Autonieuws: Concept cars

Alsjeblieft, DS: neem deze SM Tribute in productie!

DS bestaat dit jaar een decennium, en dat vieren ze door een oude… Citroën nieuw leven in te blazen. Dat is echter niet zomaar een oude Citroën want de SM was destijds zo’n beetje de DS voor de nog stijlvollere koper. Maak dus kennis met de SM Tribute, en smeek gerust even met ons mee voor een productieversie.

Tien jaar geleden hakten ze bij Citroën een knoop door — en dat mag je letterlijk nemen. Toen scheidde het DS-label zich namelijk af en werd het een losstaand merk: DS Automobiles. Dat gebeurde allemaal zo vlotjes omdat de DS-naam al zo’n rijke geschiedenis had, zij het onder de Citroën-vlag. Zo kennen we natuurlijk allemaal de oer-DS die van 1955 tot 1975 menig vooraanstaande in boterzacht comfort over de Franse grindwegen deed zweven, maar nu is er nog een iconische Citroën waar DS Automobiles naar teruggrijpt.

Met Maserati-V6, graag

Maak namelijk kennis met de SM Tribute en laat zijn lijnenspel gerust even een paar minuutjes bezinken… Want wat een schoonheid hebben de Fransen hier neergepend. Zo houdt deze conceptcar vast aan het lage, doorgezakte lijnenspel van de oorspronkelijke Citroën SM uit de jaren ’70, maar dan in een futuristisch jasje. Kijk maar naar de voorlichten, die met hun LED-signatuur doen denken aan de moderne DS-modellen maar dankzij de doorlopende balk toch nog verwijzen naar de plexiglazen neus van de SM. Ook achteraan bestaat de verlichting uit fijne LED-strips die ook nog eens overlopen in de stukjes plaatwerk die een deel van de achterwielen bedekken.

Image
DS SM Tribute 2024

Zelfs de ellenlange neus is terug van de partij, al rept DS met geen woord over wat er daarachter schuilt. Zo zou het maar logisch zijn dat deze conceptcar elektrisch is, al mogen ze wat ons betreft gerust ook de Nettuno-V6 uit een Maserati GranTurismo plukken om écht de familieband met de oer-SM door te trekken. Nu goed, eigenlijk maakt het allemaal niet uit want DS geeft mee dat het bij dit ene exemplaar zal blijven. Een productieversie plannen de Fransen dus niet… Maar ook niet als we het met z’n allen eens héél vriendelijk vragen, DS? Alsjebliééft?

Reacties

Beste Yoram, Mooi artikel, nog mooier is je wens. Eén foutje in je artikel: de SM neus is van echt glas. Wel kun je tegenwoordig een (after market) plexiglazen neus bestellen. Triviaal, maar toch...

door Lucien
8 dagen geleden


Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen