Officieel: Zeekr X geeft Chinees voorsmaakje van Volvo EX30 (2023)

Zeekr X 2023

Het Chinese Zeekr heeft alle informatie gelost over zijn nieuwe model, de X. Zo pronkt hij met een strak design, en een platform dat technisch identiek wordt aan dat van de aankomende Volvo EX30. Dat is echter niet het enige dat de Zeekr X interessant maakt, want hij zou zelf ook onze richting uitkomen.

Ben je een beetje thuis in de wereld van Volvo, dan heb je vast al van Geely gehoord. Dat is het Chinese moederbedrijf van het merk, waaronder niet alleen Polestar, Lynk & Co en zelfs Lotus vallen maar ook een hele schare bij ons onbekende namen. Eén daarvan is Zeekr, een merk dat pas in 2021 het levenslicht zag maar nu al flink op dreef is in thuisland China. En daar eindigen de ambities van Zeekr allesbehalve.

Scandinavisch geïnspireerd

De constructeur heeft namelijk ook een Europees plan klaar staan, en daarover hadden we het eerder al bij de introductie van de Zeekr 001. Het is echter nog onzeker of dat wel hun eerste voor Europa bestemde model zal worden, want die eer zou ook kunnen gaan naar deze Zeekr X. Die geeft nu al zijn geheimen prijs, en het model lijkt alvast de ingrediënten in huis te hebben om in onze contreien in de smaak te vallen. Zo is hij met zijn lengte van 4,45 meter best compact, terwijl het strakke design toch één en al premium uitstraalt.

Zeekr X 2023

Dat geldt ook wanneer je door de frameloze ruiten naar binnen tuurt, want de Zeekr X krijgt op zijn zachtst gezegd een minimalistische cockpit mee. Zo zitten nagenoeg alle bedieningselementen verwerkt in het 14 inch grote, horizontale infotainmentscherm en bestaat ook de tellerpartij uit een display op de stuurkolom. Het tweespakige stuur straalt al evenveel eenvoud uit, terwijl de strakke deurpanelen enkel verstoord worden door de drukknop waarmee je ze van binnenuit opent. Zeekr lijkt met andere woorden gaan luistervinken te zijn bij de designstromingen van zijn Scandinavisch geïnspireerde zustermerken: Volvo en Polestar.

Tot 560 (Chinese) kilometers

Ook onderhuids wordt het één en ander uitgewisseld, in eerste instantie met concerngenoot Smart. De Zeekr X staat namelijk op het SEA-platform van Geely, net als de Smart #1 en aankomende #3. De cijfers kunnen je dus bekend voorkomen, want deze Zeekr krijgt in zijn basisvorm een elektromotor met 272 pk op de achteras, goed voor een 0-naar-100-sprint van alvast 5,8 seconden. Is dat nog niet snel genoeg, dan krijgt je X — net als de Smart #1 Brabus — een extra motor op de vooras die het vermogen opschroeft naar 428 pk en de 0-naar-100-tijd naar 3,7 seconden. Onder de bodem ligt trouwens een accu van 66 kWh, waaruit de basisversie zo’n 560 kilometers moet halen… Al zijn die wel gemeten volgens de ambitieuze Chinese CLTC-meetmethode.

Zeekr X 2023

De Smart #1 is echter niet het enige model waarmee de Zeekr X zijn beginselen gaat delen, want ook zustermerk Volvo maakt straks gebruik van dat SEA-platform. Dat doen ze met de EX30, zeg maar het compacte broertje van de eerder onthulde Volvo EX90. Verwacht dus gelijkaardige cijfers te vinden bij de lancering van de Volvo EX30, die binnen een tweetal maanden onze markt zou betreden. Wanneer deze Zeekr X dan Europa bereikt, is nog niet helemaal… Zeekr. Die konden we niet laten liggen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws