Reportage: NVACT Autocross in Grobbendonk

NVACT autocross

Het grootse Top Gear nam er ooit zelf aan deel, reden genoeg voor Autofans om zelf eens een kijkje te gaan nemen wat er zo speciaal is aan een autocross. De Autocross van Grobbendonk leek ons de uitgelezen kans om ons te verdiepen in de cultuur.

Er is een groot verschil tussen Rallycross en Autocross. Het éne - Rallycross - is ontstaan om mensen te amuseren op tv en bestaat uit een circuit met stukken verhard en onverharde wegen, het andere - autocross - probeert op een veel kleinschaligere manier auto-enthousiastelingen samen te krijgen op een zandcircuit.

Veiligheid staat voorop

Het Nieuwe Vlaamse Autocross Teams (NVACT) is zo een vzw die autocrossen organiseert in ons Vlaams landgedeelte. Jaarlijks vinden er zo'n 12 evenementen plaats in verschillende regio's. Veiligheid staat voorop voor NVACT. Zo is het één van de weinige organisaties die geen - opzettelijk - contact toelaat tussen de wagens. Hiermee proberen ze de sport uit het slechte daglicht te halen, al betekent dat daarom niet dat er minder spektakel is.

autocross België

Racedag

De racedag zelf wordt onderverdeeld in verschillende klasse gaande van standaard (wagens zonder motorische tuning), -16 jarigen tot en met Buggy's. Telkens nemen een 8-tal wagens het tegen elkaar op en de beste gaan door naar de volgende ronde. Zo'n manche bestaat uit 6 tot 7 rondes die normaal niet langer dan een vijftal minuten duren. Maar meer dan eens loopt het wel eens mis - meestal tijdens de eerste ronde - in een scherpe bocht. Wagens kunnen tegen elkaar vliegen, vast komen te zitten in een beek of zelfs overkop draaien. Gelukkig gebeuren deze dingen zonder (zware) medische letsels. Op het dragen van een helm en een neksteun is dan ook sterke controle.

autocross België

Kampioenschap

Elke race op de kalender telt mee voor het kampioenschap dat in elke categorie wordt georganiseerd. Het kampioenschap is gebaseerd op punten die je kan winnen tijdens de verschillende races. Zo krijg je voor de eerste plaats 10 punten tot en met 2 punten voor de zesde plaats. Er worden ook startpunten gegeven als de wagen aan de start verschijnt, zo kunnen piloten toch nog punten verzamelen ook als ze de race niet volledig hebben kunnen uitrijden.

autocross België

Klassen

Om het speelveld eerlijk te houden zijn de wagens zoals eerder vermeld onderverdeeld in verschillende klassen, elk met hun eigen specifieke technisch reglement. Zo is er bijvoorbeeld de balkenklasse, een reeks waarbij dure wagens uitgesloten zijn. De wagens hebben geen rolkooi maar twee dikke houten balken in de wagen gemonteerd aan het dak en de vloer. De maximumwaarde van zo'n balkenwagen is vastgelegd in het reglement op € 750. Als het bestuur de wagen te duur beoordeelt (door bijvoorbeeld een te dure motor) dan hebben zij ook bijvoorbeeld het recht om de wagen op te kopen voor € 750. Naast de balkenklasse rijden er onder andere ook vrouwen mee in een aparte reeks met wagens die maximum 2000cc cilinderinhoud hebben. Met een totaal van ongeveer 14 reeksen is het begrijpelijk geen moment stil op het autocross terrein.

autocross België

Voor iedereen

De kracht van de sport zit hem in het feit dat het voor iedereen is. Geen peperdure wagens - al kosten de Buggy's gemakkelijk 55.000 euro - met dito dure onderdelen. Nee, veelal wagens die gered worden van de sloop en een nieuwe leven krijgen. Carla Van der Vloet, lid van de raad van bestuur van NVACT, racete vroeger zelf. Zij kocht destijds een wagen voor 100 gulden (+/- 50 euro) en reed er een heel seizoen mee. Tegenwoordig zijn de wagens wel iets duurder, al heeft dat vooral te maken met de aangepaste ophanging en beveiliging voor chauffeurs. Zo proberen ze rugletsels - de reden waarom Carla destijds is moeten stoppen - tot een minimum te herleiden.

autocross België

Een sport voor en door gewone mensen, die plezier en sfeer hoog in het vaandel draagt. Je vindt ze minder en minder in de autowereld. Daarom kan autocross rekenen op de Autofans goedkeuring. En stiekem... hebben we "deelnemen aan een autocross" toegevoegd aan onze bucket list.

Een fotogalerij met +100 foto's vind je op onze Facebookpagina

Tijdstip: 10:46
Auteur: Nathan & Yves
Fotograaf:
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws