Haal je zakdoek: Ford Fiesta volgend jaar uit productie zonder opvolger

Ford Fiesta ST driedeurs 2022

Er doen al even geruchten de ronde over het lot van de Ford Fiesta, maar nu is het echt zover: volgend jaar nemen we afscheid van één van de meest iconische autootjes ooit gemaakt. Dat maakt Ford bekend door middel van een video, maar die is niet voor gevoelige Fiesta-fans… Je bent gewaarschuwd.

We kunnen er niet om heen: de SUV neemt aan hoog tempo de fakkel over van de hatchback… en van de MPV, de berline, de break en in zekere zin zelfs de supercar. Dat hebben ze ook bij Ford gemerkt maar als er één icoon is dat overeind zou blijven, dan zou dat toch wel de Fiesta zijn. Of dat dachten wij tenminste, maar niets blijkt minder waar. Ford kondigt namelijk aan dat hun kleine B-segmenter er volgend jaar uit gaat, en dat laat hen zelf niet volledig onberoerd.

Fiesta wordt geruisloze Puma

De marketingafdeling van het Blauwe Ovaal heeft namelijk een emotionele video in elkaar gestoken die de succesvolle carrière van de Ford Fiesta in de verf zet. Het filmpje begint met een grootvader die aankomt in zijn hatchback van de eerste generatie, en vervolgens het verhaal van de Fiesta uit de doeken doet aan zijn kleinzoon. De video eindigt op een hoopvolle noot — of toch afhankelijk van je standpunt. Op de vraag of het verhaal afgelopen is, antwoordt Opa namelijk “dit verhaal wel, maar het volgende begint pas”. Vervolgens laat de man zijn oude Fiesta achter en rijdt hij de garage buiten met een Ford Puma, de SUV-variant van de Fiesta. Er is echter iets uitzonderlijks aan die Puma, want wanneer het ding geruisloos voorbij een wallbox passeert blijkt dat die zuiver elektrisch is.

We weten al langer dan vandaag dat er een Puma op stroom zit aan te komen, maar we horen voor het eerst dat dit ten koste gaat van de Fiesta. Eerder besloot Ford al om de driedeursversie van de hatchback te schrappen, maar we rekenden op een iets langer leven voor de huidige generatie aangezien die pas een jaartje geleden een facelift kreeg. Ford bevestigt echter dat de laatste Fiesta van de band rolt in juni 2023, en dat geldt ook voor de sportieve ST. Zo komt er een einde aan een model dat in 47 jaar en doorheen 9 generaties meer dan 18 miljoen eigenaars van A naar B bracht en onderweg ongetwijfeld een glimlach op hun gezicht wist te toveren.

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
suskewiet 09:30
afbeelding van suskewiet

kleine goedkope autootjes verdwijnen. De groene elite zorgt ervoor dat we binnenkort allemaal met de fiets mogen. Tenzij je tot een minderheid van de bevolking behoort en je met een sjieke EV rondrijdt die je met je zonnepanelen oplaadt.
We zullen de fiets wel moeten nemen als europa ons het geld uit de zakken klopt om een EV, zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp te kopen. En ondertussen, in Indië, Brazilie, Rusland, Azië boert men lustig verder met olie gas en steenkool.
Europa is zijn inwoners regelrecht naar de armoede aan het roepen

andre123 14:13
afbeelding van andre123

klopt,maar men moet ergens beginnen en... als je ziet wat er rondrijd boven de 50000€(en dan ben ik nog schappelijk) zou je denken dat er in europa een grote meerderheid niet weet wat armoede honger en koude betekend en een fiets alleen kennen als ontspanning.
sommigen vinden het zelfs nodig om een bepaalde kleur van 40000€ te verdedigen,terwijl anderen geen 4000€ hebben om hun energiekosten te betalen.....

suskewiet 14:28
afbeelding van suskewiet

en het zijn net de grootste vehikels die meest opvallen in het verkeer, maar inderdaad als je rondkijkt wat er zoal op onze wegen te zien is dan lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Maar ik heb de indruk dat dit dunne laagje chroom aan het afbrokkelen is ....
Benieuwd hoe europa die hele transitie denkt te bekostigen als binnenkort de industrie op apegapen ligt door de hoge energiekost. Die tekenen zijn nu al zichtbaar en putin heeft de kraan nog niet eens helemaal dichtgedraaid.... maar dat staat ons nog te wachten.
Benieuwd hoe groot Europa zijn mond dan nog zal zijn ..... dat elitair zootje van het WEF en de EU gaan ons gewoon fijn knijpen in de naam van het milieu.
Als die hele CO2 problematiek zo dringend is, dan houdt men toch alle niet-noodzakelijke vliegverkeer, pleziervaart en dies meer meteen aan de grond ? Nood breekt wet. Europa is wat betreft milieu maar een cijfer na de komma op wereldvlak als je kijkt naar China, Indie, Ruslang, Venezuale, Brazilie, VAE etc....
Men is gewoon 80% van de europeese bevolking aan het wurgen in naam van het klimaat.
En die kleine minderheid met hun EV warmtepomp en zonnepanelen denken dat ze de planeet aan het redden zijn. Zielig en vooral heel erg kortzichtig.
Men moet ergens beginnen, juist zet een H2 en zonnenergie/kernenergie op poten en hou je ondertussen koest en gebruik nu eenmaal olie en gas omdat het niet anders kan....
Europa kraait dat het een lieve lust is over gendrfluiditeit, klimaat en veganisme ze kennen niks anders meer. Geen wonder dat putin daar een buffer wou tegen optrekken (net zoals de amerikanen destijds met de oorlog in vietnam een buffer wouden optrekken tegen het communisme). Straks hebben we geen druppel olie meer om ons oorlogtuig voor te bewegen als het ooit nodig is. Ik wil nog eens een tank zien rijden op chinese batterijen :-)

andre123 09:43
afbeelding van andre123

gebruik olie en gas omdat het nu eenmaal niet anders kan?
omdat men niet anders WIL zal je bedoelen....
hoeveel verwittigingen hebben we de laatste 50 jaren al gehad in verband met olie crississen,oorlogen om olie milieurampen enz enz.....had men 20 jaar geleden ingegrepen en de massa investeringen in fossiele brandstoffen,en in het uitstellen van de kernuitstap geinvesteerd in onafhankelijheid van schurken ipv altijd naar de winsten en belangen van de elite te kijken dan hadden we nu niet afhankelijk geweest van een machtsbeluste oorlogstoker/massamoordenaar(die afhankelijkheid wordt trouwens ook gemanipuleerd)en was deze discutie allang overbodig geweest.onafhankelijk van buitenland en schurkenstaten?zwijg dan al maar over kernenergie,of vanwaar komt de viezigheid die onze geroemde kerncentrale's draaiende houden?van uraniumbomen in onze tuin?om van de vele 100den miljarden extra kosten(van delving tot berging) die ze door hun vervuiling al gekost hebben,en waarover niemand spreekt,(lees de top 10 van de incidenten gedurende de laatste 50 jaar er maar eens op na)het enige wat we zelf hebben,en waarover we controle hebben is zon wind en water,al de rest is politieke onzin en opjutterij ...als onze olieverslaving ons moet redden in een oorlog zijn we bij voorbaat verloren!...negeren en uitstellen...de politiek zit vol met machtsbeluste laffe zakkenvullers en het grootste deel van de bevolking trapt er met beide voeten in.

suskewiet 20:00
afbeelding van suskewiet

een maatschappij heeft nu eenmaal massa's energie nodig. Je bent tegen olie/ga/kernenergie. Hoe ga je een samenleving in stand houden ? Met batterijen uit China ? Hoe ga je brood bakken ? Op batterijen uit China ?
En de bevolkingspopulatie neemt toe. Zonder olie/gas zijn we gezien, je an niet alle energieverslindende zaken zoals industrie scheepvaart wegenbouw op batterijen organiseren. En als je dan toch zo een fan bent van batterijen,, ga je ze dan uit China blijven halen? Is dat dan beter dan Rusland ?

Kurt Cardinaels 19:52
afbeelding van Kurt Cardinaels

Er is nu al een half jaar geen productie meer in de Benelux. Wat een klucht

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws