Volkswagen plaagt met gloednieuwe Transit — pardon, Transporter [VIDEO]

Volkswagen Transporter teaser 2023

Na 20 jaar trouwe dienst is Volkswagens iconische werkpaard aan vervanging toe. Die komt er nu in de vorm van een nieuwe Transporter, die naast dieselmotoren ook een plug-inhybride en zelfs een elektrische aandrijflijn krijgt... En doet dat je allemaal wat denken aan de Ford Transit Custom, dan is dat geen toeval.

Je zou het hem misschien niet nageven, maar de huidige Volkswagen Transporter gaat in de basis al mee sinds 2003. Toen lanceerden de Duitsers namelijk de T5-generatie, die na twee grondige facelifts als T6 door het leven mocht gaan en sindsdien nog eens onder het mes ging om tot de T6.1 te komen die we vandaag kennen. Nu is het echter tijd voor een gloednieuwe generatie, en die belooft het over een andere boeg te gooien… Een compléét andere boeg.

In elkaars vaarwater?

Volkswagen heeft namelijk een eerste teaservideo over de aankomende Transporter de wereld in gestuurd, en die bevestigt al de geruchten die de ronde doen. In vooraanzicht weet de gecamoufleerde bestelbus het namelijk nog goed te verbergen, maar de flanken geven weg dat we hier kijken naar een Ford Transit Custom met een andere front en kont. Vooral de karakteristieke schouderlijn schreeuwt gewoon ‘Ford’ en als je ons de tekeningen van het silhouet in het filmpje zonder context had getoond, hadden we er al helemaal een blauw ovaaltje op gekleefd. Net als bij de Volkswagen Caddy en de Ford Transit/Tourneo Connect werken de twee merken dus samen, al is hier duidelijk niet zozeer de Ford gebaseerd op de VW maar wel omgekeerd.

Die verwantschap met de Transit Custom hoeft echter geen nadeel te zijn, kijk maar eens naar de aandrijflijnen. Zo verklapt Volkswagen al dat de nieuwe Transporter, naast met de gewoonlijke dieselmotoren, ook verkrijgbaar wordt als plug-inhybride én met een zuiver elektrische aandrijflijn. Die laatste versies treden dan wel regelrecht in het vaarwater van die twee andere leden van Volkswagens Bulli-familie: de T7 Multivan-plug-inhybride en de elektrische ID. Buzz. Hoe de modellen zich verder gaan onderscheiden, leren we in de lente van 2024 bij de onthulling van deze nieuwe Volkswagen Transporter.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
John 20:47
afbeelding van John

Is de nieuwe transporter dan niet gebaseerd op de T7? Of is de T7 stiekem ook een samenwerking met Ford?

Joram 10:05
afbeelding van Joram

Klopt: stiekem staat de T7 Multivan op een helemaal andere basis dan deze nieuwe Transporter. De Multivan is dus wél een volledig VW-product zonder Ford-equivalent, terwijl de Transporter en de Ford Transit nauw verwant gaan worden. Opvallend is trouwens dat Volkswagen nog geen woord gelost heeft over de T7-aanduiding voor deze nieuwe Transporter, dus het is nog niet helemaal zeker of ze die naamgeving wel doortrekken naar de bestelwagen.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws