Jaguar Land Rover ontslaat 4.500 Britten

jaguar-i-pace-2018_03

Het premiumdeel van de autosector boerde nog nooit zo goed, maar toch ziet Jaguar Land Rover zich genoodzaakt om 4.500 mensen op straat te zetten, na een eerdere ontslagronde waarbij 1.500 banen verloren gingen.

In juni vorig jaar schrapte JLR al eens 1.500 banen in de fabriek in Solihull, maar die werden destijds nog gecompenseerd door de oprichting van een nieuwe fabriek in Slowakije. Vandaag heeft de Brits-Indische premiumconstructeur echter aangekondigd dat het in het Verenigd Koninkrijk nog eens 4.500 mensen of zo’n 10 procent van al zijn personeel zal moeten ontslaan nadat de verkoopcijfers in 2018 met 4,6 procent waren gezakt. Daarmee wil het bedrijf 3 miljard euro besparen om te kunnen investeren in zijn motorenfabriek in Wolverhampton, die wordt klaargestoomd voor een nieuwe generatie elektromotoren, terwijl het ook een van de grootste batterijfabrieken van het VK wil gaan bouwen. Vanwaar de baanverliezen moeten komen, is nog niet duidelijk, maar naar verwachting zal JLR minstens één fabriek sluiten en misschien één of meerdere modellen schrappen.

Dood door diesel

Nog geen drie jaar geleden claimde de autobouwer dat de dieselmotor nog lang niet dood was en dat het volop vertrouwen had in de toekomst van de zelfontbrander, maar de Europese markt gaf de Britten ongelijk. Daardoor zitten ze nu met een forse kater door de ontwikkelingskosten voor een Ingenium-diesel die niet meer in de smaak valt. Maar ook in China, waar diesels sowieso al niet populair zijn, moest de groep een daling van liefst 21,6 procent van zijn verkoopcijfers slikken. En dan is er natuurlijk nog de Brexit, die ook Bentley zwaar treft…

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Yannick 20:43
afbeelding van Yannick

Fake it 'till you make it zeker? (de winst dan...)

jensd 15:11
afbeelding van jensd

Een nieuwe fabriek in Slowakije. Daar waren die 1500 man uit Solihull mee getroost

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws