Officieel: Mercedes CLA (2013)

CLA

Mercedes heeft net het doek van hun baby CLS gehaald op de Detroit Motor Show. De CLA is kleiner, voorwielaangedreven en een stuk goedkoper.

Mercedes boort met dit model een nieuwe nichemarkt aan, zoveel is duidelijk. De midsizevierdeurscoupé is een betaalbaar alternatief voor mensen die toch graag de CLS zouden rijden maar niet de ruimte nodig hebben (en bij uitbreiding het geld hebben).

Qua uiterlijk moet je je dan ook niet schamen. De CLA krijgt exact hetzelfde front als de pas gelanceerde A-klasse. Dit is ook niet gek, want de CLA is het vierdeurscoupébroertje van de A-klasse familie. Merk de rechtstaande grille, A-klasse voorlichten en sportieve bumperpartij op.

De zijkant van de CLA krijgt dan weer een lijnenspel dat zo van de CLS afkomstig is. Al zijn de zijlijnen op de CLA iets speelser. De daklijn loopt iets lager dan bij de A-klasse hatchback (wat logisch is voor een coupé).

Achteraan krijgt Mercedes nieuwste gelukkig niet de achterlichten van de A-klasse hatchback (die te blokkerig zouden zijn voor dit design.). Het lijkt nog het meest op een liefdeskind van de achterlichten van de CLS en A-klasse hatchback. De achterbumper is dan weer zo van de A-klasse gekopieerd.

Onder de kap van de CLA vind je de motoren van de A-klasse familie terug. Drie viercilinder benzines: een CLA 180 (met 122 pk), een CLA 200 (met 156 pk) en een CLA 250 (met 211 pk). De dieselaars kiezen voor de CLA 220 CDI met 170 pk. Op korte termijn zal er waarschijnlijk voor ons Belgenland ook wel keuze zijn uit enkele eco-diesels.
Standaard heeft hij voorwielaandrijving, maar optioneel kan je kiezen voor Mercedes' 4MATIC vierwielaandrijving.

In september komt daar nog een CLA 45 AMG bij. Die wordt gepresenteerd op de Frankfurt Motor Show. Deze wagen zal dezelfde specificaties hebben als de gewone A 45 AMG. Denk hierbij aan +330pk uit een viercilinder en standaard vierwielaandrijving. Want hoewel vijf jaar gelden AMG en vierwielaandrijving nog haaks op elkaar stonden, hebben ze zich tegenwoordig bekeerd.

"De A & CLA 45 AMG zouden gewoonweg teveel power hebben om op de voorwielen los gelaten te worden," wist Christophe Vloebergh (PR Mercedes-Benz België/ Luxemburg) ons te vertellen.

Om de CLA in het echt te zien zal je toch nog geduld moeten hebben tot hij in het najaar bij de dealers verschijnt. Hij staat namelijk niet op de Mercedes stand van het Brussels Autosalon (al staat hij wel achter de schermen te pronken voor een select publiek). Dit zou de aandacht voor de A-klasse hatchback en de CLS Shooting Brake in de weg staan op de beursvloer.

Prijzen voor de Belgische markt zijn bekend.

beelden van de voorstelling:

Laatst gepubliceerd

Reacties (10)

Plaats een reactie
Yvesw 11:00
afbeelding van Yvesw

Heerlijke bak die dankzij zijn 4MATIC kans maakt bij een grote markt autofans. Enkel voorwielaandrijving op dit ding zou gewoon zonde zijn. Zelfde verhaal met de Peugeot RCZ trouwens. Nu nog hopen dat het qua prijzen binnen de perken blijft :-)

Jos Meuse 14:13
afbeelding van Jos Meuse

De CLA staat op het autosalon van Brussel achter de schermen. In de opstelling daar kost hij 39.000 euro incl. BTW.

De prijzen zullen beginnen aan 28.000 euro incl BTW voor de C 180 benzine.

da kan toch ni !! 16:39
afbeelding van da kan toch ni !!

Da kan toch ni !! zoiets schoon seg :)

Fabian 18:21
afbeelding van Fabian

Dit is echt een mooie auto, je kunt zeggen dat mercedes duur is en premium enzovoort, maar ik denk niet dat er iets vergelijkbaar moois is voor dat geld, ik rij met een alfa romeo 159 minder pk's en ik betaalde 27 000 indertijd met opties weliswaar. Dus ik denk dat dit een groot succes zal worden.

Carlos 20:36
afbeelding van Carlos

Vind het een TOPPER! Al vind ik het schermpje in het middenconsole er echt opgeplakt zoals bij de nieuwe A-klasse. is zo van "oei, we zijn een gps vergeten in het ontwerp?!" Hop plak er op. Komt in mijn ogen goedkoop over en niet hun stijl!!!

Mesoerrie 20:50
afbeelding van Mesoerrie

ja dat vind ik ook, anders een prachtig interieur voor de rest.
achterkant moet ik ng wat aan wennen, of in het echt zien.
En fwd op zoiets? Best dat er nog 4matic leverbaar is...

B4 21:21
afbeelding van B4

Komt een beetje te gedrongen over, maar dat kan evengoed aan de foto's liggen

Rob 22:40
afbeelding van Rob

Het is volgens mij ook een behoorlijk gedrongen auto. Qua design vind ik het een kleintje CLS, maar de CLS is qua verhouding perfect. Het CLS design een maatje groter of kleiner wordt dus automatisch lomp of gedrongen.
Vergelijk het met Audi. De Audi A6 is (persoonlijke smaak!) qua verhoudingen perfect. Het A6 design een maatje groter (A7/A8) is lomp en een maatje kleiner (A4) is gedrongen.

Berre 23:55
afbeelding van Berre

der los op... in't zilver toch... enkel nog eens Fritz "der Spiegeldesigner" wakker maken voor een nieuw modelleke aub...

Carlos 20:06
afbeelding van Carlos

Vandaag keer gaan zien in het "Mercedes Fashion center" in Brussel en moet zeggen, slaagt DIK tegen van binnen!! Het wordt ook wel de kleine CLS genoemd maar dit is echt een KLEINE CLS...
Langs buiten mooie wagen. Vanbinnen teleurstelling.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws