Autonieuws: Officieel

Opzij Tesla Plaid: Zeekr 001 FR pakt uit met 1.265 pk (2023)

Dus jij vond 1.020 pk in de Tesla Model S Plaid er al los over? Dan kijk je beter niet naar deze Zeekr 001 FR. Want het performance-model van de 001 pakt uit met vier motoren en... 1.265 pk. Daarmee sprint deze elektrosedan in 2,36 seconden naar de honderd en kan hij - zoals een tank - rond zijn as draaien.

Bijna een maand geleden stuurde Zeekr, zustermerk van Volvo, een nogal baldadige stelling de wereld in. Zo vond het "Plaid maar saai". Een duidelijk sneer naar de Tesla Model S en Model X Plaid. Ondertussen weten we waarom. Want Zeekr komt op de proppen met de overtreffende trap van Plaid; FR!

Future Roads

Oké, "FR" kan je bezwaarlijk een hippe naam noemen maar de specificaties van de 001 "Future Roads" doen wel aan het dromen. Dankzij één elektromotor per wiel wekt deze elektrosedan in totaal een vlotte 1.265 pk op. En hoewel Zeekr met geen woorden rept over het koppel, geeft het wel mee dat deze sedan vanuit stilstand de honderd weet aan te tikken in amper 2,36 seconden. Vanuit een rollende start daalt dat getal zelfs naar amper 2,07 seconden. En daarmee is deze Zeekr 001 FR sneller dan een Tesla Model S Plaid.

Image
Zeekr 001 FR info belgie autofans

Volgens Zeekr is de 001 FR trouwens geen one trick pony. Een compleet aangepast systeem met torque vectoring per wiel moet voor een uitermate viriel rijgedrag zorgen. Omdat je ook graag snel stil staat nadat je de topsnelheid van 280 km/u hebt aangetikt installeert het merk keramische schijven van Brembo en AP Racing remklauwen met 10 (!) zuigers vooraan en 4 zuigers achteraan. Lichtgewicht Giti GTR2 racewielen in maat 22" herbergen die joekels van remmen.

Ook voor België?

Visueel dikt Zeekr het uiterlijk van de 001 verder aan. Daarbij wordt duidelijk de focus gelegd op performance en niet op stroomlijn. Een heftige voorbumper met splitter, een joekel van een koolstofvezel spoiler achteraan en de nodige rode striping rondom. Het verbaast ons dat Zeekr niet gewoon een rolkooi in deze 001 FR installeert! Moest je trouwens vrezen dat je niet genoeg indruk weet te maken met het design of performance van deze Zeekr 001 FR? Dan kan je ook nog altijd 360°-draai uitvoeren zoals een tank. Wedden dat ze je in Knokke dan wel gezien hebben?

Al is het maar de vraag of je deze Zeekr 001 FR tot in Knokke krijgt. Niet enkel is het nog enkel jaren wachten voor Zeekr überhaupt naar België komt, het is momenteel niet geheel zeker of Zeekr plannen heeft om deze 001 FR te verkopen buiten China. Wel weten we dat Zeekr de productie zal beperken tot 99 stuks per maand (om een vorm van exclusiviteit te garanderen) en dat klanten persoonlijke trainingssessies op circuit zullen krijgen. Bekijk hieronder trouwens onze eerste kennismaking met de Zeekr 001!

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen