Tesla maakt voor het eerst winst

Tesla Model S

Voor het eerst sinds de oprichting in 2003 heeft het Amerikaanse merk Tesla zwarte cijfers genoteerd. Mede door het overdonderend succes van de Model S boekte Tesla in het eerste kwartaal van 2013 winst. Een opsteker voor de fabrikant van elektrische wagens die al jarenlang zwaar investeert.

Tesla leverde in het eerste kwartaal van dit jaar 4.750 Model S' aan klanten. Dit getal lag boven hun verwachtingen (verwachting van 4.500 stuks) en zorgde er ook voor dat het aandeel van Tesla op de beurs meteen de hoogte inging (+12%). Dit is goed nieuws voor het Amerikaanse merk van elektrische wagens.

Vorig jaar investeerden ze nog 300 miljoen euro bij het opstarten van de Model S productie. Het model werd gelukkig goed onthaalt door pers en klanten (want die moeten hem tenslotte kopen). De Model S is tevens de enige wagen in het gamma van Tesla op dit moment.

Slecht daglicht voor elektrische constructeurs

Hoeveel winst er gemaakt werd in het eerste kwartaal is niet geweten. Het is alleszins een opluchting wereldwijd voor fabrikanten van elektrische wagens. Landgenoot - en tevens ook producent van elektrische wagens - Fisker kwam de laatste maanden enkel in de spotlight met slecht nieuws. Zo wordt er al een half jaar geen Fisker karma meer gebouwd en is zopas de oprichter Henrik Fisker uit zijn eigen bedrijf opgestapt.

Een echt automerk

Elon Musk - eigenaar van Tesla - is alvast zeer tevreden. "Er zijn veel bedrijven opgestart de laatste 10 jaar. Een bedrijf kan echter alleen maar blijven bestaan als het winst maakt," aldus Musk, "Tesla zal blijven vechten voor zijn bestaan en blijven strijden voor een elektrische autorevolutie." Hij spreekt zelfs voor het eerst van een echt automerk.

Door het succes van de 60kWh en 85kWh versies van de Model S zal de traag verkopende 40kWh (die bijna nergens leverbaar is buiten de VS) uit de rekken worden gehaald. Niet dat wij daar in ons Belgenland van wakker liggen natuurlijk.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws