Lexus RZ wordt dynamische, elektrische SUV

Lexus RZ Teaser

Lexus heeft wat teaserbeelden gelost van de RZ, een SUV die het Japanse luxemerk klaar moet maken voor het zuiver elektrische tijdperk. De RZ wordt namelijk Lexus’ eerste model dat uitsluitend als elektrische auto ontwikkeld wordt.

Het gamma aan volledig elektrische Lexus-modellen is tegenwoordig in één adem genoemd: er is enkel de UX 300e. Dat blijft dan nog een “omgebouwd” verbrandingsmodel want de UX staat ook in de catalogus met een hybride aandrijflijn. Ook Lexus komt nu echter met een model dat vanaf het begin als elektrische wagen ontwikkeld wordt, en daarvoor gaan ze naar alle waarschijnlijkheid even shoppen in de rekken van zustermerk Toyota.

Luxe-bZ4X

Op het eerste gezicht volgt deze Lexus RZ namelijk ruwweg het silhouet van de bZ4X, niet toevallig Toyota’s eerste helemaal als elektrisch ontwikkelde model. Die werd pas onthuld met twee elektromotoren voor vierwielaandrijving en een optioneel steer-by-wire-stuur zonder fysieke stuurkolom. Laat dat nu net kenmerken zijn die ook de RZ volgens Lexus zou meekrijgen. Bovendien beloven ze dat de RZ dankzij de combinatie van die twee elementen een dynamische zijervaring zou bieden. Toyota plant trouwens na de bZ4X een heel gamma aan elektrische wagens onder de bZ-naam, dus het is niet onwaarschijnlijk dat er ook meer van deze Lexus-EV’s zullen volgen.

De schaarse plaatjes die we van de Lexus RZ te zien krijgen doen ons naast de Toyota bZ4X nog aan een andere verschijning denken, namelijk de Lexus LF-Z Concept. Dat studiemodel kregen we eerder dit jaar te zien en deelt duidelijk zijn daklijn, zijn Spindle-neus en zijn doorlopende achterlichten met de RZ. Er is wel één opvallend verschil, want Lexus zei destijds dat de LF-Z pas in 2025 realiteit zou worden terwijl deze RZ al in 2022 of 2023 in productie gaat. Zou het dus kunnen dat ze in Japan de hete adem van de concurrentie in hun nek voelen en hun EV-plannen dan maar versnellen?

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws