Vernieuwde Audi S3 laat zich zien, wordt weer een beetje sportiever

Audi S3 facelift teaser 2024

De huidige generatie van de Audi A3 gaat alweer mee sinds 2020, dus je weet wat dat betekent. Jawel: het is tijd voor een facelift en die beperkt zich niet alleen tot de reguliere motorisaties. Ook de S3 mag straks meegenieten van de aanpassingen, en die gooit daar nog wat extra power bovenop.

De Volkswagen-groep is grondig aan het faceliften geslagen. Zo maakten we vorige maand al kennis met de vernieuwde Golf en morgen krijgt die gezelschap van een opgefriste Skoda Octavia. Dat zijn echter niet de enige modelletjes die dat platform delen want ook in premiumland is het vertegenwoordigd, en wel onder de Audi A3.

Golf R 333-power

De facelift van die laatste krijgen we nu voor het eerst in beeld, of tenminste: van diens sportievere broertje. Dit is namelijk de S3 in Audi’s typische camouflage, maar die kan amper verhullen wat de uiterlijke aanpassingen zullen worden. Zo steken de bumpers straks helemaal in ’t nieuw en ook de grille krijgt een iets afgeronder design met grotere lamellen. Daarin krijgt ook het Audi-logo een iets andere plek waardoor dat nu op de bovenrand van de grille zit. Achteraan zien we dat de S3 er nog steeds als Sportback en als Limousine komt en in beide gevallen krijgt de diffuser een prominenter plekje.

Audi S3 facelift teaser 2024

Het blijft echter niet bij opgeleukte looks, want Audi geeft ook al flink wat inkijk in de technische details. Zo behoudt de S3 zijn 2.0-liter TSI-motor maar krijgt die wel iets meer vermogen dan voorheen. Dat vermogen groeit namelijk van 310 pk naar 333 pk en het koppel volgt, met een stijging van 400 naar 420 Nm. Het resultaat wordt een 0-naar-100-tijd van 4,7 seconden — één tiende sneller dan voorheen — terwijl de topsnelheid begrensd blijft op 250 km/u. Komen bovenstaande cijfers je trouwens bekend voor, dan is dat geen toeval: Volkswagen pompte zijn technisch gerelateerde Golf R eerder al eens op tot 333 pk.

RS 3-differentieel

Audi heeft trouwens ook verder gekeken dan enkel dat vermogen, dus maak je klaar voor een waslijst aan opgewaardeerde onderdelen. Zo wordt de zeventraps S-Tronic-automaat opgefrist om nog sneller te schakelen, wordt het wielcamber aangepakt voor extra stabiliteit en krijgt de S3 een nieuwe stuurinrichting en nieuwe remmen. Meer details nodig? Dan geven de Duitsers graag mee dat de voorste remschijven de volle vier millimeter dikker worden en hun remklauwen voortaan van niet één maar twee zuigers voorzien zijn. Achteraan kan het differentieel na de facelift het koppel beter over het linker- en rechterachterwiel verdelen dankzij extra koppelingen — net zoals de nog sterkere RS 3 die al had.

Audi S3 facelift teaser 2024

Over die RS 3 gesproken: ook die zal dus binnenkort opgefrist worden en dat geldt ook voor de reguliere versies van de A3. Daarover verklapt Audi nog geen details maar kijken we even naar de wijzigingen die de Volkswagen Golf net kreeg, dan verwachten we dat de 1.0-liter driecilinder benzinemotor eruit gaat terwijl de plug-inhybride versies meer vermogen en meer elektrisch rijbereik krijgen. Wanneer we het allemaal mogen weten, verklapt Audi nog niet.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws