Autonieuws: Varia

Man wil Renault voor rechter wegens onjuiste verbruikscijfers

Na de USA heeft ook België haar eigen verbruiksrechtzaak. Een man sleepte Renault voor de rechter omdat zijn auto niet zo zuinig is als in het boekje stond aangeprijsd. Het gaat om een Grand Scénic dCi, die in theorie 4,5l/100 km zou verbruiken.

Wie onze rijtesten erop naslaat, weet ondertussen dat ook wij er zelden in slagen om het opgegeven verbruik te behalen in de praktijk. Dat komt omdat de verbruikscijfers worden gemeten volgens een vast stramien, in de NEDC-normen (New European Driving Cycle) gegoten. Die normen zijn vrij theoretisch en zorgen ervoor dat elke motor volgens dezelfde testcriteria wordt nagemeten op vlak van verbruik.

theoretische NEDC-cyclus

In de praktijk gebeurt het zelden dat je eerst 11 seconden niets doet, dan in 4 seconden naar 15 km/u gaat, die snelheid 8 seconden aanhoudt en dan weer in 5 seconden van 15 km/u naar 0 gaat, om dat 21 seconden vol te houden. Na 49 seconden gaat de test naar 32 km/u (in 12 seconden), houdt die snelheid 24 seconden aan en stopt in 11 seconden om die stilstand voor 21 seconden aan te houden. Zo gaat de NEDC-cyclus nog een tijdje door tot - voor de 'urban cycle' een doorlooptijd van 780 seconden is bereikt, met een gemiddelde van 18,77 km/u.

onjuiste cijfers

Een man sleept Renault nu voor de rechter omdat hij de wagen kocht omwille van het lage opgegeven verbruik in de stad. De Renault Grand Scénic dCi 110 verbruikt volgens het boekje slechts 4,5 l/100 km in stadsverkeer, waar de man er niet in slaagde om het gemiddelde rond de 7 à 7,5 l/100 km weg te krijgen. Hij vergeleek voor de aankoop de Grand Scenic met een aantal concurrenten die 6 l/100 km verbruikten volgens hun theoretische informatie. Aangezien de man vaak in de stad rijdt, was dat twee jaar geleden het belangrijkste argument om zulk een wagen aan te schaffen.

De koper heeft nu een gerechtelijke procedure opgestart. Hij wil dat de fabrikant zijn auto terugneemt en hem terugbetaalt.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen