Officieel: Mitsubishi ASX heeft Franse kaas gegeten (2022)

Mitsubishi ASX 2022

Mitsubishi keert officieel terug naar Europa, en laat nu zien waarmee. Als eerste zal het Japanse merk zijn showrooms vullen met deze ASX, al is dat geen compleet verrassende verschijning. Sterker nog: het gaat gewoon om een Renault Captur met andere logootjes.

Een dik jaar geleden dachten we toch echt wel dat het gedaan was met Mitsubishi in Europa. De constructeur kondigde namelijk zelf aan zijn activiteiten op het Oude Continent stop te zetten, al duurde het niet lang voor er geruchten de ronde deden over een comeback. Die zou het Japanse merk verwezenlijken met de nodige steun van concerngenoot Renault, en nu zien we in detail hoe ver die steun echt gaat.

Ook als (plug-in-)hybride

Mitsubishi heeft namelijk het doek getrokken van de nieuwe ASX, maar helemaal nieuw is die niet. Je hoeft zelfs geen kenner te zijn om hier een Renault Captur in te zien, en de Japanners geven ook grif toe dat het model door Renault geleverd wordt. Over de looks kunnen we dus kort zijn: dat is tot op de C-vormige dagrijverlichting gewoon exact overgenomen van de Captur, al krijgt de ASX een eigen grilletje en een voluitgeschreven merknaam op de achterklep — lekker modern. De plek waar normaal het Renault-logo had gezeten, vult Mitsubishi slim op met een enorme achteruitrijcamera die dus maar beter standaarduitrusting zal zijn.

Mitsubishi ASX 2022

Ook op motorisch vlak klinkt alles bekend in de oren, al maakt dat het aanbod niet minder indrukwekkend. Zo kan je de auto bestellen met benzinemotoren van ofwel 1.0 ofwel 1.3 liter groot in het vooronder. In dat laatste geval krijgt de motor ook mildhybridehulp. Over vermogens wordt niet gesproken, maar na een kijkje in de Captur-catalogus zetten we ons geld alvast op 90 pk voor de 1.0-liter driecilinder en 140 pk voor de mildhybride 1.3. De ASX wordt echter ook geleverd met twee gekende hybride aandrijflijnen, die een 1.6-litermotor combineren met een elektromotor en een accu. In de zelfopladende hybride is die 1,3 kWh groot, en de plug-inhybride beschikt over een batterij van 10,5 kWh.

Franse genen… opnieuw

Mitsubishi belooft trouwens flink wat uitrusting mee te geven op zijn ASX. We merkten die achteruitrijcamera al op en de gewoonlijke noodrem- en rijstrookassistenten zijn natuurlijk eveneens van de partij, maar ook parkeersensoren, Android Auto en Apple CarPlay, verkeersbordherkenning en cruise control zou je meteen mee krijgen. Dat is wat meer dan je standaard op de goedkoopste Renault Captur krijgt, dus we mikken erop dat de Mitsubishi qua basisprijs dan ook iets duurder wordt dan zijn donor. De minder gefortuneerde Mitsu-klanten zullen dan terecht kunnen bij de nieuwe Colt — of moeten we zeggen ‘Cliolt’ aangezien dat een gerebadgede Renault Clio wordt.

Mitsubishi ASX 2022

We kunnen er hier wel om muggenziften, maar stiekem is het niet de eerste keer dat de ASX zijn genen deelt met Franse modellen. De vorige generatie werd namelijk zij aan zij gebouwd met de Peugeot 4008 en de Citroën C4 Aircross van destijds, al werd er toen wel — veel — meer moeite gedaan om de gelijkenissen te verhullen. Bij de vorige ASX was het ook Mitsubishi die instond voor de productie van alledrie de modellen, terwijl het hier wel echt de Spaanse Renault-fabriek is die er ook de Mitsubishi bij neemt. Of de nieuwe ASX daarna ook richting België komt werd momenteel nog niet in zoveel woorden gezegd; voorlopig spreekt Mitsubishi over een levering in “geselecteerde Europese markten” vanaf maart 2023. Wordt dus vervolgd…

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
FLP 10:00
afbeelding van FLP

Wie koopt dit i.p.v. de echte Captur? Ik bedoel, waarom zou je?

Adriaan 14:34
afbeelding van Adriaan

Ik stel mij ook die vraag, maar toch kopen mensen een nissan townstar of mercedesn citan in principe van een renault kangoo. Of suzuki swace ipv een toyota corolla. Merken trouw? Of naiviteit van sommigen die denken dat het ene merk rommel is maar het andere niet, zonder te beseffen dat het dezelfde autos zijn. Ik heb er ook al zitten over nadenken.

Jos D. 18:51
afbeelding van Jos D.

Zoek het niet te ver. Als men tevreden is van de garage, zal men daar makkelijk bij blijven. Ook al verkopen ze dan een als Mitsubishi vermomde Renault.

BertR. 12:37
afbeelding van BertR.

In Nederland krijgt deze 5 jaar garantie in plaats van 2 jaar op de Captur. Dat kan een reden zijn.

GlennDC 19:18
afbeelding van GlennDC

De aankomende Colt zal dan ook een grote 'verrassing' worden...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws