Euro NCAP: dit waren de veiligste auto’s van 2021

Euro NCAP Mercedes-Benz EQS 2021

Ieder jaar mogen de nieuwe automodellen zich verwachten aan de pijnlijkste der beproevingen: de crashtests van Euro NCAP. Na heel wat geweld wijzen de ingenieurs iedere auto een veiligheidsscore van nul tot vijf sterren toe. Dit waren de hoogste scoorders in 2021.

De dames en heren bij Euro NCAP hebben er weer een jaartje aan crashtests op zitten. In 2021 katapulteerden ze in totaal 33 verschillende modellen tegen de muur, waarvan er een mooie 22 met de volle vijf sterren naar huis gingen. Na een uitvoerige debriefing van de crashtestdummy’s verkiest de instantie daaruit nog eens telkens één winnaar per segment.

EV alom

Dat levert een lijst van in totaal zes toppers op, gaande van een kleine gezinswagen tot een premium-EV. Opvallend is daarin trouwens vooral de vertegenwoordiging van elektrische auto’s, want in drie van de zes segmenten kaapt zo’n model de eerste plaats weg. De Mercedes EQS neemt zelfs twee keer goud voor zijn rekening: in het segment van de luxewagens en in dat van de zuiver elektrische auto’s.

Bij de grote SUV’s eindigt de Skoda Enyaq iV bovenaan terwijl de prijs bij de kleinere exemplaren naar de Nissan Qashqai gaat. De Skoda Fabia gaat dan weer met de titel van veiligste kleine gezinswagen lopen terwijl Euro NCAP de Toyota Yaris Cross kroont tot veiligste “Small MPV”. Wij hadden toch gezworen dat de Yaris Cross een crossover of hooguit een compacte SUV was, maar dat terzijde.

Vorig jaar waren er echter ook een aantal historisch slechte scores te betreuren. Zo liet de Dacia Spring slechts één ster optekenen en stuurde Euro NCAP de Renault Zoe zelfs naar huis met een nul op vijf. Hun gezamenlijke moederhuis zal met dat slechte rapport niet tevreden geweest zijn…

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws