Rijtest & Video: Volkswagen Golf VI R 2010

Volkswagen Golf R (2010)

Je hebt de Golf GTI, het icoon voor de sportieve hatchbacks dat een jaar of dertig geleden de knuppel in het hoenderhok gooide en de concurrentie aanzette om extremere auto’s te gaan maken. Zowat drie decennia later lijkt het alsof we de Golf GTI amper een hot hatch mogen noemen. De concurrentie is niet blijven stilzitten en gelukkig is Volkswagen zelf ook mee met zijn tijd. De Golf VI R is de krachtigste Golf ooit.

De Golf R is de vierde generatie van performante Golfs, die zijn oorsprong vindt in de Golf III 2.8 VR6. Voor de Golf IV en V werd beroep gedaan op een 3.2 V6-motorisatie en je zou denken dat ze voor de laatste Golf R kiezen voor de 3.6-motor uit de Passat R36. Maar ook bij de sportkarren drukt de ecologie zijn stempel en ook voor de Golf R stond downsizing in het lastenboek. Een turbogeblazen 2.0 dus, waarmee hij eenvoudiger te vergelijken valt met onze referentie; de Renault Mégane RS.

Volkswagen Golf R (2010)

Met de overschakeling naar een 2.0 TFSI krijgt de Golf R er 20 pk bij tegenover de Golf V R32, in ruil daarvoor verliest hij het zachte gezoem van de V6 bij lage toeren. In vergelijking met zijn zusje, de Scirocco R, heeft de Golf 5 pk extra en mag de Golf ook gebruik maken van een 4Motion vierwielaandrijving. Die vierwielaandrijving is niet onmisbaar, tenzij je je in regenachtige weersomstandigheden bevindt. Tijdens onze vergelijking met de Golf V R32 besloten de weergoden de hemelsluizen open te trekken, waarbij de vierwielaandrijving op beide wagens meermaals voorkwam dat de wagen dwarsging. Vanwege de 4Motion werd de kofferruimte iets minder diep, waardoor je wat minder bagage kan meenemen. Al bij al lijkt deze koetswerkvorm toch iets handiger dan die van een Renault Mégane RS.

Volkswagen Golf R (2010)

Qua looks blijft de Golf R discreet, laten we zeggen dat ongeveer evenveel mensen denken dat je met een getunede TDI rondbolt als er mensen zijn die wéten dat je met de krachtigste Golf ooit voorbijkomt. De LED-verlichting is achteraan meer geslaagd dan vooraan, waar ze breekt met de lijnen van de Golf. Misschien zou de combinatie met een andere carrosseriekleur wat mooier overkomen, maar op het wit doet het ons alvast niet veel. De grote voorbumper met drie luchthappers, de iets uitgeklopte wielkassen en brede zijskirts en de dikke achterbumper maken dat de Golf R stoer op de weg staat. De dubbele centrale uitlaat moet refereren naar dezelfde opstelling op de Golf V R32.

Volkswagen Golf R (2010)

Binnenin ziet het dashboard er op het eerste zicht uit als dat van elke andere Golf. Toch gaat de kilometerteller zomaar even tot 300 km/u en wordt de tellerpartij geaccentueerd door witte en blauwe verlichting. Kuipzetels zorgen voor voldoende steun, al lijken optionele Recaro-kuipzetels toch nog iets netter voor wie graag wat verder gaat dan de gewone GTI-rijder. Verder toont de Golf R de Duitse degelijkheid die we kennen uit alle Volkswagen-modellen gewend zijn.

De optionele Dynamic Chassis Control telt drie standen, Comfort-Normal-Sport waarbij de eerste op de snelweg bruikbaar blijkt en niet zo erg verschilt van de Normal-stand. We hebben het meest genoten van de Sportstand die alles wat stugger afveert en waarbij je iets beter aan de weg kleeft. Voor ons mocht de ophanging nog iets strakker in de Sportstand en hadden ze de comfortstand gerust mogen weglaten. De ESP grijpt wat snel in wanneer je wat harder gaat en volledig uitschakelen lukt niet.

Volkswagen Golf R (2010)

De besturing van de R-variant had wat directer gemogen. Hij stuurt wat kunstmatig en vanwege de 4Motion lijkt het alsof de besturing en communicatie tussen stuur en wielen wat moeilijker loopt. Terwijl de DSG-bak in S-stand lekker kort aan het gas hangt, moet je in D-stand alle moeite van de wereld doen om hem in toeren te houden. Bij rustige acceleraties gaat de versnellingsbak vlot door de versnellingen tot hij bij 70 km/u in het zesde verzet uitkomt. Op dat moment ondervind je een dood punt, waarna je het gas even dieper moet induwen om er weer wat leven in te krijgen.

Het verschil met de S-stand lijkt daardoor hemelsbreed. De toerenteller gaat daarin helemaal tot de rooie, keer op keer. Er lijkt geen einde te komen aan de versnellingen. Je moet je wel fixeren op de metertjes, en het aanzwellende geluid om de 5,5 seconden tot de 100 km/u te ervaren (de manuele bak doet het in 5,7s), want een echt snelheidsgevoel wordt niet gecreëerd. Het geluid is er echter wel, van een lage brom klimt het geluid tot een aggressieve schreeuw bij hoge toeren. Tussen de versnellingen laat de motor lekker klinkende plofjes horen, alleen al voor deze geluiden zou je de wagen kopen.

Volkswagen Golf R (2010)

Blijft dan de vraag of de extra pk’s de Golf R tot koning van de hot hatches kronen. Het antwoord op die vraag is: neen. De nieuwe SuperGolf levert wat in op rijsensatie om meer te kunnen meenemen op prestaties. Was de 3.2 iets plomper in lage toeren, dan schudt de Golf R je direct wakker. Ga je echter naar de hogere regionen, dan lijkt de R wat meer moeite te moeten doen dan zijn voorganger. Dat hij meer moet werken dan zijn voorganger, zie je ook aan zijn verbruik. Ondanks de kleinere cilinderinhoud heeft de Golf R zowat evenveel benzine nodig als de R32 om rond te komen. Ga je de Golf R vergelijken met zijn concurrenten, dan zie je dat zijn vermogen (theoretisch 20 pk meer dan een Mégane RS) of zijn looks (we denken aan een Focus RS) zijn troeven zijn. Ook de vierwielaandrijving zien we op geen van de twee concurrenten.

Volkswagen Golf R (2010)

Toch nekken de minder opwindende rij-ervaring en vooral de hoge prijs de Golf R. Met zijn basisprijs van 35.640 euro torent hij hoog boven zijn concurrenten uit. Wil je er nog de boterzachte DSG-bak bij, dan betaal je nog 2.500 euro extra. Op die manier koop je een wel erg dure hot hatch, zelfs wanneer je weet dat een Golf GTI aftikt op 29.000 euro basisprijs. Je kan zelfs cru stellen dat de Golf R sinds de downsizing een Golf GTI met wat extra vermogen en vierwielaandrijving is.

Volkswagen Golf R (2010)

Tekst: Sven Geiregat
Foto's en Video: Christophe Billiet
Met dank aan d'Ieteren voor de testwagen

Specificaties

Motor

2.0 TFSI, turbo benzine, vier-in-lijn

Vermogen

270pk

Koppel

350 Nm

Overbrenging

DSG, 6 versnellingen

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

1 466 kg

Topsnelheid

250 km/u

Prijs testwagen

€ 43 551.00

Prijs basismodel

€ 35 640.00

0 tot 100 km/u

5.50 sec

Gemiddeld testverbruik

9.80 L/100km

Min. kofferinhoud

350 L

Max. kofferinhoud

1 305 L

Auteur: Pieter A.
Reacties: 15 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (15)

Plaats een reactie
Bouncing Bullet 20:52
afbeelding van Bouncing Bullet

Zeer mooi verslag en nog beter filmpje. Drive by's zijn lastig hé?

yannick D 21:47
afbeelding van yannick D

schoon filmke!!
lelijke velgen imho ? :-/

Nathan 23:16
afbeelding van Nathan

Alweer een pracht van een verslag.
Zeer mooi begin van het filmpje, tegen het einde slabakte het een beetje maar nog altijd a+.

Tom 23:51
afbeelding van Tom

De Golf r32 werd altijd vergeleken met de Audi s3 , ik ben curieus hoe deze verhouding nu is , volgens mij quasi hetzelfde denk ik dan? De motor en aandrijving zijn volgens mij nagenoeg krak hetzelfde.

Pieter Aertgeerts 12:00
afbeelding van Pieter Aertgeerts

@Bouncing Bullit, het was de bedoeling, in het genre van het filmpje, om de drive-by's op die manier te doen. Paste mooi in het thema vonden we :) Maar idd, DB zijn hoe dan ook niet makkelijk!

Wim 10:21
afbeelding van Wim

waanzinnig snel, maar ik vond de R32 leuker

Anonieme gebruiker 08:59
afbeelding van Anonieme gebruiker

weet er soms iemand wanneer de nieuwe golf 7 uitkomt niet de r maar de gewone

Nathan 10:12
afbeelding van Nathan

@ hierboven:
Het einde van de Golf 6 is ongeveer gepland voor eind 2011 (is maar een overgangsmodel), dus rond die tijd gok ik.

Anonieme gebruiker 14:21
afbeelding van Anonieme gebruiker

Bedankt Nathan!

Anonieme gebruiker 18:15
afbeelding van Anonieme gebruiker

Mooi verslag. Love the golf VI !!

Anonieme gebruiker 14:04
afbeelding van Anonieme gebruiker

Ik heb de Golf R sinds aug.2010 en bevalt mij prima.
Mijn vorige auto was een Subaru WRX.

Alex 14:30
afbeelding van Alex

@ anonieme gebruiker: leuk om te weten! nog veel plezieR !

Anonieme gebruiker 13:28
afbeelding van Anonieme gebruiker

Eeen DSG bestellen in dit soort auto zou zonde zijn. Ik ben onlangs met de TSI 160pk gaan rijden en da ding is zo stabiel, stil en rustig dat het echt traag aanvoelde. De DSG gooide roet in het eten, die gaat gewoon te zacht, te stil en te gewoon.

Op zich een knap staaltje techniek, maar VW moet dringend leren om puurheid terug te brengen. Ze zijn te goed.

Rod 10:40
afbeelding van Rod

Zijn dit 18" velgen of 19" velgen op de foto's

Bedankt alvast

Mvg Tom

coene 08:50
afbeelding van coene

Ik sta op het punt om de vw r aan te schaffen maar twijfel nog tussen manueel of de dsg met peddels.
Heeft er iemand tips?

Alvast bedankt

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws