Zeekr 001: ruim 1.000 kilometer elektrisch rijbereik en Europese ambities (2023)

Zeekr 001 2023

Het Oude Continent heeft er straks alweer een Chinees merk bij. Zeekr verscheept later dit jaar namelijk zijn 001 onze richting uit, maar dat wisten we eigenlijk al langer dan vandaag. Nu weten we echter ook wat we van die nieuwe EV mogen verwachten, want de 001 heeft net een technologische update gekregen.

De naam ‘Zeekr’ zal je nu misschien nog niet veel zeggen, maar ergens in de loop van 2023 komt daar verandering in. Dan komt het Chinese merk — dat net als Volvo, Polestar en Lynk & Co deel uitmaakt van de Geely-groep — namelijk onze richting uit. Dat doet Zeekr met de 001, een zuiver elektrische auto die al sinds 2021 op de markt is in China. Die 001 krijgt nu een update voor hij afreist naar Europa, en die voegt een variant toe met een aanzienlijk grotere accu.

1.032 Chinese kilometers

Zo was de Zeekr 001 tot nu toe enkel verkrijgbaar met de keuze uit batterijpakketten van 86 kWh en 100 kWh. Daarmee haalde de EV respectievelijk 546 kilometer of 741 kilometer per laadbeurt. Dat klinkt op zich al niet verkeerd, maar Zeekr zag de mogelijkheid om een nog grotere accu tussen de twee assen van zijn 001 te planten. Zo is er sinds de facelift ook een model met 140 kWh onder de bodem, goed voor maar liefst 1.032 theoretische kilometers. Daar hoort zoals gewoonlijk wel enige nuance bij want het gaat voorlopig nog om CLTC-waarden, en dat is een Chinese meetmethode die aanzienlijk optimistischer is dan onze WLTP. Het valt dus nog te bezien hoever de 001 het schopt in een Europees labo.

Zeekr 001 2023

Verder veranderde de facelift maar weinig aan de looks van de Zeekr, dus we kijken nog steeds op een soort Porsche Taycan Sport Turismo-achtige shooting brake. Met een druk op de knop neemt die echter eerder een Cross Turismo-vorm aan, want dan plaatst zijn luchtophanging de 001 bijna 10 centimeter hoger boven de grond. Verder is er in China nog steeds de keuze uit een aantal vermogens, waarbij de basisversie over een enkele elektromotor achterin met 272 pk beschikt en de topper 544 pk verspreidt over de vier wielen dankzij twee elektromotoren. We verwachten dat dezelfde technische specificaties overeind blijven wanneer Zeekr de 001 later dit jaar naar Europa brengt, al is het niet zeker of de versie met 140 kWh-accu daar nog tussen zal zitten. Die komt er volgens Zeekr namelijk maar in een oplage van 1.000 stuks, dus hopelijk zijn die tegen dan niet allemaal de deur uit.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Paul Lacroix 11:55
afbeelding van Paul Lacroix

Ref mijn recent mailtje. Is er via jullie kanalen geweten wanneer deze Zeekr 001 hier zal verkocht worden en via welk kanaal, zeg verdeler. Of is er al ergens één te bekijken. Een prijsindicatie en leveringstermijn zijn ook interessant om te weten.
Van harte bedankt voor uw advies.

Joram 16:55
afbeelding van Joram

Momenteel weten we nog niet veel meer over Zeekr. Ze zouden nog dit jaar de Europese markt moeten bereiken, maar dan mikken ze vooral op Nederland en Zweden in het laatste kwartaal van 2023. Verder beloofden ze dat andere markten snel zouden volgen, maar over België is er nog niks specifieks gekend. De Zeekr 001 en Zeekr X worden hun eerste modellen maar prijzen, dealers of levertermijnen zijn er nog niet.

Paul 17:36
afbeelding van Paul

Dag Joram,
Van harte bedankt voor je reactie.
Ik heb gezien dat jullie in de Sinjorendreef in Zoersel actief zijn.
Mijn bedrijf Crossproductions en Droneproductions is in de Rodenbachlaan, ook in Zoersel gevestigd :-)
Misschien kunnen we eens een verkennend gesprek hebben of wij met ons bedrijf een toegevoegde waarde kunnen hebben voor uw Autofans. Je hebt in ieder geval een goed overzichtelijk en degelijk informatief product.
Grts,
Paul Lacroix

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws