Pros
- Dynamisch rijgedrag
- Verhoogd comfort
- Heerlijke zes-in-lijn diesel
Cons
- Verouderde plug-in
- Slome automaat
- Diesel fiscaal dramatisch
Wat is dit?
De Mazda CX-60 maakte bij zijn lancering in 2022 een vrij goede indruk… behalve op het vlak van comfort! Mazda luistert gelukkig naar zijn klanten en geeft zijn CX-60 nu een reeks chassisaanpassingen om het rijcomfort te verhogen.
Geen spatje verschil
Uiterlijk moet je goed zoeken naar verschillen tussen de CX-60 vóór en ná de facelift. Simpel gezegd: tenzij je een model ziet met de nieuwe koetswerkkleur "Zircon Sand", blijft alles bij het oude! De term facelift is dus misschien wel een wat opgeklopt begrip. Want eigenlijk spreken we beter van een modeljaar update.

De CX-60 blijft dus een SUV van 4,75 m lang, met de proporties van een achterwielaandrijver van de klassieke school: een lange motorkap, korte overhangen en een cabine die naar achter is geplaatst. De looks passen als gegoten en tonen dat Mazda ook grotere SUV's kan maken met het kenmerkend design van het Japanse merk.
Een vleugje zwart
Omdat het hier om een kleine update gaat, moet je ook geen drastische wijzigingen verwachten in het interieur. Toch neemt de binnenzijde enkele elementen over van de CX-80, de grotere broer van de CX-60. Zo is het dashboard van de luxueuze Homura-versie nu bekleed met fijnkorrelig zwart kunstleder. Daarnaast vind je donkere houtaccenten en een zwart hemelbekleding.

De andere topversie, Takumi, behoudt zijn bekleding in beige nappaleder, licht hout en een prachtig geweven textiel met stiksels geïnspireerd op Japanse kunst. Qua technologie blijft het grote 12,3 inch scherm aanwezig op het dashboard, met een eenvoudig infotainmentsysteem dat via een draaiknop wordt bediend. Fysieke knoppen om op te duwen en draaien… wat hebben we dat gemist!
Onderhuidse update doet wonderen
En dan nu de echte update: het chassis. De CX-60 kreeg bij zijn lancering - ook van ons - kritiek om zijn harde ophanging en impact daarvan op het comfort. De ingenieurs hebben daarom de dubbele driehoekige voorwielophanging verfijnd met geoptimaliseerde geometrie en de achterwielophanging herzien. De achteras heeft nu geen stabilisatorstang meer, maar Mazda compenseert met stijvere veren en soepelere schokdempers.

Qua motorisatie verandert er niets. Er is nog steeds de plug-in hybride met 327 pk, die een 2.5-liter viercilinder benzinemotor combineert met een elektromotor in een 8-trapsautomaat. De batterij van 17,8 kWh biedt een elektrische actieradius van 63 km (WLTP). Daarnaast blijft Mazda trouw aan zijn beroemde 3,3-liter zescilinder diesel. Die levert 200 pk met achterwielaandrijving of 254 pk met vierwielaandrijving. Dankzij mild-hybride technologie (48 volt) en een geavanceerd verbrandingssysteem dat haast op magie lijkt, verbruikt deze grote dieselmotor amper 5,0 l/100 km. Ook in de praktijk!
Opvallend comfortabeler
Vanaf de eerste meters in de opgefriste CX-60 merk je dat Mazda’s inspanningen hun vruchten hebben afgeworpen. Waar de vorige CX-60 op elke steen stuiterde en hard reageerde op diepe oneffenheden, is deze vernieuwde versie merkbaar comfortabeler. De achterzijde helt wat meer, maar blijft mooi onder controle. En het beste van alles: de CX-60 verliest niets van zijn dynamisch rijgedrag. Mazda bewijst nog maar eens: sportief ≠ hard!

De chassisaanpassingen worden dus zeker gewaardeerd. Toch wordt de CX-60 niet ineens de meest comfortabele SUV in zijn segment. De grenzen van klassieke schroefveren en passieve dempers blijven bestaan. Dat gezegd zijnde: deze Japanse SUV nodigt uit tot rustig rijden - wat de verbruikscijfers ten goede komt. Onze dieselversie liet een gemiddelde van 5,3 l/100 km optekenen, zelfs voor de bergwegen eraan kwamen. Een echte prestatie voor zo’n forse wagen met romige zescilinder voorin.
Fiscale domper
Het is een ab-so-lu-te domper dat de Belgische overheid zo streng is voor de diesel voorin de CX-60. Niet in het minst omdat Mazda nét bewijst dat je met rightsizing extreem zuinige motoren kan bouwen anno 2025 met meer dan 3 cilinders. Hoewel de CX-60 e-SKYACTIV D 200 met zijn basisprijs van 51.690 euro eigenlijk bijna diefstal is (bij BMW ben je minstens 84.900 euro kwijt voor een X5 30d), staat vadertje staat om de hoek te wachten om de gelden te incasseren. De eenmalige belasting op inverkeerstelling van om en bij de 900 euro is nog acceptabel, maar jaarlijks bijna 2.000 euro ophoesten aan verkeersbelasting is eigenlijk absurd. Nogmaals: voor een auto die zuiniger en groener is dan een Peugeot Partner met driecilinder benzine.

Het resultaat is dat het gros van de klanten zijn gading vindt bij de e-SKYACTIV PHEV 327 plug-in. Die start aan 55.290 euro en is derhalve ook een koopje (nogmaals: een BMW X5 50e kost je minimaal 100.000 euro), maar mist de romigheid van zijn dieselbroertje. Anderzijds, koop een CX-60 plug-in én Mazda MX-5 en je hebt misschien wel de ideale garage zonder dat het je een arm en een been kost.
Conclusie
De Mazda CX-60 maakte al indruk in 2022. Niet alleen door zijn dynamisch achterwielaangedreven platform, maar ook door zijn krachtige – en toch zuinige – motoren, diesel of hybride. Alleen liet het comfort toen wat te wensen over. Met deze facelift pakt Mazda dat zwakke punt aan, dankzij een verbeterde ophanging en een aangenamere rijervaring. Voor de prijs ga je niet veel beter vinden...

Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen