Autonieuws: Overheid

Lage-emissiezones worden niét meer verstrengd onder nieuwe Vlaamse regering

Haal je ouwe diesel maar van de zoekertjessite, want misschien kan je hem gewoon houden. De nieuwe Vlaamse regering heeft namelijk zijn agendapuntjes bekendgemaakt en daar staan alvast geen verstrengingen voor lage-emissiezones tussen. Wel integendeel: er staat zwart op wit dat verstrengen niet nodig is.

“Nieuwe bazen, nieuwe wetten,” dat geldt ook voor ons eigenste Vlaanderen. Zo hebben we net een nieuwe regering en die heeft meteen ook zijn regeerakkoord kenbaar gemaakt. Daarin staan alle doelstellingen die in de komende jaren bereikt moeten worden en natuurlijk komen ook een paar mobiliteitsonderwerpen aan bod. Zo gaat de Vlaamse regering EV-rijders voor het eerst gaan belasten maar voor een andere groep automobilisten is het net wel een goed-nieuwsshow.

Wat met Brussel?

Dat zijn meer specifiek die automobilisten die binnen nu en een paar jaar niet meer binnen zouden mogen in een aantal Vlaamse stadscentra. Met name in Gent en Antwerpen is namelijk al even een lage-emissiezone van kracht en daarvan werden de toelatingsvoorwaarden in de afgelopen jaren stelselmatig verstrengd. Zo mocht je sinds 1 september 2023 enkel (gratis) de LEZ binnen met een dieselwagen met Euronorm 5 of hoger, of een benzinewagen met tenminste Euronorm 2. Op 1 januari 2026 zouden die minima verstrengd worden naar respectievelijk Euronorm 6 en Euronorm 3, maar dat lijkt nu toch niet te gaan gebeuren.

Image
LEZ Wallonië 2024

In het nieuwe regeerakkoord staat namelijk dat de Vlaamse lage-emissiezones “niet verder dan de voorwaarden van 1 september 2023” verstrengd zullen worden. De regering stelt namelijk vast dat “de evoluties naar een emissievrij wagenpark de luchtkwaliteit al verbeteren” waardoor een verstrenging niet nodig is. Let wel: deze wijziging is enkel van toepassing op de Vlaamse lage-emissiezones van Gent en Antwerpen. Of de Brusselse LEZ deze redenering zal volgen is nog niet bekend, al werd de volgende verstrenging daar inmiddels ook al met twee jaar uitgesteld.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen