Autonieuws: Officieel

Kia Niro Tri-Fuel is ’s werelds eerste hybride op LPG (2024)

Net wanneer je dacht dat je alles gezien had qua aandrijflijnen, komt er toch weer iemand op een ideetje. Kia’s Italiaanse importeur, bijvoorbeeld, keek naar zijn Niro Hybrid en vroeg zich af hoe die nog goedkoper zou kunnen rijden. Het antwoord is de Niro Tri-Fuel, een hybride die naast benzine ook LPG lust.

Je zou het wel eens durven vergeten, maar LPG is er nog steeds. Sterker nog: een aantal autoconstructeurs blijft modellen ontwikkelen die af-fabriek op het vloeibaar gemaakte gas kunnen rijden. Met name Dacia en Renault bieden zo’n motoren aan op een aantal modellen en die noemen ze ‘BiFuel’, want ze lusten zowel benzine als LPG… Maar hoe moet je zo’n auto dan noemen als het daarnaast ook nog eens, we zeggen zo maar iets, een hybride is?

1.600 kilometer rijbereik!

Tri-Fuel dus, als je ’t aan Kia vraagt. Onder die noemer hebben zij namelijk een Niro getrakteerd op een LPG-installatie, waardoor de motor van de crossover voortaan ook op gas kan lopen. Daartoe krijgt hij een extra tank mee van 40 liter maar verder kijk je hier gewoon naar een Niro Hybrid zoals we die al kennen. Hij beschikt dus nog steeds over een zelfopladende hybride aandrijflijn bestaande uit een 1.6-liter benzinemotor en een elektromotor, al piekt het vermogen hier wel op 126 pk in plaats van de gewoonlijke 141 pk. Ook de benzinetank van 42 liter blijft trouwens gewoon behouden dus tel je de twee op en voeg je er wat zuinigheid aan toe, dan heeft deze Niro Tri-Fuel wel 1.600 kilometer rijbereik!

Image
Kia Niro TriFuel 2024

Dat is dus meer dan genoeg om in één ruk van Italië naar huis te rijden… Want dat is precies waar je moet zijn indien je deze Niro Tri-Fuel wil. Het gaat hier namelijk om een creatie van de Italiaanse Kia-importeur, waarmee ze naar eigen zeggen de allereerste LPG-hybride die je gewoon nieuw kan kopen in huis hebben. Ze gaan hem lokaal verdelen in Italië dus plannen voor een komst naar België zijn er niet meteen… Al hadden wij enkele jaren geleden zelf wel een gelijkaardige primeur in huis, want toen had onze eigenste Toyota-importeur een Auris Hybrid op CNG doen rijden — juist ja, die brandstof bestaat ook nog.

 

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen