Retrotastische Renault Twingo wordt goedkoopste van zeven nieuwe EV’s (2023)

Renault Twingo EV 2023

Renault maakt zich klaar voor een betaalbaar EV-offensief. Zo gaat zijn kersverse Ampère-afdeling zich buigen over zeven nieuwkomers, waaronder een nieuwe Renault 4 en 5. Die laatste moet slechts 25.000 euro gaan kosten, maar het kan nog goedkoper. Wat dacht je bijvoorbeeld van een elektrische Twingo voor 20.000 euro?

Renault gaat de retrotoer op voor zijn aankomende EV’s. Zo pakte het een paar jaar geleden al uit met een voorbode van een nieuwe Renault 5, die sterk op zijn gelijknamige voorganger uit de jaren 70 ging lijken. Nog groter was de gelijkenis echter tussen de Renault 4 uit de 60’s en de 4EVER Trophy, die eveneens in elektrische vorm in productie moet gaan. Dat zijn echter niet de enige twee oude Renaults die klassiekerstatus verdienen, want volgens de fabrikant is de eerste generatie van de Twingo even geschikt voor een reïncarnatie.

Klaar voor 2026

Maak dus kennis met de gloednieuwe Renault Twingo — want nee, dit is niet gewoon een oud exemplaar met wat blitse, nieuwe verlichting. Dit EV’tje lijkt namelijk sterk genoeg op zijn voorganger om je dat misschien te doen denken, kijk maar naar zijn vrolijk uitpuilende koplampjes en zijn drie sleuven in de voorklep die in dit geval de laadtoestand van de accu weergeven. Ook achteraan pronkt de nieuwe Twingo met een gelijkaardig glooiend kontje aan het origineel, en in zijaanzicht brengt vooral het ronde deurgreepje ons terug naar de 90’s. Dit is echter 2023 en in 2023 wil men geen driedeurs auto’s meer, dus deze Twingo verbergt twee extra klinkjes bovenin de achterste raamstijlen.

Renault Twingo EV 2023

De binnenkant van de Twingo mogen we nog niet zien, en hetzelfde geldt voor wat er onder de kap ligt. Dat wordt alleszins een elektromotor, en eentje die volgens Renault slechts 10 kWh/100 km verbruikt. Een nog indrukwekkender cijfer vinden we echter in zijn prijs, want de fabrikant verklapt dat ze de auto voor minder dan 20.000 euro op de markt willen brengen. Dat moet omstreeks 2026 gebeuren, en reken er maar op dat die Twingo qua design sterk zal vasthouden aan wat we hier te zien krijgen.

Gelijkaardige prijs als verbrandingsmodellen

De nieuwe Twingo wordt daarmee de goedkoopste van zeven elektrische auto’s die Renault tegen 2031 in de catalogus moet hebben. Daar zal de nu nog piepjonge Mégane E-Tech waarschijnlijk nog deel van uitmaken, samen met de pas onthulde Scénic E-Tech. Volgend jaar komt daar de nieuwe Renault 5 bij, die we intussen al te zien kregen tijdens zijn preproductietests. Een jaartje later is het de beurt aan de Renault 4 die ook als basis zal dienen voor een elektrisch bestelwagentje, al weten we niet zeker of Renault die laatste ook meetelt in zijn zeven EV’s. Zo weten we over de overige twee modellen voorlopig nog niets.

Renault Ampère modellen 2023

Om dat allemaal waar te kunnen maken, hebben de Fransen een nieuw dochterbedrijf opgestart: Ampère. Zoals de naam al doet vermoeden gaat dat zich specifiek gaan buigen over elektrificatie bij Renault, en dat doet het op basis van twee platforms. Het kleinste, genaamd AmpR Small, is een doorontwikkeling van het CMF-B EV-platform waar bijvoorbeeld de Renault 5 op gebouwd wordt en AmpR Medium wordt dan weer de nieuwe naam voor de CMF-EV-basis van de huidige Mégane E-Tech. Het doel blijft in alle gevallen liggen op betaalbaarheid: omstreeks 2027 à 2028 wil Renault zijn EV’s gelijkaardig kunnen prijzen aan zijn auto’s met verbrandingsmotoren.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
andre123 19:42
afbeelding van andre123

het zal stilaan tijd worden dat ze wakker worden,
van voorloper in ev laten ze ondertussen massaal de kaas van het brood eten door nieuwkomers EN gevestigde waarden als vw en stellantis..............
de eerste zoe klanten shoppen al massaal elders.......

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws