Zeg niet Land Rover: Defender, Discovery en Range Rover nu afzonderlijke merken

JLR Land Rover merknaam 2023

Jaguar Land Rover heeft zijn nieuwe bedrijfsstructuur voorgesteld, en die laat zich ook voelen in de naam. Zo wil het concern voortaan kortweg ‘JLR’ genoemd worden… En dat is ook niet het enige waarin je de ‘Land Rover’-naam niet meer hoort uit te spreken.

Even geleden pakte Jaguar Land Rover uit met peperdure toekomstplannen, want de groep wilde maar liefst 17 miljard euro gaan investeren in de ontwikkeling van elektrische platforms. Dat zou beginnen met drie gloednieuwe, elektrische Jaguars die het merk naar een hoger niveau moeten tillen. Ook voor het Land Rover-stukje van de naam was er echter nieuws, want daar zou JLR meer nadruk gaan leggen op de afzonderlijke modellijnen: Defender, Discovery en Range Rover. Dat blijkt nu echter wel héél veel nadruk te gaan worden.

Vaarwel, Land Rover Range Rover

Het concern heeft namelijk officieel zijn nieuwe bedrijfsstructuur voorgesteld, en dat begint bij een nieuwe naam. Waar we de groep voorheen nog ‘Jaguar Land Rover’ mochten noemen, willen de Britten nu officieel gekend staan onder de afkorting. Daar hoort ook een nieuw logo bij, al zal je dat strak geletterde ‘JLR’ vooral op officiële communicatie en niet zozeer op de front van bijvoorbeeld Defenders of Range Rovers gaan zien. Daar vind je nog steeds de gekende Land Rover-badge, maar eigenlijk is dat helemaal niet meer hun merknaam.

JLR Land Rover merknaam 2023

Het opmerkelijkste nieuws is namelijk dat ‘Defender’, ‘Discovery’ en ‘Range Rover’ — voorheen modelnamen — uitgroeien tot heuse merken. Zo komen ze op gelijke hoogte te staan met Jaguar, wat meteen ook betekent dat Land Rover op zich geen merk meer is. Toch gooit JLR die befaamde naam niet zomaar overboord, want het ovaaltje blijft gewoon op de auto’s kleven als een soort van erelogo. De essentie blijft echter wel dat je voortaan niet meer ‘Land Rover Defender 110’ hoort te zeggen maar wel ‘Defender 110’, en gelukkig ook geen ‘Land Rover Range Rover Evoque’ meer maar gewoon ‘Range Rover Evoque’... Bespaart ons weer wat typtijd.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Yvesw 12:32
afbeelding van Yvesw

Fun fact: Het splitsen van de modellen in submerken doet al de ronde sinds de introductie van de Discovery Sport in 2015 (!). Rappe vogels daar bij JLR...

John 00:06
afbeelding van John

Die sub-merken, moeten we dat zien zoals Seat & Cupra, Citroën & DS? Of blijven ze toch dichter bij elkaar?

this 10:39
afbeelding van this

We zullen het zien bij de volgende generaties als er duidelijke verschillen ontstaan in designtaal tussen die merken.
Anders denk ik dat het gewoon virtueel en wellicht boekhoudkundig een scheiding is tussen de merken, maar dat in essentie het gewoon 1 groot merk (Land Rover) blijft.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws