Autonieuws: Fiscaliteit

Ook EV-rijders moeten verkeersbelasting betalen, aldus nieuwe Vlaamse regering

Juich, want Vlaanderen heeft een nieuwe regering… ’t Is te zeggen, tenzij je binnenkort een elektrische auto wou kopen. EV’s zijn momenteel namelijk nog vrijgesteld van BIV en jaarlijkse verkeersbelasting maar als we het Vlaamse regeerakkoord mogen geloven, komt daar binnenkort verandering in.

Stamp de witte rook maar door je Vlaamse schoorsteen, want we hebben een nieuwe regering. Je weet dus wat dat betekent: er komen een nieuwe resem wetten en wijzigingen aan. Ook op onze eigenste automobiel hebben die een impact en dat geldt des te meer indien die automobiel er eentje van de elektrische soort is. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de fiscaliteit omtrent EV’s.

Laatste kans? 

Inderdaad: die is momenteel nog nagenoeg onbestaande want op een elektrische auto betaal je geen belasting op inverkeerstelling (BIV) en ook geen jaarlijkse verkeersbelasting. Die vrijstellingen werden door eerdere regeringen ingevoerd en in stand gehouden om Vlamingen te stimuleren meer EV’s te kopen, maar die stimulans is volgens het nieuwe Vlaamse regeerakkoord “niet langer gewenst”. Zo staat er te lezen dat elektrische auto’s binnenkort dus wel onderworpen zullen worden aan de verkeersfiscaliteit omdat “de vergroening zich razendsnel doorzet” en de regering een “erosie aan inkomsten” die het behouden van de vrijstelling zou veroorzaken, wil vermijden.

Image
Vlaamse fiscaliteit EV's 2024

Hoe die verkeersfiscaliteit voor EV’s er dan precies uit zal zien, is nog niet bekend. Ga er echter maar van uit dat je nog steeds aanzienlijk minder BIV en verkeersbelasting zal betalen op een elektrische auto dan op een auto met verbrandingsmotor. Het regeerakkoord geeft ook nog geen deadline mee waarbinnen het de vrijstelling wil afschaffen. Wil je dus zo voordeling mogelijk een EV kopen, wacht dan niet te lang… Want de vrijstelling blijft gewoon van toepassing op auto’s die voor de startdatum van de nieuwe verkeersfiscaliteit ingeschreven werden.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen