Toen ik alweer dik vijftien jaar geleden mijn carrière startte in de automobiel, kreeg ik nog okselzweet als ik een auto op moest pikken met meer dan 300 pk onder de kap. Tegenwoordig rijd ik bijna wekelijks auto's met +600 pk. En eerlijk... ik ben wat PK-moe geworden.

"PK", het moet wel één van de meest testosteron-geladen afkortingen zijn samen met "PR" in de fitnesswereld. Want iedereen wil het hoogste getal hebben. Wel, ik zal je een geheim verklappen; eenmaal boven de 400 pk... maakt het eigenlijk allemaal geen knijt meer uit.

Schop in de maag

Bewijsstuk van dienst? De Hyundai Ioniq 5 N waarmee ik de voorbije week toerde. Met 640 pk onder de schulp zou dit tien jaar geleden een absoluut pk-monster zijn. Eerlijk? Had hadden evengoed 500 pk dan wel 1.000 pk kunnen zijn. Met de opkomst van de elektrische aandrijflijnen zijn vermogens in auto's zo exuberant snel gestegen, dat het niet meer vatbaar is. Er was ooit een tijd dat je de baas was wanneer je 190 pk en niet 136 pk in je BMW 5 Reeks diesel had. Tegenwoordig heeft de gemiddelde plug-in leasingbak +200 pk.

Image
Column pk ev

Om terug te komen op die Ioniq 5 N. Eenmaal je dweept met een sprinttijd naar de honderd van rond de drie seconden, maakt het niet uit of je nu beschikt over 500 pk, 640 pk dan wel 1.000 pk onder je rechtervoet. De schop in je maag zal net zo groot zijn en het gevoel van bloed dat weg trekt uit je vingertoppen even ongemakkelijk. We zijn in een wereld beland waar er nog steeds ongelooflijk veel belang wordt gehecht aan vermogen (want dat verkocht vroeger supercars), maar dat je hallucinante cijfers kan toveren in een modale gezinswagen met elektromotoren. Neem nu de - nog even - 41.000 euro kostende MG4 XPower met 435 pk. Compleet van de pot, toch?

Er is hoop, hoop ik...

Weet je wat het ergste is aan die PK-overvloed? Dat je brein compleet fout wordt gekalibreerd. Weet je wat mijn eerste gedachte was toen Alpine zijn A290 elektrische hothatch toonde? Dat 220 pk nu ook weer niet zo bijster veel is. Op nog geen 1.5 ton is dat echter letterlijk de performance van een Golf GTI van enkele jaren terug. In een auto waar je niet in geraakt met schoenmaat 43! (NVDR: Van Alpine moesten we verzekeren dat mensen met schoenmaat 43 nog steeds comfortabel in de A290 passen. Vanaf maatje 46 wordt het echter nipt)

Image
Column pk ev

Toch schijnt er zonlicht aan de horizon. Dat een wereld waarbij merken de PK-strijd opgegeven nabij is. Dat werd voorbije week nog eens duidelijk toen ik de Ioniq 5 N parkeerde aan de luchthaven en richting Kroatië trok om twee dagen de Mazda MX-5 MY24 te rijden (ik weet het, het is een hondenstiel). Met 132 pk heeft dat ding tegenwoordig bijna minder vermogen dan de gemiddelde Dacia, maar het rijgevoel is zo puur en onversneden. Ook de Ioniq 5 N is trouwens een teken van hoop. Want de N-Shift modus maakt 'm een stuk trager, maar simuleert Playstation-gewijs acht versnellingen en een verbrandingsmotor (nukkige schakelgangen incluis). Dit systeem in een EV van om en bij de 250 pk en je hebt perfectie te pakken.

Over de auteur: Al bijna twee decennia leent Yves Wouters zijn pen en gezicht aan Autofans. Hij maakte de evolutie van 2.0 TDI naar volbloed EV mee vanop de eerste rij en schreef deze omschrijving over zichzelf in derde persoon. ________

Reacties

Aye, captain. Grote delen van Vlaanderen zijn trouwens te druk voor enig veilig sportief rijgedrag. Laat staan dat de dalende snelheidslimieten iets toelaten. De poser uithangen aan 30km/u of de 2 meter opening in de file met een recordsprint dichtrijden, kan nog wel altijd.

door JL
3 maanden geleden


Rijplezier in Vlaanderen, het is een rariteit geworden. Mooie wegen? Bijna onbestaande. Geen drukte? Enkel na 22u en op zondagochtend. Overal camera's en belachelijke snelheidslimieten om het laatste greintje plezier af te pakken. Check Ook voor een 132pk sterkte MX-5 is Vlaanderen geen thuis. Het enige wat hier kan is eens plankgas geven aan een stoplicht, tenminste als je als eerste staat.

door Michael
3 maanden geleden


Ik blijf het toch jammer vinden dat Mazda de MX-5 zo'n laag vermogen blijft geven en nu zelfs de 2.0 verwijdert uit het gamma. Natuurlijk, 400pk of meer is gewoon overkill in deze auto. Maar als ik bijvoorbeeld naar BMW's 330i kijk, een 2.0L 4-cilinder turbo met 258pk, 400nm en 150g co2 wltp (zou nog lager zijn in een lichte MX-5), dan mag Mazda nog lekker eigenwijs zijn, maar commercieel denk ik dan dat ze veel betere keuzes zouden kunnen maken. En dat is volgens mij ook ongeveer het vermogen wat deze auto verdient.

door T-Lens
3 maanden geleden


exact... alsmaar meer pk's en alsmaar minder beleving. Die MX-5's blijven gewoon zo extreem goed in het deeltje beleving. Blijf er ook bij dat je betere en leukere tijden hebt in iets klein en wendbaar dan in grote pk monsters. Ik heb bijvoorbeeld ook privé een Honda MSX 125cc mini 4 takt moto waar ik véél meer lol op heb dan een gewone 650cc. Oké die gaat sneller en die kan vlot op de autostrade... maar je moet al gek gaan doen om daar het deeltje "beleving" mee te hebben zonder gewoon knetterhard de toegalaten limieten te overschrijden... een MX-5 is ook zo in mijn ervaring... Gewoon top voor 95% van de tijd, trouwens voor roadtrips + 1600 km is die ook meer dan geschikt heb ik ondervonden.

door Yannick
2 maanden geleden


Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen

Uitlaat

Dacia viert LPG-succes, maar is het ook een aanrader?

Dacia is één van de weinige constructeurs die ‘af fabriek’ een LPG-optie biedt op het volledige gamma. Met meer dan 1 miljoen verkochte modellen sinds 2010 (feest!) houdt het merk ook resoluut vast aan dat aanbod. Maar moet je het ook overwegen?

avatar
door William Meerschaut
4 dagen geleden

Column: Waarom de Hyundai Ioniq 5N het EV-landschap voorgoed verandert

Er wordt nogal makkelijk gestrooid met woorden als pionier, trendsetter, voortrekker of disruptor. Maar voor de Ioniq 5N is het hele arsenaal van toepassing. En wel hierom.

avatar
door William Meerschaut
8 dagen geleden

Busjesfans: 7 nieuwigheden van IAA bedrijfswagensalon die je moet gezien hebben! (2024)

Momenteel nog op het busjessalon in Hannover, binnenkort in je binnenspiegel op het linkse rijvak van de snelweg! Dit zijn de belangrijkste nieuwe bestelwagens vanop de IAA.

avatar
door Joram Van Acker
10 dagen geleden

Dieselalternatief? Dit verbruikt een zelfopladende hybride tijdens een langere rit

Diesel is dood, leve de benzine… Of liever: de hybride, want die wordt vaak aangeduid als dé manier om een dieselverbruik te halen zonder dat ‘sap van de duivel’ te verstoken. Wat gebeurt er echter wanneer je zo’n zelfopladende hybride blootstelt aan een langere rit? Wij zochten het uit met de Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid.

avatar
door Joram Van Acker
15 dagen geleden

Opinie: Vlaanderen, stop met het pesten van weggebruikers

Op voorwaarde beticht te worden van gratuit volksmennerij, moet mij toch iets van het hart, 'o dierbaar Vlaanderen. Want het pestgedrag jegens de weggebruiker heeft de voorbije jaren een absoluut dieptepunt bereikt. Genoeg is genoeg.

avatar
door Yves Wouters
24 dagen geleden

Interview Frank Van Gool, Febiac: “We zijn voorstander van belasting op autogebruik in plaats van bezit.”

Sinds 1 juli heeft Febiac, de overkoepelende federatie van automerken, een nieuwe CEO. Frank Van Gool start als voormalige topman van Renta (federatie van voertuigenverhuurders) en als gedelegeerd bestuurder van Mobia (de koepelorganisatie van de sectorfederaties FEBIAC, Renta en TRAXIO) met een pak automotive bagage aan zijn nieuwe opdracht. Autofans peilde naar zijn visie en opinies, en kreeg duidelijke antwoorden.

avatar
door William Meerschaut
26 dagen geleden

Groep Gregoir diversifieert, voegt lifestyle toe naast de verkoop van auto’s, en heeft daar goede redenen voor

Het lijkt misschien een *fait divers*, maar als een gevestigde groep als Gregoir zich niet langer exclusief focust op de verkoop van wagens en motoren, dan is daar een goede reden voor. Wij gingen vragen stellen aan CEO Hervé Gregoir, die ons ontving in zijn nieuw aangekocht kasteel. En laat dat meteen de kapstok zijn van zijn nieuwe business.

avatar
door William Meerschaut
26 dagen geleden

Opinie: Zit er dan toch leven in Smart?

Ik moet iets bekennen. Sinds de heropstanding van ‘het nieuwe Smart’ met de ‘hastag 1’ (wie verzint zo’n naam ook?), was ik niet bepaald omvergeblazen door het design en de filosofie van de nieuwe modellen. Maar die mening ga ik nu bijstellen.

avatar
door William Meerschaut
30 dagen geleden

Tweedehands - De goedkoopste Polestar 1 vind je gewoon in… België

Zeven. Meer aanbiedingen vind je niet terug in Europa als je de gekende websites afschuimt naar een gebruikte Polestar 1 (althans toch op het moment dat we deze lijnen schrijven). Met prijzen tot 175.000 euro komen ze ook niet goedkoop. Maar de meest bereikbare Polestar 1 vind je terug bij Van Mossel in Antwerpen, voor een bedrag dat al een pak aantrekkelijker wordt.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Tesla kijkt tegen een steeds groter wordend probleem aan… Elon Musk

Hoewel de inschrijvingscijfers in ons land nog positief zijn [(dank u, Vlaamse EV-premie)](https://autofans.be/nieuws/advies/53644-de-vlaamse-ev-premie-er-dit-zijn-de-voorwaarden-en-de-aanvraagprocedure-2024), heeft Tesla het wereldwijd moeilijk om haar ambitieuze doelstellingen te bereiken. Het merk krijgt bovendien steeds meer te lijden onder de strapatsen van eigenaar Elon Musk, die niet bepaald bekend staat om zijn smetteloos en onkreukbaar imago.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden