Mazda Vision coupé knipoogt (letterlijk) naar geëlektrificeerde toekomst

Mazda Vision Study 2022

De toekomst is elektrisch, en ook Mazda moet mee. Daarom hebben de Japanners nu hun plan voor de komende decennia uit de doeken gedaan, maar daarin is gelukkig nog steeds ruimte voor wat ouderwetse fun. Getuige deze mysterieuze coupé met zowaar klapkoplampen.

We gaan er geen doekjes om winden: Mazda heeft een best langdradige video gedeeld waarin CEO van het merk uitlegt wat we zoal mogen verwachten in de toekomst. Wie het tot het einde volhield werd echter beloond, want in de laatste minuten van het filmpje plagen de Japanners met een aantal flarden van een bloedmooie, gestroomlijnde coupé. Mazda noemt hem voorlopig de 'Vision Study', en meer mogen we er nog niet over weten.

Hybride-MX-5-coupé?

Dan slaan we maar even aan het raden, want daartoe geeft Mazda ons wel het nodige materiaal. Zo wordt de coupé getoond in een montage die ook beelden bevat van alle generaties van de MX-5, inclusief de huidige. Die is alweer sinds 2015 op de markt en daarom stilaan aan vervanging toe. De kans zit er dus in dat we hier naar een studiemodel voor de volgende Mazda MX-5 zitten te kijken, al vertoont deze 'Vision Study' één kenmerk waar dat plaatje niet past: het vaste dak. Elke MX-5 was tot hiertoe namelijk op één of andere manier een cabrio, op de RF-versie na die eerder een soort targadak kreeg. Maar als een 'MX-5 Targa' al geen heiligschennis is, wat houdt Mazda dan nog tegen om eens een 'MX-5 Coupé' te maken?

Over de aandrijflijn van het studiemodel weten we voorlopig nog niks, maar ook daar biedt het filmpje ruimte voor speculatie. Het hoofddoel van de video is namelijk om Mazda's elektrische ambities uit de doeken te doen, waarbij ze tussen 2028 en 2030 een volledig aanbod aan zuiver elektrische auto's willen voorstellen. De periode van 2025 tot 2027 zien de Japanners echter als een overgangsfase, en daar past deze coupé volgens ons in. Mazda gaf namelijk eerder al eens te kennen dat de volgende MX-5 nog steeds achterwielaandrijving en een verbrandingsmotor zou krijgen, maar wel deels geëlektrificeerd zou worden. Wij gokken dus dat dit de voorbode is van die hybride-MX-5... Al moet je die — voorlopig nog illegale — klapkoplampen en dat vaste dak waarschijnlijk wel wegdenken.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws