Autonieuws: Varia

Drie fabrieken dicht, tienduizenden ontslagen: Volkswagen plant drastische besparingen

Er zijn officieel geen zekerheden meer in autoland. Zowat het grootste concern ter wereld, Volkswagen, zit namelijk in zwaar weer en daar moet het wat aan gaan doen. De maatregelen die daar nu op tafel liggen, zijn dan ook niet mals. Zo zouden er drie Duitse fabrieken gesloten worden, goed voor tienduizenden ontslagen.

Het rommelt bij Volkswagen, en nog geen klein beetje. De autofabrikant ziet zijn winsten namelijk al even slinken in de nasleep van de coronacrisis en de halfgeleidercrisis, om het nog niet te hebben over hun zelfgebrouwen dieseldate-crisis. Bijgevolg stelde het concern vorig jaar nog een herstructurering voor maar wanneer die niet voldoende bleek, was het tijd voor drastischer maatregelen. Zo werd de CAO die de fabrieksarbeiders werkzekerheid garandeert vorige maand opgezegd, waardoor het sluiten van Duitse fabrieken voor het eerst mogelijk werd… Maar nu weten we pas om hoevéél fabrieken het zou gaan.

Tien procent minder loon

Zo verklapte de CEO van Volkswagen eerder al dat de groep met een overproductie van ongeveer twee hele fabrieken zat, maar zelfs bij dat cijfertje blijft het niet. De voorzitster van de ondernemingsraad, Daniela Cavallo, laat nu namelijk weten dat de sluiting van maar liefst drie Duitse fabrieken op tafel ligt. Momenteel heeft de Volkswagen-groep nog tien actieve productiesites in zijn thuisland maar welke drie er precies in de gevarenzone zitten, weten we op dit moment nog niet.

Image
Volkswagen ontslagronde 2024

De gevolgen voor het personeel zouden hoe dan ook niet te overzien zijn. Zo werken er momenteel ongeveer 120.000 mensen in Volkswagens Duitse fabrieken, waarvan er dus tienduizenden op straat zouden komen te staan. Ook de werknemers die wel mogen blijven, zouden de bezuinigingen trouwens gaan voelen. Volkswagen zou namelijk van plan zijn om de lonen met ongeveer tien procent te verminderen en bonussen voor anciënniteit te schrappen. Momenteel gaat het nog om een voorstel, de Volkswagen-groep belooft deze woensdag met een concrete beslissing te komen.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen