Eerste test + video: Audi RS 3 (2021)

Audi RS 3 Review Autofans

Het is conformeren of verdwijnen voor de klassieke hothatch. Waardoor het gros van de huidige line-up uitpakt met opgvoerde viercilinders. Audi blijft voor haar RS 3 vasthouden aan een exceptioneel heerlijke vijfcilinder. Waardoor hij het toneel op scheurt als één van de meest emotievolle hothatches op de markt. Dit is misschien wel dé ultieme hothatch... voor we (uiteindelijk) volledig elektrisch gaan.

In 1996 kreeg de Volkswagen Group één van haar slimste aha-erlebnissen. Want tijdens de ontwikkeling van de vierde generatie Golf besloot moederkloek Volkswagen platform en technologieën te delen met alle andere merken binnen het concern. Waardoor het plots compacte modellen regende. Want Golf kreeg broertjes in de vorm van de Seat Leon, Skoda Octavia en Audi A3. Die laatste bleek meteen een schot in de roos te zijn voor het merk met de vier ringen. Niet enkel door het design - van de hand van Belg Dirk van Braeckel - maar ook door het rijgedrag en de vloot aan pittige motoren. Het duurde echter tot 2011 voor we de eerste RS3 te zien kregen. Die heeft op amper 3 jaar tijd drie gedaantewisselingen ondergaan. Waardoor generatie 3 alweer hier is. En jongens zullen we deze auto onthouden!


Check hier onze video:


Doorheen de zee van tranen

De duimschroeven zijn serieus aangetrokken in autoland. Want elke vorm van onstuimig gedrag door een ingenieur wordt meteen in de kiem gesmoord door de boekhouding. Koning CO2 regeert het (Europese) land en ook hothatches moeten conformeren. Het is daarom dat BMW geen zescilinder meer in haar 1 Reeks pleurt en waarom zowat álle sportieve hatchbacks gebruik maken van een drukgevoede 2-liter viercilinder. Ingenieurs blijven achter met een motorblok dat wel efficiënt maar weinig inspiratievol valt te maken en de boekhouders zien de sportievere modellen liever al helemaal niet meer verschijnen. Kortom: het is huilen met de pet op.

Audi RS 3 Review Autofans

Doorheen die zee van tranen trotseert Audi de storm. Inderdaad, het Duitse Audi. Dat automerk dat decennialang viel te vereenzelvigen met boekhouders. De voorbije jaren is er echter iets speciaal aan de gang. Cententellers en optimalisatie-experten hebben hun weg richting Tesla gevonden, waardoor Audi plots terug - en we geloven het ook bijna niet - cool aan het worden is. Dedju, zelfs Ken Block is tegenwoordig ambassadeur voor het merk met de vier ringen! Boekhoudersimago af, terug tijd voor emotionele zaken. Zoals deze RS 3 bijvoorbeeld.

Volwassen hothatch

Heb je de Audi's van de laatste jaren dan ook al eens bekeken? De nieuwe A1 is (buiten peperduur) een fraai staaltje plaatwerk en ook de A5 Coupe, A6 Avant en R8 mag je tot enkele van de mooiste wagens op onze wegen rekenen. De RS 3 Sportback en Berline hebben dan weer net genoeg RS-dressing om gesofisticeerd sportief over te komen. Kijk, ook wij kunnen marketingtermen verzinnen. De nieuwe RS 3 ziet er uit als een volwassen hothatch. Eentje waarin je je als veertiger of vijftiger niet hoeft te schamen (we kijken naar jou, Hyundai i20 N). Gespierde schouders, een subtiel opengewerkte snuit en twee potige einddempers achteraan. Zelfs die deuk vlak achter de voorste wielbogen is functioneel. Audi noemt het alvast een luchtuitlaat, wij hebben het idee dat 'ie zo fake is als de ur-Quattro-luchtinlaat vlak onder de motorkap.

Audi RS 3 Review Autofans

Aan de binnenzijde zit Audi duidelijk nog in een overgangsfase. Zo heb je enerzijds ingenieurs die kicken op een volstrekt kraakloze afwerking en anderzijds moodboard-influencers die liefst met een kleurboek aan het werk gaan. Goed nieuws echter: het éne sluit het andere niet uit. Want ja, je kan 920 euro neerleggen voor een streep rood of gifgroen in het interieur. Doe je dat echter niet, dan kan je die duiten investeren in de RS Sportuitlaat. Wij weten alvast wat de betere investering is. Hoe dan ook, los van accentstreepjes is het interieur van de RS 3 een aangename plaats om te vertoeven. De sportzetels vooraan primeren comfort met een streep extra bolstering en het dashboard met bedieningselementen is zo logisch te gebruiken als een bed: instappen en wegwezen.

Opgevoerde Jetta

Alle elementen tot nu toe zijn ondergeschikt aan wat deze RS 3 een volbloed RS 3 maakt: de motor voorin. Hij mag dan wel de compleet inspiratieloze naam 2.5 TFSI dragen, de drukgevoede vijfcilinder wist wél 9 jaar op rij zichzelf te kronen tot motor van het jaar in de 2- tot 2.5-liter klasse. Om maar te zeggen dat dit motorblok zijn honneurs al lang heeft verdiend. Bijna hallucinant, als je bedenkt dat het motorblok in zijn kiem gebruikt werd als blok voor de in Amerika verkochte Volkswagen Jetta vanaf 2005. Daar was de 2.5-liter vijfcilinder een atmosferisch blok dat werd ontwikkeld om Amerikanen een alternatief te geven voor de vaak met V6 motoren uitgeruste concurrenten.

Audi RS 3 Review Autofans

Om het verhaal nog straffer te maken deelde dat atmosferisch blok het cilinderblokdesign met dat van de V10 uit de Lamborghini Gallardo en Audi R8. De mythe gaat dan ook dat Audi ingenieurs per ongeluk uitkwamen op de vijfcilinder en besloten dat ze er wel eens plezante dingen mee konden doen. Het blok werd versterkt, kreeg en stevige turbo aangemeten en mocht het goed weer maken in de TT RS en RS3 Sportback. Dátzelfde motorblok vervult nog steeds trouw zijn dienstplicht in de derde generatie RS 3. Al werd het doorheen de jaren wat verder bijgeschaafd om anno 2022 goed te zijn voor 400 pk en 500 Nm koppel. Nog steeds 21 pk's minder dan een Mercedes-AMG A 45 S horen we je daar vanachter roepen? Ach, dat is maar de helft van het verhaal.

Potentiemiddel

Wat de krachtbron voorin deze RS 3 in zich heeft valt dan ook moeilijk in woorden uit te leggen. Want geloof het of niet, die extra cilinder maakt een wereld van verschil. Niet enkel zorgt ontstekingsvolgorde 1-2-4-5-3 voor een onmiskenbare sound - zelfs mét partikelfilter -, het verloop van deze vijfcilinder is uniek in de huidige tijden van driftige viercilinders. Kijk maar eens naar de koppelcurve die al vanaf 2.250 tpm haar volledig gewicht in de strijd werpt. Bij aartsrivaal Mercedes-AMG A 45 S is het nog eens bijna 3.000 toeren langer wachten. Het maakt dat deze RS 3 zich met elke vezel sleurt richting de rode zone om dat meteen van onderuit nog eens te doen. "Maar" 400 pk? Denk "maar" snel opnieuw. De 7-traps automaat met dubbele koppeling en vierwielaandrijving zorgen er voor dat deze RS 3 een ongelooflijk capabele machine is.

Audi RS 3 Review Autofans

Rest dan nog de achilleshiel van al zijn voorgangers: het Quattro-systeem met Haldexkoppeling. En ja, voor de zeurpieten, Haldex is tegenwoordig in handen van BorgWarner waardoor we moeten spreken over een BorgWarner-koppeling... maar dat bekt voor geen meter. Hét probleem van dat systeem is dat het in essentie voorwielaangedreven is en maximaal 50% van haar kracht naar de achterwielen kan sturen. Goed voor de veiligheid in winterse omstandigheden minder goed op de limieten wanneer onderstuur zich duidelijk kenbaar maakt. Audi zegt daar nu een mouw aan te hebben gepast, met dank aan de RS Torque Splitter. Een systeem dat het achterasdifferentieel en de meerschijvenkoppeling van het vorige model inwisselt voor twee elektronisch gestuurde meerschijvenkoppelingen, één op elke aandrijfas achteraan. In mensentaal: een systeem dat een centraal brein (in plaats van uitsluitend fysieke inputs) gebruikt om kracht te verdelen over de achteras.

Drift mode? Liever Comfort!

Of deze RS Torque Splitter het rijgedrag van deze RS 3 volledig over de kop haalt en van de hatchback en berline oversturende machines maakt? Uiteraard niet. Sterker nog, het nieuwe systeem lijkt ons vooral nóg meer neutraliteit te geven op lage snelheden. Al heeft het met 3 centimeter gegroeide spoor rondom daar zonder twijfel ook iets mee te maken. De RS 3 is zo'n auto die je de bocht in mikt en waarna je meteen blindelings vertrouwt op de mechanica. De adaptieve demping is daarbij van een ander niveau. Want zelfs op de meest oneffen wegen verliest deze RS 3 zijn kalmte niet, zelfs niet midden in de bocht. Zijn er minimaal 3 wielen op de grond, dan loodst deze RS 3 je door elke bocht of over elke weg, vergezeld door een opzwepende vijfcilindersound.

Audi RS 3 Review Autofans

Valt er dan niets op deze RS 3 aan te merken? Ach, kleinigheden. De moodboard-influencers hadden bijvoorbeeld beter de RS Torque Rear-modi uit deze RS 3 gekegeld. Want buiten een compleet niet-sexy naam voor "Drift Mode" werkt het systeem te synthetisch om leuk te zijn. Jarenlang je rijkunde aangescherpt? Pech! Vanaf nu gaan we driften door een trechter te balanceren op je linker oogbal terwijl je met je rechtervoet een fidget spinner laat draaien. Oké, je gebruikt in realiteit nog altijd de klassieke elementen (stuur en pedalen) maar het voelt volstrekt onnatuurlijk aan omdat - je raadt het nooit - deze RS 3 geen natuurlijke achterwielaandrijving heeft! Gelukkig biedt Audi nog 6 andere rijmodi aan die stuk voor stuk logischer zijn. Meer nog, in zijn Comfort-setting wordt deze RS 3 zo rustgevend dat je ruggengraat je een schouderklop zal geven bij de aanschaf. Wacht, kan dat fysiek?

Niet twijfelen

Toen we de prijzen voor de nieuwe RS 3 Sportback en Berline te zien kregen vielen we volledig achterover. Maar niet op de manier die je denkt. Want met een basisprijs van 62.830 euro (64.230 euro voor Berline) kost deze RS 3 een serieuze duit minder dan de Mercedes-AMG A 45 S die een basisprijs kent van maar liefst 72.237 euro. Ben je wat behendig met de configurator, dan kan je met 10K aan extra budget, keramische remmen aanvinken, een sportuitlaat installeren, de adaptieve ophanging bestellen, de top verhogen richting 290 km/u en nog wat kleingeld overhouden voor leuke accentjes rondom. Audi zet de RS 3 dus zeer competitief in de markt.

Of een hatchback 70.000 euro mag kosten? Dat is een stelling waar we je evengoed in kunnen volgen. Alleen is dit niet de zoveelste hatchback. Dit is een fors goedkopere TT RS met meer kunde, meer dagelijkse bruikbaarheid en een motor die emotioneel genoeg is om zelfs verstokte EV-rijders over de streep te trekken. Dit is één van de strafste auto's van de laatste jaren.

Conclusie

Wat goed is hoef je niet altijd te revolutioneren. Kijk maar naar de iPhone, de keukenmixer of om het in autotermen te zoeken: de Porsche 911 GT3. De RS 3 is een exceptionele mengeling van ingrediënten zo fragiel, dat de kleinste wijziging een gigantische impact kan hebben. Audi houdt gelukkig vast aan het gekende receptuur en dat maakt van deze RS 3 één van de meest emotionele auto's die je momenteel nieuw kan kopen. Als dit het hoogtepunt is van de verbrandingsmotor, dan mogen we als mensheid verrekt trots op onszelf zijn.

Audi RS 3 Review Autofans

Specificaties

Motor

2.5 i5 turbobenzine

Vermogen

400pk

Koppel

500 Nm

Overbrenging

7-traps automaat

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

1 545 kg

Topsnelheid

290 km/u

0 tot 100 km/u

3.80 sec

CO2-uitstoot

190 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws