Twintig jaar Toyota Supra Mk IV

Toyota-Supra-MKIV

Twintig jaar geleden introduceerde Toyota op het autosalon van Chicago de vierde generatie van de Supra. Een wagen die - tot op vandaag - Toyota's laatste echte performance car was. Toyota heeft dus iets te vieren, en wij vieren mee.

De Supra Mark IV was de Nissan GT-R van zijn generatie. Een wagen die ondanks zijn relatief laag prijskaartje in staat was om de Porsche 911 Turbo van zijn tijd het snot voor ogen te rijden. In zijn sterkte vorm had de Supra dan ook de mythische 2JZ-GTE twin turbo motor met 320 pk en 427 Nm koppel. Dit was genoeg om de Supra in 4.6 seconden naar de honderd te sturen en een topsnelheid te laten halen van 285 km/u. Cijfers om vandaag nog altijd van onder de indruk te zijn.

Bekendheid

Niet alleen op de straat kon hij overtuigen met zijn knappe looks en prestaties. Ook op het circuit wist de Japanner te overtuigen. Zo won hij races in Zwitserland en nam hij deel in de 24 uren van Le mans, Pikes Peak en het Japanse GT-kampioenschap.

Wereldwijde bekendheid wist de Supra te vergaren dankzij de film The fast and the furious. Een film uit 2001 die rond straatracers draaide. Daar kreeg een feloranje Supra van 1995 de hoofdrol.

Straatracedroom

In 2002 staakt Toyota de bouw van de Supra omdat het onmogelijk was om de wagen - binnen budget - aan te passen tot de nieuwe emissie-eisen. De jaren daarop werd hij echter betaalbaarder en begeerlijker voor staatracers. Die haalden er zonder verpinken +1.000 pk uit.

Spirituele opvolger

Tot op de dag van vandaag heeft Toyota nog geen opvolger van de Supra de straat opgelaten. Nissan heeft halvelings de fakkel overgenomen met de GT-R. Die maakt ook voor een fractie van de prijs het leven zuur van de meeste supercars. Anderzijds kan je stellen dat Nissan voor de GT-R al Skylines maakten die ook best potent waren en dat de Supra destijds eigenlijk relatief duur was (één van de reden waarom hij zo slecht verkocht).

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
chuwie 16:26
afbeelding van chuwie

honda komt met de nsx
nissan heeft de gtr
nu moet toyota met een nieuwe supra komen! :p

Pieter A. 18:25
afbeelding van Pieter A.

Nissan heeft de GT-R, dat is het enige dat vast staat :)

Dat van Honda lijkt met zijn NSX concept meer op marketing dat wat anders te lijken (check dit artikel). En dat Toyota van een Supra werk gaat maken, I doubt it. De GT86 is zowat het extreemste dat ze sindsdien gemaakt hebben en dat kan je geen Supra opvolger noemen ;)

Glenn 21:24
afbeelding van Glenn

Supra's blijven toch zalige bakken. Maar ik vrees dat we ooit zoiets mogen verwachten van Toyota.
Misschien dat de Koreanen nog geld, lef en hoop hebben om zoiets te fabriceren :)

Mesoerrie 22:24
afbeelding van Mesoerrie

Heb er gisteren 2(!!!!) gezien op één dag in Frankrijk (werd weer eens tijd). Eén op een autotransporter, vergezeld door enkele Nissans R32 en 33's (allemaal op engelse platen), en dan nog één aan de kanten van Duinkerke, een rechts gestuurde op Franse platen.

Kzal nooit vergeten hoe er hier een jaar geleden een hele zwerm Supra's Nieuwpoort binnenreed. Allemaal uit GB. Zeker rond de 30 stuks, allemaal achter elkaar. 'k Lag bijna van m'n moto van het gapen... waanzin

Blijft een van mijn droomkarren, jammer dat de prijzen voor een links gestuurde (niet verkrachte) zo hoog liggen. Mensen kijken soms raar als ik zeg dat Toyota één van mijn favoriete merken is. Van de Supra hebben ze ofwel nog nooit gehoord (al gaat er wel een belletje rinkelen als je zegt "die oranje auto uit F&F") of ze zijn hem al lang vergeten. Laat staan de vroegere Celica's en MR2's... en de onverwoestbare machtige Landcruisers.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws