste kans voor Skoda, temeer omdat de Volkswagen hier iets guller is en omdat de technologie de facto klaarzit: later kun je via een over-the-air-update de snellaadupgrade nog bijkopen.

Prijzen

Hoeveel je dan betaalt voor deze Skoda Enyaq iV? 39.775 euro voor de 60, 46.075 euro voor de 80. Er is telkens ook een Sportline-variant, die 3.000 tot 5.000 euro toevoegt aan de basisprijs. De standaarduitrusting is degelijk, Skoda heeft de meeste opties handig gebundeld in enkele optiepakketten. De Volkswagen ID.4 zit min of meer op hetzelfde prijsniveau, maar biedt meer verschillende versies aan.

Skoda Enyaq iV 80 test 2021

Conclusie

De Skoda Enyaq iV is niet zomaar een doorslagje geworden van de Volkswagen ID.4. Hij kiest voor een volledig eigen identiteit, doet op sommige vlakken beter en op andere dan weer minder. De tijd dat Skoda’s per definitie een stuk goedkoper waren dan Volkswagens ligt al even achter ons, waardoor de keuze voor de ene of de andere vooral zal aankomen op persoonlijke smaak. Maar als je het ons vraagt, is dit misschien wel de aangenamere van de twee.

Specificaties

Motor

Elektromotor (synchroonmotor, permanente magneet)

Vermogen

204pk

Koppel

310 Nm

Overbrenging

Automaat (vaste overbrengingsverhouding)

Aandrijving

achterwiel

Gewicht

2 090 kg

Topsnelheid

160 km/u

Prijs basismodel

€ 39 775.00

0 tot 100 km/u

8.60 sec

Min. kofferinhoud

585 L

CO2-uitstoot

0 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
this 13:57
afbeelding van this

Tot nu toe eigenlijk nog nooit een review gezien die het gevoel geeft dat de VW een betere keuze is dan Skoda.
Het lijkt wel dat Skoda VW hier heeft voorbij gestoken.

MilleMiglia 12:20
afbeelding van MilleMiglia

Ik vind het altijd afgrijselijk dat de exterieurkleur zichtbaar is aan de deurstijlen. Het kan toch niet zo duur zijn om dit eventjes te bekleden? Of ben ik de enige die hier problemen mee heeft?

John_ 00:24
afbeelding van John_

Persoonlijk niet echt een probleem mee, zo zie je tenminste de kleur van je auto ook binnenin (beperkt). Bij de VW UP vind ik het wel 'te' of zoals in de eerste new beetje, alhoewel daar het wel een paneel was maar in dezelfde kleur als het koetswerk.

Steven Peeters 14:40
afbeelding van Steven Peeters

Ik heb deze wagen afgelopen week in Aartselaar zien rijden. Prachtige wagen!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws