Officieel: elektrische Ford E-Transit Custom gaat personenversie voor (2022)

Ford E-Transit Custom 2022

Ford heeft het doek getrokken van een gloednieuw elektrisch model — of eigenlijk moeten we ‘Ford Pro’ zeggen. Voorlopig krijgen we deze E-Transit Custom namelijk enkel als functionele bestelbus te zien, maar binnenkort volgt er ook een personenversie onder de ‘Tourneo’-noemer.

Je hoort het tegenwoordig wel vaker, maar voor de goede orde: Ford heeft grootse plannen op elektrisch vlak. Zo moet het gamma op stroom uitgebreid worden naar 9 modellen tegen 2024, en vijf daarvan zijn in de basis bedrijfsvoertuigen. De E-Transit kenden we daarvan al, maar nu krijgt die gezelschap van de compactere E-Transit Custom. En in tegenstelling tot zijn grote broer is dat niet gewoon een bestelbus die we al kenden met een elektromotor in het vooronder getransplanteerd.

380 kilometer ver

Deze E-Transit Custom is namelijk tot op het laatste schroefje nieuw, ook al lijkt hij nog relatief sterk op het oudere exemplaar met verbrandingsmotor. Vooral in profiel is de gelijkenis treffend, met zijn schuin oplopende hoek achterin de schouderlijn die je zowat als een bestelwagenversie van BMW’s Hofmeister-knik zou kunnen zien. Ook de achterpartij straalt Ford (Pro) uit, al loopt de verlichting daar voortaan iets minder hoog naar boven door. De neus werd echter grondig klaargestoomd voor de toekomst, en die toekomst is duidelijk elektrisch. Zo vallen niet alleen de chique LED-dagrijlichten op, maar ook het grotendeels gesloten radiatorrooster en natuurlijk de laadpoort, die handig in de neus verwerkt zit.

Ford E-Transit Custom 2022

Dat die grille nog zo prominent aanwezig is, wil vermoedelijk wel zeggen dat er ook nog versies zonder ‘E-‘ van deze Transit Custom zullen verschijnen. Voorlopig krijgen we echter alleen inkijk in deze zuiver elektrische telg, al is Ford best karig met de technische informatie. Ze geven enkel vrij dat de E-Transit Custom tot 380 kilometer op één lading stroom moet halen, want een accupakket van om en bij de 80 kWh doet vermoeden. Ook zij die graag een aanhangwagen trekken met hun Transit hoeven zich geen zorgen te maken, want volgens de constructeur blijft het sleepvermogen van de elektrische versies gelijkaardig aan dat van de diesels.

Transit-Transporter-tweeling?

De onthulling van deze E-Transit Custom staat trouwens niet op zichzelf. Zo is deze elektrische bestelbus niet alleen een voorbode voor de Transit Custom met verbrandingsmotoren, maar ook voor de (E-)Tourneo Custom. Dat wordt als vanouds de beschaafdere personenversie van de compacte Transit, en ook die zit er binnenkort aan te komen. Daarnaast kan deze e-Transit ook een voorsmaakje bieden op een iconisch model uit volledig andere hoek, want sinds kort werken Ford en Volkswagen samen op vlak van bedrijfsvoertuigen. Zo zagen we al een nauw verwante Ford Tourneo Courier en Vokswagen Caddy verschijnen, weten we dat de aankomende Amarok op de Ford Ranger gebaseerd zal zijn en zit de kans er dik in dat de volgende Volkswagen Transporter zijn basis zal delen met deze Transit.

Ford E-Transit Custom 2022

Hoe dan ook moeten we op de komst van Fords eigen e-Transit Custom niet lang meer te wachten. Het Blauwe Ovaal belooft dat deze elektrische versie vanaf de tweede helft van 2023 van de band zal rollen in de fabriek in Turkije. Of de versies met verbrandingsmotoren eerder in productie gaan, is nog niet bekend. Meer details over de aandrijflijn van deze e-Transit krijg je trouwens te horen in september van dit jaar.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws